reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Wireless Desktop 2000: zabezpečený set

1.8.2011, Jan Vítek, recenze
MS Wireless Desktop 2000: zabezpečený set
Dnes se podíváme na moderní set Wireless Desktop 2000 od společnosti Microsoft, který se skládá z bezdrátové klávesnice a myši. Výrobce zde zdůrazňuje především zabezpečené připojení pomocí šifrování AES a také technologii Bluetrack u myši.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


U počítače vybaveného moderním operačním systémem (set jsme zkoušeli na Windows 7 64bit) stačí zapojit USB transmitter a do klávesnice a myši zapojit baterie. Následně proběhne instalace obou periferií, jež budou ihned poté k dispozici. Pro rozvinutí jejich plných možností však musíme poté nainstalovat doprovodný software - Microsoft IntelliPoint v8.0 pro myš a Microsoft IntelliType Pro v8.0 pro klávesnici. Podívejme se nejdříve na nastavení myši.



To je jako obvykle integrováno přímo do systémového nastavení, kde se Wireless Mouse 2000 objeví mezi zapojenými zařízeními a nabídne mapování tlačítek včetně programově specifických nastavení. Ta se tak mohou měnit v závislosti na tom, jaká aplikace zrovna běží a to je u periferií Microsoftu běžná nabídka.



Pak se ještě stojí zato podívat na nastavení kolečka, kde můžeme vidět, že to skutečně podporuje kromě otáčení a stisku také naklápění do stran, čili Horizontal scrolling. A nakonec si ukážeme poslední obrázek vztahující se k myši, a sice výstup z utility Mouse Rate Checker. Ta ukazuje, že dotazovací frekvence je 125 Hz, což odpovídá standardní hodnotě u počítačových myší pro kancelářské účely.



A nyní k nastavení klávesnice. Jak je vidět ze screenshotu, můžeme si zvolit jeden ze tří profilů, nebo vytvořit další a přiřadit jej stejně jako u myši vybrané aplikaci. Poté si zvolíme funkce či makra, která se mají spustit po stisku vybraného speciálního tlačítka, a to včetně druhé funkce kláves F1 až F12. Co se týče tlačítek My Favorites 1 až 5, pak ta jednoduše spustí ve Windows 7 prvního až pátého zástupce umístěného na hlavním panelu.



A pak je tu samostatná záložka pro nastavení zoomování, kde je možné upravit jeho rychlost, zcela jej vypnout, nebo zapnout akceleraci při delším podržení tlačítek. Tato funkce pracuje třeba i prohlížeči Opera, ovšem u něj není důvod, proč nepoužívat znaménka plus a minus na numerické klávesnici, zvlášť když je poblíž hned hvězdička pro zpětné nastavení na 100 %.



A jak se s těmito periferiemi pracuje? Na klávesnici se mi osobně psalo pohodlně už hned zezačátku, ale dle očekávání vyvstaly problémy s tím, že jednotlivé bloky kláves jsou na sebe přímo nalepeny. Na to si tedy asi budete muset zvykat a možná také na to, že klávesy působí trošku líně, respektivě že se pomalu vrací do výchozí polohy, ale to je jen subjektivní pocit. Dále se mi nezamlouvaly titěrné a nízké funkční klávesy, které by mohly být klidně větší, kdyby se zcela vrchní speciální tlačítka uskrovnila a ta samotná by mohla být zpracována lépe. Takto mají až příliš velký odpor a poslepu se dají jen těžko nahmatat.

Nicméně především ta pro spouštění aplikací z hlavního panelu jsou užitečná, protože díky nim můžeme také bleskově přepínat mezi již spuštěnými aplikacemi. Klávesnice je tedy dobře použitelná, ale existuje dost věcí, které by dle mého názoru šlo udělat lépe.

Myš nás zase ihned zaujme svou vysokou hmotností danou také dvěma tužkovými bateriemi. Jednu ale můžeme vyndat a něco na její váze ušetřit. Hlavním tlačítkům nemám co vytknout, ovšem u tenkého kolečka bylo velmi nezvyklé, že zcela chybí krokování. Při stisku tak není problém s ním omylem pootočit, což by mohlo celkem dost vadit. Aspoň že se dočkáme také naklápění do stran, takže lze hovořit o pětisměrném kolečku.

Teflony myši překvapily tím, že nejsou moc vhodné pro použití s tvrdými podložkami, přičemž my jsme ji zkoušeli na CM Storm Weapon of Choice M4 SSK. Na ní nám rovněž tvrdé teflony nepříjemně drhly, a myš jednoduše neklouzala. Na dřevěném stole to přitom bylo daleko lepší. A jak už jsme si u myší se systémem Bluetrack, ten pracuje na téměř jakémkoliv povrchu a nelíbí se mu pouze vysoce lesklé materiály nebo sklo. To samé platí i v tomto případě.


Závěrečné hodnocení


Bezdrátový set Wireless Desktop 2000 od společnosti Microsoft přichází za celkem slušnou cenu 800 Kč s DPH a za ně nabízí klávesnici s řadou multimediálních tlačítek, myš se snímačem Bluetrack a pětisměrným kolečkem a bezdrátové připojení se 128bitovým AES šifrováním, které poslouží proti odposlechu zadávaných údajů. To se skutečně zajímavá nabídka.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice k tomu přihazuje 104 základních tlačítek obohacených o 15 dalších, která poslouží k ovládání aplikací, multimédií, zoomu a zvuku. Jejich zpracování by mohlo být ale lepší a především ucelenější v rámci celé klávesnice. Takto tu máme hlavní klávesy s různým zdvihem, malinké funkční klávesy a vykrojená a velká speciální tlačítka s tuhým stiskem.

Dodávaná myš je vhodná stejně tak pro praváky jako i pro leváky, neboť má souměrné tělo, které dobře padne do ruky a zaujme svou vysokou hmotností. Její hlavní tlačítka působí velmi dobře, ale kolečko bez krokování v kombinaci s tuhým stiskem není zrovna vhodná kombinace.

Co se týče dosahu, pak ten víceméně odpovídá specifikacím hovořícím o 10 metrech (záleží na překážkách) a výdrž na baterie se má pohybovat kolem 18 měsíců u klávesnice a 8 měsíců u myši, což jsme pochopitelně nemohli ověřit. Celkový verdikt ale zní, že jde o slušný set za příznivou cenu.


128bitové AES šifrování
Provedení speciálních tlačítek na klávesnici
Dodatečná tlačítka na klávesnici
Kolečko bez krokování s tuhým stiskem
Kvalitní myš se snímačem Bluetrack
Ikona Odkaz na databázi
Slušná cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 800 Kč s DPH, záruka: dvouletá



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Set Microsoft Wireless Optical Desktop 2000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení setu Wireless Desktop 2000 děkujeme firmě Microsoft




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama