reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry

10.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry
Na trhu se objevila nová generace herních notebooků MSI, která je již postavena na nových procesorech Sandy Bridge. Těšit se tedy můžeme nejen na nový čtyřjádrový procesor Intel Core i7, ale také na grafický čip s dostatečným výkonem pro 3D hry...

Použitý hardware


Chloubou tohoto notebooku je procesor Intel Core i7-2630QM z nejnovější generace Sandy Bridge. Jedná se o čtyřjádrový model vybavený technologií Hyper Threading, díky níž zvládne zpracovávat až 8 procesových vláken najednou. Přesto jde ale ve své třídě o nejnižší model, a to především kvůli základní frekvenci 2 GHz, přičemž nejlepším je Core i7-2920XM se základem na 2,5 GHz. Ovšem díky Turbo Boost v konfiguraci 6/7/8/9 bude v zátěži 4 až 1 jádra pracovat na frekvenci o 600 až 900 MHz vyšší.



Dále má toto CPU k dispozici celkově 6 MB paměti Smart Cache (L3) a také grafické jádro HD Graphics 3000 s 12 unifikovanými shadery na frekvenci 650 - 1100 MHz podle zátěže, ale to v našem případě ponechá své úkoly na grafické kartě NVIDIA. Spotřeba také není špatná, neboť v maximu činí 45 W, což je pouze o 10 W více, než mají dnešní mainstreamové mobilní procesory Core i5. To ostatně platí pro celou řadu těchto procesorů až na zmíněný Core i7-2920XM (55W TDP).

V klidu tento procesor pracuje díky sníženému násobiči pouze na 800 MHz (Intel EIST), ovšem velkou otázkou je aplikace Turbo Boost v součinnosti s funkcí MSI TDE+. Ta u staršího notebooku MSI GT663 nabídla přetaktování procesoru zvýšením základní frekvence ze 133 MHz na 140 MHz, ovšem zde se základní frekvence 100 MHz zapnutím tlačítka Turbo ani nehla. Po prohledávání dostupných informací na webu MSI i v manuálu jsem se dozvěděl pouze to, že stiskem tlačítka Turbo zvýšíme výkon, což je u procesoru evidentně nestalo, takže uvidíme, jak na tom bude grafika.

Navíc zde nefunguje ani Turbo Boost dle specifikací. Jedno zatížené jádro (čili jeden thread Prime95) by mělo přinést takt CPU 2900 MHz. V praxi to ale vypadá tak, že takt se pohybuje mezi 2600 a 2800 MHz, Turbo neTurbo. To se nezmění ani po zatížení čtyřmi thready a až osm threadů přinese stabilní frekvenci 2600 MHz, což je v pořádku. S takovým průběhem se bohužel nesetkáváme poprvé.



Čipová sada Intel HM67 je správně určena jako Southbridge, neboť funkci Northbridge již zastává samotný procesor. Důležitější ale je, že sběrnice PCI Express je zde v plné šíři še 16 linkami.



Operační paměti ve 4 modulech 4 GB DDR3-1333 MHz zde pracují na svých 1333 MHz s časováním 9-9-9-24 a napětím 1,5 V. Jsou to všechno stejné moduly od firmy Samsung, jejichž frekvence dle SPD končí na 685 MHz.



Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 460M s 1536 MB paměti typu GDDR5 je skutečnou chloubou tohoto notebooku, neboď jde o výkonné 40nm GPU se 192 shadery, 24 ROP jednotkami a frekvencemi až 708 MHz (jádro) a 1417 MHz (shadery). Celkem 1536 MB paměti GDDR5 na 625 MHz je připojeno přes 192bitové rozhraní, což dělá propustnost 60 GB/s. Frekvence GPU a shaderů jsou zvýšeny pomocí NVIDIA Overclock Tool ze základních 675/1350 MHz, což funguje ve spolupráci s funkcí Turbo pro přetaktování CPU a pamětí. To tedy v tomto případě má vliv pouze na nastavení grafické karty, nikoliv procesoru.



Grafika je kompatibilní s DirectX 11 a Shader Model 5.0 a samozřejmě podporuje také PhysX (navzdory údajům GPU-Z), 3D Vision, Optimus (zde to neplatí), CUDA, OpenCL a DirectCompute 5.0. Připojena je přes rozhraní PCI Express x16.

A nakonec se setkáme se dvěma pevnými disky Seagate Momentus 7200.5 (ST9750420AS) s kapacitou 750 GB, otáčkami ploten 7200 RPM, 16 MB paměti a rozhraním SATA 3 Gbps. Ty jsou zapojeny v poli RAID 0 (Striping) pro zvýšení výkonu, ovšem to zvyšuje nebezpečí ztráty dat, neboť pokud havaruje jeden disk, data na druhém budou nepoužitelná. Jak už jsem tedy uvedl, lepší řešení i z hlediska výkonu by bylo použití jednoho SSD pro systém a jednoho HDD pro data. Velké navýšení ceny by to u tohoto notebooku za 55 tisíc Kč už nepřineslo.



Instalovaný software


Jako operační systém tomuto notebooku vévodí Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit, který je ještě střízlivě doplněn o další software. Z toho se nejvíce ozývá bezpečnostní software Norton Internet Security, který se nás snaží přesvědčit o své nepostradatelnosti a přitom mu sekunduje Norton Online Backup pro zálohování na online servery. Internet Security se dokonce začal zajímat i o zatížení procesoru a při jednom z úvodních zatěžovacích testů vyhodil hlášku, že nějaký program si dovolil zatížit jedno jádro na sto procent. To však neměl dělat, neboť ihned poté letěl z disku. Lze ale pochopit, že se tak stará o zdraví systému a ochranu před malware.

Zálohu systému si na DVD vytvoříme pomocí utility MSI BurnRecovery (obnovit systém můžeme také před bootem pomocí klávesy F3) a do obyčejné výbavy patří také zkušební verze Microsoft Office 2010.

Pak můžeme pro přehrávání DVD/Blu-ray využít Corel WinDVD, MSI dodává také svou utilitu LED Manager pro upravení "zkrášlovacích" oranžových LED, pak také Windows Live Czech a Adobe Reader.

Pak už nás MSI nijak nezatěžuje nadbytečným softwarem, ovšem my nesmíme zapomenout na to, že v příslušenství se skrývá plná verze hry Assassin's Creed II v hodnotě kolem 650 Kč.


reklama