reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry

10.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry
Na trhu se objevila nová generace herních notebooků MSI, která je již postavena na nových procesorech Sandy Bridge. Těšit se tedy můžeme nejen na nový čtyřjádrový procesor Intel Core i7, ale také na grafický čip s dostatečným výkonem pro 3D hry...

Vnejší zpracování


Jako správný herní notebook pro teenagery MSI GT680R nehledí ani tak na použití kvalitních materiálů, jako spíše na vzhled. Ten je jednoduše řečeno přeplácaný, pestrobarevný a doplněný o oranžové LED, které slouží pouze a jen k umocnění celého pouťového vzhledu. Zpracování tak rozhodně není stoprocentní, což zjistíme už po letmém "promačkání" těla notebooku a především jeho poddajného displeje s rámečkem, který lze v okamžiku odmontovat nehtem.

Co se týče použitých materiálů, pak nás nepřekvapí lesklé plasty, metalíza, texturované povrchy nebo v menší míře také kovové prvky. S kvalitou zpracování tedy osobně nejsem příliš spokojený. Plastová "vanička" tvořící základnu přístroje a její krycí panely z kompozitů jsou ještě dobré, ale zbytek mě vůbec nenadchl. Připravme se tedy na to, že oněch cca 55 tisíc Kč v tomto případě zaplatíme spíše za samotný hardware a také příslušenství si jistě něco ukouslo. Místo batohu a myši se ale MSI mohlo více zaměřit na použití kvalitních materiálů a místo vymýšlení podsvícených lišt zase na kvalitní sestavení. Ale chápu, že dosažení hustoefektu (tzn. "Cywe, to je hustý") toto postačí bohatě.


- klikněte pro zvětšení -

Víko MSI GT680R jako by se inspirovalo řadou Lamborghini od Asusu, což dává najevo svou hranou uprostřed, díky čemuž působí jako kapota automobilu. Za kouskem plexi pak máme umístěné logo MSI a zadní světlá lišta ukrývá několik oranžových LED diod. Klouby jsou zdánlivě prodlouženy až do boků a zakončeny kovovými matkami, ale to jsou pouze kousky plastu s lesklou povrchovou úpravou.


- klikněte pro zvětšení -

Když si notebook obrátíme na kapotu, objeví se mohutné gumové podstavce, jež mají zajistit velký odstup od stolu/podložky, aby ke spodním větracím otvorům snadno proudil čerstvý vzduch. Jako obvykle nám MSI nabídne velký odnímatelný panel, pod nímž se nachází veškerý důležitý hardware, tedy procesor, grafická karta, paměti a pevné disky. A samozřejmě také chlazení, jež bude snadnější vyčistit. Se samolepkou s nápisem o ztrátě záruky bychom si dle již dřívějšího vyjádření zástupce MSI pro Českou republiku neměli dělat hlavu.

Kromě toho je tu ve zbylé části zapuštěna devítičlánková baterie a u zadního okraje pak za otvorem ve tvaru ventilátoru subwoofer, díky němuž by se měl zvuk tohoto notebooku vymykat z průměru.



Pravá hrana notebooku nabídne nejdříve čtyři 3,5mm audio porty pro sluchátka, mikrofon, linkový vstup a výstup, dále osamocený port USB 2.0 a pak už vidíme jen dvířka optické mechaniky pro čtení/zápis na CD/DVD a čtení disků Blu-ray (tzv. Blu-ray Combo DVD Burner).



Na opačné straně nám MSI GT663 nabídl nejdříve plný slot Express Card, který je zde nahrazen prázdným místem. Pak už je vše stejné, takže tu je druhý port USB 2.0, čtečka karet XD/SD/MMC/MS a pak nás potěší dva modré porty USB 3.0 (SuperSpeed). Těmi by ostatně měl být už vybaven nejlépe každý nový notebook, pokud nejde o úplný low-end. Vzhledem k výkonnému hardwaru je toto MSI vybaveno dvěma chladiči. Skrz boční proudí vzduch dovnitř a skrz zadní ven, přičemž tento koloběh zajistí jeden ventilátor.


- klikněte pro zvětšení -

V přední hraně jsou pouze dva úzké průzory, jimiž prosvítají oranžové LED. Ty však naštěstí můžeme ovládat, takže nás v noci při sledování filmu nemusí rušit.


