reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 890GXM-G65: Malá, ale milá

25.2.2011, Vojtěch Kubiš, preview
MSI 890GXM-G65: Malá, ale milá
Desky s integrovanou grafikou si na trhu vybudovaly slušnou pozici, a tak si je většina výrobců nedovolí opomenout. Stejně se k tomu staví i AMD, které nám dává na výběr ze dvou možností, dnes se podíváme na lepší ale i dražší 890GX ve formátu mATX od MSI.
Základní deska MSI 890GXM-G65 je formátu mATX a nabízí vše, co může běžný uživatel potřebovat.






Layout a osazení součástek


Menší velikost se samozřejmě musela někde projevit, PCI-E x16 sloty jsou sice dva, což se dá označit za dostatečné, ale PCI-E x1 je pouze jeden a je zde i jeden obyčejný slot PCI. Méně je i portů SATA (všechny jsou 3 Gbps), kterých je pouze 5, což by však většině uživatelů mělo stačit.

Celkový pohled na základní desku
– pro zvětšení klikněte –

Základní koncepce je klasická, MSI zde nepoužilo atypické umístění severního můstku pod MOSFETy, které je typické pro její high endové desky poslední doby. Zajímavostí je, že MSI slibuje podporu pro 140W procesory (nepochybuji o její pravdivosti, test s šestijádrovým Phenomem II zvládla bez problému), ale ATX napájení je pouze 4 pin, většina konkurenčních desek má 8 pin.



S konektory na zadním panelu můžeme být spokojeni, je zde jak VGA a DVI, tak i HDMI, nechybí combo PS/2 pro klávesnici nebo myš, USB portů je celkem 6, z nichž dva jsou standardu 3.0. Přítomen je také jeden port eSATA a S/PDIF-Out. Na zadním panelu však nenajdeme FireWire a bohužel nenajdeme ani piny na základní desce, FireWire totiž deska nepodporuje.

Pohled na okolí patice
– pro zvětšení klikněte –

V okolí patice je i vzhledem k malým rozměrům desky dost místa, nikde nic nezavazí. Malá výtka ale směřuje k paměťovým slotům. Při použití dlouhé grafické karty může být vytažení pamětí obtížné. Kdyby byly použity sloty se západkou pouze na jedné straně, bylo by to lepší.

Pohled na spodní část desky
- pro zvětšení klikněte -

Na obrázku vlevo je trojice čipů, NEC pro podporu USB 3.0, Realtek pro LAN spojení a další Realtek coby audio codec. Červený přepínač uprostřed dolního okraje je OC Switch a slouží k přetaktování, pomocí jeho tří (plus defaultní) poloh můžete zvýšit frekvenci FSB o 10, 15 nebo 20 %. Jde tedy o jednoduchý způsob přetaktování.

Druhému obrázku dominuje malý pasiv jižního můstku, který svou práci zvládá bez problémů, ačkoli je SB850 vyroben 65nm technologií (mimochodem, severní můstek je vyroben 55nm), jeho zahřívání je velmi nízké. Přítomno je množství pinů pro různé přídavné konektory.

Celkový pohled na osazenou základní desku
- pro zvětšení klikněte -

Co mi ale chybí, je větší množství konektorů pro ventilátory, jelikož 2 jsou málo, ale vzhledem k rozměrům desky je to omluvitelné a navíc se dá použít napájecí redukce.

reklama