reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry

10.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry
Na trhu se objevila nová generace herních notebooků MSI, která je již postavena na nových procesorech Sandy Bridge. Těšit se tedy můžeme nejen na nový čtyřjádrový procesor Intel Core i7, ale také na grafický čip s dostatečným výkonem pro 3D hry...

LCD displej


MSI nám u tohoto 15,6palcového notebooku poskytne nadstandardní rozlišení 1920 x 1080, tedy Full HD. To je nespornou výhodou tohoto stroje, kterou si ovšem také zaplatíme. Velmi slušný je také jas, na nějž si v žádném případě nemohu stěžovat.


- pohled zpříma -

Slušně se zde také zobrazují barvy, které jsou jasné a syté, takže můžeme klidně říci, že toto MSI má jeden z nejlepších displejů, kterými jsou dnešní "konzumní" notebooky vybaveny. Přesto to je ale pouze další z řady modelů TN, takže už jen malé změny v úhlu pohledu mohou skrýt podstatné detaily, jako třeba pavoučka v Doom 3. Přesto se ale černá barva invertuje v bílou až při větším náklonu.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Připravte se tedy na to, že barvy se budou při vertikálním vychýlení z ideálního úhlu pohledu deformovat a také lesklé objekty za vašimi zády budou působit rušivě, i když to se můžeme pokusit přebít vyšším jasem. Jinak ale jde o slušný displej.


- pohled zespoda -




Webkamera


O obsluhu webkamery se minule u GT663 postaral software WebCam Companion 3 od ArcSoft, ovšem ten zde nenajdeme, jakož ani žádnou jinou aplikaci od této firmy. Museli jsme si tedy vypomoci softwarem Willing Webcam.



Kvalita obrazu je po delší době zase jednou velmi slušná. Dočkáme se ostrého obrazu s odpovídajícími barvami, který má občas pouze problémy s vyvážením jasu, jak ukazuje zachycený obrázek. Pokud ale webkameře připravíme jen trochu dobré podmínky, odmění se velmi slušným obrazem, ve kterém rozpoznáte i jednotlivé vlasy a s jehož barevným podáním můžeme být také spokojeni.


Zvukový systém


MSI svůj zvukový systém nesoucí logo Dynaudio jako obvykle vychvaluje a my můžeme potvrdit, že obvykle herní notebooky této firmy disponují kvalitním zvukem. Ten je zde skutečně nad poměry dobrý, má i náznaky basů, ale na poslech hudby to bohužel není. Na to mají hlavní repráčky plochý zvuk a malý subwoofer to už nezachrání.


Ergonomie


Displej notebooku se může v tomto případě rozevřít až do úhlu 180 stupňů, což je rozhodně potěšující. Tento notebook pak můžeme považovat za náhradu stolního PC (aka desktop replacement) a ne vyloženě mobilní PC. To ostatně jednoznačně určují jeho rozměry, hmotnost 3,5 kg a dle očekávání nízká výdrž na baterie, i když jde o vysokokapacitní 9článkový model.

Rozložení portů je jako obvykle lepší pro praváky, kteří budou mít vedle pravé hrany dostatek místa, pokud se tedy nerozhodnou využít jeden nebo všechny zvukové konektory. Ovšem i na levé straně nás mohou omezovat pouze porty USB. Ostatní porty pro velké konektory a tlusté kabely výrobce odsunul dozadu, což je velmi chvályhodné, protože pak nebudou překážet a usnadněno bude i jejich uskladnění. Nad menší nevýhodou v podobě horší dostupnosti pak můžeme jen mávnout rukou.

Touchpad samotný je zpracovaný velmi dobře a nabízí na dotyk příjemný povrch, po němž prsty lehce kloužou. Na druhou stranu ale není multidotykový a místo ozdobného lesklého rámečku by mohl výrobce použít větší aktivní plochu. Další nevýhodou je kolébkové tlačítko, pro něž potřebujete na různých místech různě silný stisk. Klávesnice by zase mohla využít co nejvíce nabízeného prostoru, což by dovolilo její lepší strukturovanost nutnou pro dobrou orientaci po hmatu. Celkově ale můžeme být spokojeni, neboť touchpad stejně asi nebudeme využívat často, když nejde o vyloženě mobilní notebook a navíc nám MSI dalo do výbavy myš.


reklama