reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI CR650: hybridní AMD Brazos

18.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI CR650: hybridní AMD Brazos
S příchodem nové platformy AMD Brazos s procesory Zacate začali výrobci chrlit na trh nové základní desky, desktopové počítače, netbooky, ale i notebooky, jak dokazuje dnes testovaný model od společnosti MSI. Podívejme se tedy, co nám nabídne.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Systém chlazení tohoto šasi má zvládnout uchladit i podstatně výkonnější sestavy, a tak mu APU s celkovou spotřebou maximálně 18 W nemůže činit problémy. To tak zvládne jeden pasiv profukovaný malým ventilátorem a jedna plochá heatpipe. Při nízké zátěži tak uslyšíme pouze tiché hučení ventilátoru a pevného disku, takže nás počítač nijak neruší a ani v zátěži obou procesorových není situace o moc horší.

Pokud k tomu ale přidáme i grafické jádro, ventilátor se po chvíli roztočí a začne být trošku hlučný, i když by tedy dle mého názoru mohl zůstat na nižších otáčkách, neboť z chladiče přitom proudí jen vlažný vzduch a infračervený teploměr přitom přímo na žebrech pasivu naměří pouze 38 °C a procesor udával teplotu 58 °C, což je ještě v normě.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Teplota CPU zde samozřejmě odpovídá i teplotě GPU, neboť jde o stejný čip.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40 °C
58 °C
GPU
-
-
HDD
32 °C
41 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Vzhledem k instalovanému hardwaru nemůžeme očekávat, že by se povrch tohoto notebooku nějak přehříval. Nejvyšší teplota je tak 38 °C přímo na chladiči a povrch je nejvíce zahřátý jako obvykle vespodu v jeho blízkosti, ovšem pouze na 31 °C, což nás nemůže nijak obtěžovat.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 6článkovou baterii BTY-S14 s kapacitou 49 Wh (11,1 V / 4400 mAh). Právě spotřeba by měla být největší zbraní platformy Brazos, i když je jasné, že nejde pouze o ni, ale o celý notebook a jeho ostatní komponenty.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
4:50
2:00
Spotřeba
11 W
25 W

Ve výsledku není spotřeba v klidovém režimu nijak výjimečně nízká a v testu jsou hned dva notebooky, které dokázaly MSI předhonit (oba s procesory Core i3, přičemž Dell Vostro V130 má nízkonapěťovou verzi). Dell se ukázal také ve velmi dobrém světle v zátěži, ovšem pokud budeme brát v úvahu také výdrž na baterie, zde má navrch MSI CR650 díky tomu, že jde o větší notebook vybavený baterií s vyšší kapacitou.


zátěž grafického jádra a jednoho jádra CPU

Právě ta mu zajistila téměř pětihodinovou výdrž, které bude možné v reálném provozu dosáhnout, neboť náhlé zatížení jednoho jádra procesoru na 100 procent zvýší spotřebu pouze o 6 W. Nemusíme se tedy bát, že by spotřeba při běžném použití často vystřelovala k závratným hodnotám. Notebook v plné zátěži pak vydrží zhruba dvě hodiny provozu, což je také velmi slušné.





reklama