reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Comfort Mouse 6000: BlueTrack do kanceláře

25.3.2011, Jan Vítek, recenze
MS Comfort Mouse 6000: BlueTrack do kanceláře
Dnes si vyzkoušíme myš pro běžné uživatele, kteří se ale nespokojí jen tak s něčím. Půjde o myš k desktopovému počítači Microsoft Comfort Mouse 6000, která nabídne velké tělo pro praváky, tlačítka navíc a senzor BlueTrack pro lepší snímání povrchu.
Kapitoly článku:
  1. MS Comfort Mouse 6000: BlueTrack do kanceláře
  2. Instalace a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Po sérii recenzí herních nebo speciálních modelů myší si dnes představíme také horkou novinku v podobě zástupce normálních modelů určených k provozu s desktopovým počítačem. Tím je Microsoft Comfort Mouse 6000, jejž můžeme tak trochu považovat za nástupce prapůvodního modelu IntelliMouse Optical. Microsoft Comfort Mouse 6000 přišla v opět trochu komplikovaném obalu, díky němuž si ji můžeme i bez vybalování osahat přes plastový výlisek, čímž si uděláme obrázek o tom, jak je velká a jak sedí v ruce.


- klikněte pro zvětšení -


Microsoft se nesnaží ji prezentovat nějakým bombastickým způsobem, což je jen dobře. Uvádí jen, že nám sedne jako rukavice, nabídne snímač BlueTrack a nic víc není potřeba.



Podívejme se nyní na její dostupné specifikace, jimiž Microsoft jako obvykle u představení produktu moc nehýří.

Model
Microsoft Comfort Mouse 6000
Rozměry
130 x 70,5 x 42,1 mm
Hmotnost
114 g
Senzor
BlueTrack
8000 FPS
snímání do 72 palců za sekundu a 28 G
Odezva
- Hz
Rozlišení
1000 dpi
Tlačítka
4 + kolečko
Rozhraní
USB 2.0
1,9metrový kabel
Ergonomie
pro praváky
Barva
černá/tmavě šedá
Cena
cca 500 - 600 Kč s DPH


V době psaní recenze byla tato myš Microsoftem prezentována jako ještě připravovaný produkt, ovšem už byla v nabídce některých obchodů s neznámou dodací lhůtou. Udávané ceny se pohybovaly od 500 až téměř k 700 Kč, takže očekávejme, že ji budeme kupovat cca za 550 Kč s DPH.

Myš je to poměrně velká, tedy především dlouhá, a přesto není vůbec těžká. Vede k ní tenký USB kabel s délkou cca 1,9 metru a pokud se o ní chceme dozvědět více, je třeba hledat v produktové dokumentaci (PDF). Tam se dozvíme o rozlišení 1000 bodů na palec, snímání do rychlosti 72 palců za sekundu při zrychlení 28 G, ovšem odezva uvedena není. Jako u každé běžné kancelářské myši ale můžeme očekávat 125 Hz.


Myš a její zpracování


Microsoft Comfort Mouse 6000 je tedy velká stolní myš, která se hodí především pro praváky. Levákům tedy při jejím použití ruka neupadne, ale kvůli tvaru a rozmístění tlačítek nebude práce s ní příliš pohodlná ani praktická. Microsoft, nebo spíše jeho čínský partner, pro její výrobu použil tři různé plasty. Základnu tvoří černý plast s drsným povrchem, horní část s tlačítky pak tmavý šedý plast se slabým metalízovým efektem a boky jsou pak z černého měkčeného plastu. Nakonec tu jsou malé části, jako tlačítka v boku nebo klín mezi hlavními tlačítky a na ně se využil lesklý plast.



Tělo myši je i přes nízkou hmotnost pevné, vůbec nikde se neprohýbá ani nevrže, ale plastové části by na sebe mohly o něco lépe navazovat, aby se pak mezi nimi neusazovaly nečistoty. Zato design je elegantní, čistý a decentní.



A jak jsou na tom ovládací prvky? Dnešní myši mají hlavní tlačítka spojena v jeden kus s horním krytem a ani zde tomu není jinak. Při stisku kladou adekvátní odpor, po jehož překonání se ozve tupé, ale poměrně silné cvaknutí mikrospínače. Boční tlačítka mají vyšší zdvih a slabší, i když výše položený zvuk spínačů.

Pokud máte menší ruce, tak se také připravte na to, že nebudete moci pohodlně dosáhnout na obě boční tlačítka. Pak bude lepší si pořídit jiný model, jako třeba Comfort Mouse 4500, který má jedno tlačítko vlevo a jedno vpravo. Takové myši ale mají na druhou stranu univerzální tvar, který není tak dobře uzpůsoben z hlediska ergonomie.



Co se týče kolečka, pak to má hladký, ale měkký a gumový povrch, k tomu jemné krokování s dobrou aretací do jednotlivých poloh a při pomalém otáčení není vůbec slyšet. To až při divokém otáčení začne slabě vrčet. Jeho stisk je na rozdíl od jiných myší lehký, takže moc nehrozí, že byste jím při stisku omylem pootočili.



Spodní část myši má na sobě kromě štítku s různými informacemi pouze dva dlouhé teflony a přímo uprostřed oko senzoru BlueTrack. Kolem něj však není umístěn další oválný teflon, ale na místo toho je tu malinká brázda.


Příslušenství


Vedle myši balení skrývá už jen nějaké tištěné materiály, tedy informace o záruce a samotném produktu. Není zde tedy žádné CD s ovladači, které ani není zapotřebí.




reklama