reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 970 Gaming: rozumná střední třída pro AMD

12.12.2014, Jan Vítek, recenze
MSI 970 Gaming: rozumná střední třída pro AMD
Procesory AMD FX "Vishera" už nejsou ve zpravodajství tak vidět, neboť už jde přeci jen o starší kousky, ale i tak se pro ně stále chystají nové základní desky. Z letošního léta je to dnes zkoumaná MSI 970 Gaming jako střední třída.

Závěrem


Základní deska MSI 970 GAMING 3 je střední třída určená pro vytvoření herního počítače založeného na procesoru AMD pro socket AM3+ nebo i starší CPU pro AM3. Můžeme si být navíc jisti, že se jen tak neobjeví procesory, které by byly určeny pro nástupní socket, neboť nic takového AMD zatím ani nechystá. Tato deska využívá čipovou sadu AMD 970, takže disponuje celkem 16 linkami rozhraní PCI Express 2.0, které dokáže s podporou AMD CrossFire a NVIDIA SLI rozdělit mezi dva sloty pro grafickou kartu. To by mělo snad každému uživateli naprosto stačit, a tak není moc důvodů, proč sahat po desce se sadou AMD 990FX, jež podporuje až čtyři karty.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče výbavy, můžeme tuto desku zařadit spíše mezi levnější herní modely. Její výbava totiž víceméně kopíruje možnosti čipové sady, nemáme tu záložní BIOS, žádné přídavné prvky, jako jsou tlačítka na desce pro zapnutí či aktivaci funkce OC Genie. Máme tu desku se 4 porty USB 3.0, které by dnes slušelo už více těchto portů, ale to by MSI muselo využít dodatečný kontroler. Namísto toho nám nabídne celkem 14 portů USB 2.0.

Nenajdeme tu také žádné moderní rozhraní pro SSD, čili ani M.2 a ani SATA Express. V případě SATA Express nám to může být v podstatě jedno, ale M.2 by už leckomu přišlo vhod. Výrobce by pro ně ale musel najít místo, neboť na jeho obvyklé pozici zde sedí čip AMD 970, čili northbridge.

Je tak zřejmé, že i tato relativně nová deska nemá nejmodernější výbavu, alespoň ne v porovnání s nejnovějšími čipsety od Intelu. Však nejnovější generace procesorů pro AM3+ je už více než 2 roky stará a použitá čipová sada ještě o rok starší, přičemž novější není k dispozici. Za to ale nemůže výrobce desky, který se snaží nabídnout alespoň herní síťovku a zvukovou kartu. Je ale otázkou, zda by koncový uživatel namísto diskutabilního přínosu herní síťové karty neocenil více přídavný kontroler pro více portů USB 3.0.


Plusy


+ Technologie Military Class 4 + 8fázové napájení
+ Slušná cena
+ Killer E2205
+ Sound Blaster Cinema 2 + kodek ALC1150


Minusy


- Pouze čtyři USB 3.0
- Není tu rozhraní M.2
 
 
Za zapůjčení desky MSI 970 Gaming děkujeme AMD.
 
 
Cena v době testování: cca 2 400 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku MSI 970 Gaming?
V anketě šlo hlasovat od 12.12.2014 do 30.12.2015. Počet hlasujících: 9
Výborná78 %
Průměrná22 %
Špatná0 %
reklama