reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní pevné disky - testujeme otáčky

14.2.2006, Eagle , recenze
Mobilní pevné disky - testujeme otáčky
Pevné disky byly a stále jsou nejviditelnějším rozdílem mezi notebooky a stolními počítači. Porovnal jsem výkonový rozdíl mezi mobilními disky s 4200, 5400 a 7200 o/m a jak si vedou ve srovnání se stolním diskem.
Přístupové doby

Mobilní pevné disky mají běžně velikost 2,5 palce. Není tomu jinak ani u kusů v tomto testu. To by jim mělo umožňovat zkrácení přístupových dob vlivem menší vzdálenosti, kterou musí hlavička překonat při vyhledávání souborů.



Mobilní pevný disk vypadá proti stolním pevným diskům jako trpaslík

Na druhou stranu mají zase mobilní pevné disky mnohem pomalejší motorek. Je to zřejmě z důvodů vyšší spolehlivosti - přeci jenom notebook řada lidí přenáší, používá ho v různých pozicích (v leže, na klíně, na stole...). A konec konců zde hraje určitou roli také spotřeba - ta musí být dostatečně malá, aby disk příliš nevybíjel baterii notebooku.


Celková přístupová doba (doba přesunu hlavičky + rotační latence) je tak ve výsledku oproti stolním pevným diskům o hodně delší. Nejpomalejší Travelstar 80GN dosahuje při svém plném výkonu hodnot u stolních disků typických při zapnutí tichého režimu Automatic Accoustic Management (AAM). Ani Travelstar 5K100 s 5400 o/m si nevede o mnoho lépe - přes 17ms je doba zhruba odpovídající dnes deset let starým pevným diskům pro stolní počítače s 5400 o/m. Jediný Travelstar 7K100 se svou přístupovou dobou přibližuje těm nejpomalejším desktopům (např. Seagate Barracuda 7200.9 pro Ultra ATA rozhraní má vyhledávací dobu 14,9 ms).

Toto nepříznivé skóre vychází z faktu, že samotná rotační latence má menší vliv než přesun hlavičky (běžně totiž trvá jen asi polovinu času). Stolní pevné disky jako Deskstar T7K250 pak mohou využít mnohem silnějšího motorku a mnohem vyšší akcelerace (a s ní spojeného přetížení). Přestože má pak disk Travelstar 7K100 stejnou rotační latenci, její význam je relativně menší, tudíž náskok v přesunu hlavičky u Deskstaru je velmi významný a pro mobilní disky nedostižný.


Ostatně to, že mobilní disky mají opravdu pomalý vystavovací mechanismus, je dokázáno testem vyhledávání dat v prvních 512 MB prostoru (... což přibližně reprezentuje track-to-track seek). Z naměřených hodnot stačí odečíst rotační latenci a získáme dobu přesunu:

Deskstar T7K250: 1,96 ms
Travelstar 7K100: 3,56 ms
Travelstar 5K100: 3,36 ms
Travelstar 80GN: 3,87 ms

Zde je možné vidět, že vystavovací mechanismus je u všech testovaných Travelstarů přibližně stejně rychlý (a zároveň cca. dvakrát tak pomalejší než u Deskstaru). Výsledný rozdíl u krátkého přesunu je proto tvořen rotační latencí. Významný rozdíl mezi 7K100 a 80GN v celkové přístupové době se proto projeví nejvíce u malých souborů, kde rychlejší model svému kolegovi značně uteče. Naopak nejmenšího rozdílu bude dosaženo při přesunu hlavičky o celou délku plotny - čím víc se totiž bude zvětšovat poměr doby přesunu hlavičky na výsledku, tím menší bude podíl rotační latence. A protože oba disky budou přesouvají hlavičku podobně rychle, nebude výsledný rozdíl výkonu nijak závratný.

Sekvenční čtení

Při sekvenčním čtení jsou mobilní pevné disky ve značné nevýhodě. Jejich plotna je malá, a tak dosahuje nízké obvodové rychlosti. Nejprve se podívejme na rozdíly mezi mobilními disky s různými otáčkami:



modrá: Travelstar 7K100 (velký obrázek)
červená: Travelstar 5K100 (velký obrázek)
zelená: Travelstar 80GN (velký obrázek)

Jak je vidět z obrázku, vyšší otáčky významně zvyšují rychlost sekvenčního čtení. Mezi modely 5K100 a 80GN je rozdíl v počtu otáček 28 %. Rozdíl v rychlosti čtení je pak podobný - 35 MB/s vs. 28 MB/s je právě 25 %. Při stejné hustotě záznamu je vidět téměř lineární nárůst rychlosti čtení.

K prakticky stejnému hodnocení můžeme dospět i u modelu 7K100. Nárůst počtu otáček oproti 5K100 33 %. I to plus mínus odpovídá naměřeným výsledkům.

Připomeňme v této souvislosti, že nový model 4K120 by díky výrazně vyšší hustotě záznamu patrně dosáhnul možná i lepších výsledkům než model 5K100. Druhý jmenovaný by sice stále měl o 28 % vyšší počet otáček, ale zároveň by také měl o 40 % nižší hustotu záznamu.

Nyní již porovnejme rychlost proti stolnímu pevnému disku Deskstar T7K250.



modrá: Deskstar T7K250
červená: Travelstar 5K100

Šok, co říkáte? 5400 otáčkový Travelstar 5K100 dosahuje cca. pouze polovičních rychlostí. Čtení na začátku plotny má tak "rychlé" jako Deskstar na konci plotny. Model 80GN je na tom ještě hůře a nejrychlejší 7K100 jen o něco málo lépe - i tak je ale jeho výsledek průměrných 37,6 MB/s oproti Deskstarovým 55,9 MB/s poměrně úsměvný. Mobilní pevné disky v tomto prostě nemohou konkurovat.


Povšimněte si, že 4200 otáčkový model 80GN dosahuje pouze nějakých 41 % rychlosti stolního disku. Už asi tušíte, proč při práci s notebookem máte pocit, že je všechno tak strašně pomalé.

Rychlost komunikace s řadičem

Abych ověřil, že mobilní pevné disky dokáží pracovat s řadičem pevných disků na plné rychlosti a nejsou nějak omezeny (např. úspornými režimy), provedl jsem samozřejmě i test rychlosti komunikace.


Na něm je vidět, že všechny disky jsou omezeny rychlostí rozhraní Ultra ATA 100. Plyne z toho zároveň, že Travelstary nepoužívají nějaké pomalejší (úsporné) paměti DRAM ve funkci bufferu.

reklama