- klikněte pro zvětšení -

Zbytek portů se uchýlil na zadní hranu, kde vidíme i mohutný výdech chlazení. Jsou to veškeré porty, jejichž přítomnost na bocích notebooku by mohla vadit, tedy napájecí konektor, RJ-45 gigabitového Ethernetu, D-Sub a HDMI pro vyvedení obrazového signálu a pak samostatný port eSATA. Rozmístění portů je tedy u tohoto notebooku logické a je vidět, že výrobce myslel na uživatelovo pohodlí. Také k tomu měl dostatek prostoru.


Vnitřek notebooku


Víko s displejem lze díky vyvýšeným kloubům rozevřít až do úhlu 180°, což se mnohdy může hodit. Oproti minule testovanému GT663 již byly klouby pevnější, a tak se mohutné víko modelu GT680R při psaní již neklepalo. V horní části rámečku máme v lesklém mnohoúhelníku vloženou webkameru i s kontrolkou a hned nalevo od ní je mikrofon (či snad dva mikrofony hned vedle sebe?).


- klikněte pro zvětšení -

Jak je vidět, lesklým plastům se nevyhneme ani zde, spíše právě naopak. Lesklé a hladké je zde všechno až na vnější část rámečku displeje, klávesy (nikoliv ale jejich podklad) a touchpad. Interiér je také složen z mnoha částí různých plastů, což je ve výsledku spíše minus s ohledem na celkovou pevnost a hmotnost.



Část základny nad klávesnicí obsahuje dva červeně zvýrazněné hlavní reproduktory, mezi nimiž je lišta vybavená dotykovými tlačítky a také hlavním bíle podsvíceným vypínačem ve tvaru erbu (podobnost s Asus Lamborghini také čistě náhodná).

Dotykových tlačítek je celkem osm. První s označením P1 již tradičně slouží pro spuštění uživatelem zvolené aplikace, pak tu je tlačítko Turbo, které také známe z jiných notebooků MSI, a to slouží pro přetaktování procesoru a pamětí pomocí zvýšené základní frekvence. Další je tlačítko Cooler Boost, jehož úkolem je rozeběhnout ventilátor chlazení na nejvyšší otáčky, což mi nepřipadá jako zrovna užitečné, protože otáčky si stejně reguluje notebook sám podle zátěže a teplot komponent. Čtvté tlačítko nám pak vypne klávesu Windows, která by v některých hrách mohla po náhodném stisku přepnout na Start menu.



Dále to je na pravé straně tlačítko pro zapnutí rozhraní Wi-Fi, hned vedle něj to samé pro Bluetooth a pak tlačítko Eco, které přepíná mezi módy Gaming, Movie, Presentation, Office a Turbo Battery, popřípadě lze funkci Eco zcela vypnout a ponechat řízení spotřeby na OS Windows. Poslední tlačítko má na starosti zapnutí/vypnutí ozdobných oranžových LED v základně a displeji GT680R. Další funkce pak mají tradičně na starosti kombinace klávesy Fn a jiných (modré popisky kláves).

Klávesnice je zde typu Chiclet, vybavena byla i numerickým blokem a my se můžeme radovat z toho, že se při stisku nijak výrazně neprohýbá. Zato numerický blok mohl být lépe hmatově oddělen od hlavního pole kláves.



A nakonec na základně najdeme touchpad s příjemným povrchem, po němž prsty lehce kloužou. Tento Finger Sensing Pad o Sentelic však není multidotykový, což by tedy v dnešní době už měl být a také by mohl být na úkor okolních ozdobných nesmyslů větší. Také tlačítka z broušeného kovu nejsou zrovna ideální. Jedná se v podstatě o jedno kolébkové, a to má za následek nestejný odpor při stisku na různých místech, tedy čím blíže ke středu tlačítka, tím je odpor vyšší.

Nezapomeneme také na kontrolky ve spodním okraji, které slouží rozhraním Bluetooth, Wi-Fi, indikaci stavu baterie, stav počítače a práce pevného disku.


- klikněte pro zvětšení -

Po odšroubování krytu uvidíme mohutný systém chlazení s pěti plochými heatpipe (dvě pro procesor/čipovou sadu a tři pro grafickou kartu), dvě zabrané diskové pozice a také dva obsazené sloty SO-DIMM. Celkově tu jsou ale čtyři a všechny obsazené jedním 4GB modulem.

Vzhledem k ceně a určení tohoto notebooku by ale jeden očekával, že MSI zvolí poněkud logičtější řešení diskové otázky, a sice pevný disk pro data a SSD pro systém. Cena by se už tolik nenavýšila a celkovému výkonu by to jistě značně prospělo.


reklama