reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GE620DX: mobilní hraní levně

7.11.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GE620DX: mobilní hraní levně
Dnešní den se dostane na produkt společnosti MSI, a sice jeden z jejích 15,6 notebooků s označením GE620DX. Těšit se můžeme na slušnou výbavu za rozumnou cenu, kam patří výkonná grafická karta i displej s vysokým rozlišením.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i5-2430M pochází z aktuální rodiny Sandy Bridge, takže od něj můžeme očekávat slušný výkon. Tento model je vybaven dvěma fyzickými jádry, k nimž technologie Hyper-threading přidá další dvě logická. Dále tu máme po dvou sadách 32kB datové i instrukční cache L1, pro každé jádro 256 kB L2 cache a nakonec 3 MB sdílené L3 cache (tzv. Smart Cache).





Tento model pracuje na základní frekvenci 2,4 GHz, kterou umí zvýšit až na 3 GHz, to tedy dle specifikací. V praxi se ovšem frekvence procesoru nevyšplhala na více jak 2800 MHz, přičemž vůbec nezáleželo na tom, zda jej zatížíme jedním či čtyřmi procesovými vlákny. Oné maximální frekvence 3 GHz jsme dosáhli pouze tehdy, když byl počítač pomocí Eco Engine nastaven do herního režimu, přičemž procesor zůstal nevytížený. A to je, jak jistě uznáte, naprosto k ničemu.

Díky Enhanced Intel Speedstep Technology se procesor umí také podtaktovat, což provádí stejně jako přetaktování pomocí změny násobiče. Minimální frekvence je 800 MHz. A co se týče podporovaných technologií, pak Core i5-2430M podporuje vše až na pokročilou virtualizaci VT-d, Trusted Execution Technology a vPro. To však u notebooku tohoto typu bude jen těžko vadit.





Dále se můžeme podívat na čipovou sadu, která se dle výpisu CPU-Z shoduje se specifikacemi, takže jde o Intel HM65. Jako northbridge je správně identifikován samotný procesor Sandy Bridge. Program ale nedokázal identifikovat rozhraní PCI Express, a to z toho prostého důvodu, že tu je NVIDIA Optimus, která hlavní grafiku vypíná, pokud není zrovna potřeba její výkon.





Operační paměti DDR3-1333 MHz s kapacitou 4 GB tu představuje jeden modul od firmy Nanya, který budeme moci snadno sami doplnit o další. Tím jednak zvýšíme kapacitu a pak zajistíme i dvoukanálový přístup do operační paměti. Její časování zde bylo dle SPD nastaveno na 9-9-9-24 a napájecí napětí na standardních 1,5 V.





Notebook MSI GE620DX využívá technologii NVIDIA Optimus, takže dokáže upotřebit oba grafické čipy - integrovaný Intel HD Graphics 3000 v procesoru a samostatný NVIDIA GeForce GT 555M. O ten nám půjde především, neboť na něm je zajímavý především výkon daný 650MHz taktem GPU a 144 shaderovými jednotkami na 1300 MHz. Co se týče paměti, pak zde máme dokonce 2 GB, ovšem jen 1800 MHz DDR3 na 128bitovém rozhraní, přičemž osobně bych tedy raději viděl třeba "jen" 1 GB, ale výše taktovaných GDDR5. V takovém případě ale mají mobilní karty s označením GeForce GT 555M jen 96 shaderů, i když na vyšším taktu. A navzdory GPU-Z tu nechybí podpora CUDA a PhysX.


Nakonec se v krátkosti podívejme na pevný disk Western Digital WD5000BEKT s kapacitou 500 GB a rozhraním SATA 3 Gbps. Ten patří do série WD Scorpio Black a slibuje slušný výkon díky 7200 otáčkám za minutu, 16 MB vyrovnávací paměti a 12ms seeku při čtení.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit doplňuje obvyklá snůška doprovodného software, kde figuruje také Norton Internet Security, který jako obvykle neustále otravuje, dokud mu nejste po vůli, nebo jej naopak neodinstalujete a spolehnete se na méně invazivní software.




S-Bar - klikněte pro zvětšení -


Dále se dočkáme zálohovacího software Norton Online Backup, u nějž se tedy bez placení také moc neobejdeme a stejně tak po pár týdnech bez zaplacení licence moc nevydolujeme ani z kancelářského balíku Microsoft Office 2010.

Pak už nastupuje MSI a její aplikace EasyViewer pro prohlížení obrázků, EasyFace2 pro přihlašování pomocí vašeho obličeje, pak také balík software od společnosti MAGIX - Music Maker 16, Photo Manager 9, Screenshare, Speed Burn a Video easy SE. Jedná se tedy o software pro zpracování multimediálních dat.

Užitečné pak může být OSD menu S-Bar, které se objeví v horní části obrazovky po najetí na modrou hvězdu. Pak se nám ukáže nástrojová lišta, která umí zapínat a vypínat různá zařízená, ovládat zvuk, jas či určovat styl napájení nebo také spouštět aplikace. A samozřejmě máme k dispozici také MSI BurnRecovery pro vypálení zálohy operačního systému.


reklama