reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GE620DX: mobilní hraní levně

7.11.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GE620DX: mobilní hraní levně
Dnešní den se dostane na produkt společnosti MSI, a sice jeden z jejích 15,6 notebooků s označením GE620DX. Těšit se můžeme na slušnou výbavu za rozumnou cenu, kam patří výkonná grafická karta i displej s vysokým rozlišením.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu není MSI GE620DX nijak klidný, za což může především pevný disk a také ventilátor, který je neustále zapnutý i v případě, že útrob notebooků proudí chladný vzduch. To by zasloužilo vylepšit, neboť skutečně není důvod udržovat teplotu procesoru na 28 °C na úkor pohodlí uživatele. V zátěži se pak ventilátor jen více roztočí a více rozezvučí, ovšem to se dá bez problémů snést. Systém chlazení tedy i přes své poněkud podměrečné rozměry není v zátěži přehnaně hlučný, tedy až na výjimečné případy, kdy je stoprocentně zatížen procesor i grafická karta.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95.



Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
28 °C
69 °C
GPU (GeForce)
-
64 °C
HDD
36 °C
39 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Z uvedených teplot můžete jednak jasně vidět, že výstup chlazení tohoto notebooku je v nízké zátěži skutečně chladný, za což může právě neustále a zbytečně hlasitě pracující ventilátor. Při běžné zátěži simulované opakovaným benchmarkem 3DMark Vantage se pak tento notebook nepřehřívá, a to ani na spodní straně.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 6článkovou baterii Li-Ion BTY-S14 s kapacitou 49 Wh (11,1 V / 4400 mAh). Ta má vydržet pracovat po dobu více než dvou hodin, ovšem to je poněkud podhodnocený (a navíc neoficiální) údaj. Se spotřebou kolem 14 W (obrazovka na poloviční jas a zapnuté rozhraní Wi-Fi) dokáže tento notebook pracovat přes 3 hodiny, což je akceptovatelné.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:20
0:45
Spotřeba
14 W
70 W


V případě zatížení procesoru a grafického jádra pomocí 3DMark Vantage se však spotřeba vyhoupne na nějakých 70 W, což velmi výrazně zkrátí výdrž. Na cestách si tedy moc nezahrajete, ale to platí snad u každého notebooku bez výjimky (tedy pokud není napájen vodíkovými články).





Pokud vytížíme jen procesor pomocí čtyř procesových vláken, vzroste spotřeba na 50 W a pokud ke dvěma procesovým vláknům přidáme ještě zmíněný 3DMark Vantage, dostane se spotřeba na 90 W. A to je již maximum, co dokáže poskytnout dodávaný adaptér.






reklama