reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 970 Gaming: rozumná střední třída pro AMD

12.12.2014, Jan Vítek, recenze
MSI 970 Gaming: rozumná střední třída pro AMD
Procesory AMD FX "Vishera" už nejsou ve zpravodajství tak vidět, neboť už jde přeci jen o starší kousky, ale i tak se pro ně stále chystají nové základní desky. Z letošního léta je to dnes zkoumaná MSI 970 Gaming jako střední třída.

BIOS a jeho prostředí


Do nastavení BIOSu se dostaneme klasicky pomocí tlačítka Delete a poté se hned otevře dobře známé prostředí BIOSu moderních desek MSI. To ukazuje hlavní nabídku v prostředním okně, nad nímž je pruh s všemožnými informacemi včetně pořadí bootovatelných paměťových zařízení, základní informace o nainstalovaném hardware, aktuální teploty, možnost zapnout funkci OC Genie pro automatické přetaktování a také používaná verze BIOSu. Ta byla verze 22.0, přičemž k dispozici již na stránkách MSI byla novější 22.1, takže jsme využili flash disk a vestavěnou funkci M-FLASH, která BIOS automaticky zakrátko aktualizovala. Nový BIOS je zvláště důležitý pro ty, kteří mají nainstalovaný procesor AMD se dvěma jádry (Athlon či Phenom X2), neboť řeší nesprávně pracující LAN.


- klikněte pro zvětšení -

Po stranách jsou pak obrovská tlačítka, mezi něž patří Settings, kde se ukáže stav systému, rozšířená nastavení, nastavení pořadí pro boot systému, zabezpečení a konečně uložení nastavení a opuštění BIOSu. To je v podstatě všude stejné. Zde už je vidět aktualizovaná verze BIOSu 22.1.


- klikněte pro zvětšení -

Záložka OC nabídne všechny možné možnosti pro přetaktování procesoru, které jsou v tomto případě široké, však tu máme nainstalovaný otevřený procesor řady FX. Můžeme si tedy vyzkoušet, jak vydrží změny násobiče i FSB, pohrát si s rychlostí Hypertransportu, operační paměti a samozřejmě také s napájecím napětím. Podporovány jsou také paměťové profily Intel XMP, takže můžeme snadno a rychle nastavit vyšší frekvence RAM, pokud ji tedy naše moduly oficiálně podporují.


- klikněte pro zvětšení -

Záložky M-FLASH už jsme se letmo dotkli. Tato funkce pracuje velmi dobře a bezproblémově a umožní nám aktualizovat BIOS nebo ten stávající uložit na připojené médium. Stačí nám k tomu už jen USB (flash) disk.


- klikněte pro zvětšení -

Tlačítko OC Profile nám umožní si právě nastavený profil BIOSu uložit pod různými názvy, přičemž MSI automaticky předpokládá, že půjde o různá nastavení přetaktované sestavy. Můžeme si tak vytvořit stabilní přetaktovaný systém, uložit si nastavení a pak dále experimentovat, zda ještě něco nepůjde vylepšit. Případně si můžeme vytvořit profil, v němž bude procesor podtaktovaný a využívající nízké napětí, tedy jakýsi úsporný režim. Tyto profily si můžeme zálohovat i na USB disk, díky čemuž bude možné je i sdílet s ostatními.


- klikněte pro zvětšení -

V Hardware Monitor si můžeme tvořit různé profily pro řízení ventilátorů v závislosti na snímaných teplotách, a to buď procesoru nebo na základě údajů ze systémového čidla. Vytvořit si můžeme i křivku ze čtyřech bodů, takže můžeme nastavit, aby se po dosažení teploty 55 °C ventilátor roztočil na 63 procent a tak dále. Jinak tu samozřejmě máme i přehled o aktuálně zapojených ventilátorech, teplotách a zcela dole také o napájecím napětí u procesoru a jednotlivých větví zdroje.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec tu je Board Explorer, který nám poskytne přehled o t om, co je na desce nainstalováno. Můžeme se tak podívat, jaké sloty jsou čím osazeny, jaký procesor tu máme, atd. To je užitečné třeba v případě, že se nechceme nebo nemůžeme vrtat v samotném počítači, abychom zjistili, co je uvnitř.

reklama