reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Axis 700 Lite: výkon za watt promlouvá

25.4.2007, Jan Vítek, recenze
MSI Axis 700 Lite: výkon za watt promlouvá
Dnes si předvedeme barebone od MSI s názvem Axis 700 Lite. Jde o téměř hotové PC s procesorem VIA C7-M ULV vyznačující se nízkou spotřebou. Hodí se třeba pro zřízení nenáročného serveru, mediální stanice, kde není důležitý výkon, ale rozměry a tichý provoz.
Nyní již ale k barebone MSI Axis 700 Lite. Domů vám přijde v balení ne nepodobném krabicím od LCD. Uvnitř je pevně vměstnán do pěnových bloků a dále obalen v igelitu. Díky deformačním zónám a malé hmotnosti zařízení by se tedy nemělo stát, že k vám váš Axis přijde na kousky.



ModelAxis 700 Lite
Základní deskaMS-7199
Čipová sadaVIA CN700 + VT8237R Plus
CPUVIA C7-M ULV 1 GHz (Esther)
PamětiDDR2-400/533 až 2 GB
VGAVIA UniChrome Pro IGP
ZvukVIA VT1618, 6.1 kanálů
OstatníLAN 10/100 Mbps
2x SATA 1,5 Gbps (RAID 1/0/JBOD)
1x Ultra ATA
4x USB 2.0
ZdrojFSP Group, 200 W, aktivní PFC
Skříň363 x 300 x 72 mm
objem 7,9 l
SECC 1 mm
1x 5,25"
2x 3,5" (1x externí)
I/O - 2x USB 2.0, 2x audio

S rozměry 363 x 300 x 72 mm se Axis 700 Lite řadí mezi malé desktopy a tomu také odpovídá hmotnost cca 5,5 kg a vnitřní objem 7,9 litrů. Použitým materiálem je vedle plastu převážně SECC ocel o tloušťce 1 mm, což je více než dostatečné. Z přední strany můžeme vidět poměrně jednoduchý plastový panel, na němž jsou veškeré potřebné ovládací prvky, stejně jako dvě pozice pro externí zařízení – jedno 3,5“ a druhé 5,25“.


- klikněte pro zvětšení -

Ono 5,25“ zařízení, tedy nejspíše DVD-RW mechanika, bude mít své místo uprostřed modrého obdélníku. Ten je však celistvý a nemá v sobě žádnou záslepku, což však neznamená, že si budete muset modrý panel upravit sami. V příslušenství už jeden takový najdete a případně je můžete jednoduše vyměnit. To menší černý panel chránící pozici pro externí 3,5“ zařízení má již správné rozměry, a tak jej ničím jiným nahrazovat nemusíte.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče předních ovládacích prvků a světelných diod, pak zde máme u konce modrého panelu dva průsvitné kousky obdélníkového plastu. Skrz ně v případě zapnutého počítače prosvítá modrá dioda a oranžová indikuje práci disku. Tlačítko Power je stejně jako celý panel černé barvy a má téměř nulový stisk. Reset zde budete hledat marně.


Hned vedle máme přední dvojici USB 2.0 portů a o kousek dále dvojici 3,5mm audio konektorů pro mikrofon a sluchátka. To je z předního panelu vše, takže se přesuneme na zadní stranu, kde se ukáží I/O konektory základní desky mini ITX.

MSI Axis 700 ve verzi Lite je u zadních konektorů poněkud chudší. U standardní verze totiž najdeme ještě DVI a S-Video konektory, čímž se využití barebone dále zlepšuje. V našem případě však na zadním štítku máme PS/2 konektory pro myš a klávesnici, D-Sub VGA konektor, RJ-45 10/100 sítový konektor, další dvojice USB 2.0, dva sériové porty a tři konektory šestikanálového audia.


- klikněte pro zvětšení -

Dále si zde můžeme všimnout jedné záslepky pro plnohodnotnou PCI kartu, mřížkované zadní části napájecího 200W zdroje a také způsobu uchycení horního krytu. Ten drží pouze za dva šroubky a samozřejmě i postranní kovové packy. Díky tomu je otevření skříně dílem okamžiku, pokud jste si ovšem na připravenou ‘petlici’ nedali zámek a neztratili klíč.

Skříň máme obhlédnutou ze všech stran, a tak jste si měli možnost všimnout i veškerých otvorů pro přísun a odvod vzduchu. Tím nejzřejmějším je samozřejmě zdroj, který se zde největší měrou podílí na odvodu vzduchu. Přímo u základní desky jsou pak dvě perforované pozice pro 60mm ventilátory, avšak v této verzi žádné přídavné nehledejme. Tyto pozice kupodivu nemají žádné montážní otvory i přesto, že manuál jednu z nich jasně předurčuje pro osazení ventilátorem.

Další otvory výrobce umístil dospodu skříně, hned pod pozici 5,25“ mechaniky a poslední rošt najdete na levém boku u místa pro pevný disk. Chlazení je zde tedy zajištěno, ale jak bude schopné, to uvidíme až při testech. Nyní hurá pod kapotu.
reklama