reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry

10.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GT680R: Sandy Bridge pro hry
Na trhu se objevila nová generace herních notebooků MSI, která je již postavena na nových procesorech Sandy Bridge. Těšit se tedy můžeme nejen na nový čtyřjádrový procesor Intel Core i7, ale také na grafický čip s dostatečným výkonem pro 3D hry...

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Systém chlazení má k dispozici jeden radiální ventilátor nasávající vzduch přes jeden pasiv a vyfukující jej přes druhý. Na první pasiv jsou napojeny dvě heatpipe vedoucí od procesoru a čipové sady, zatímco na druhý pak tři heatpipe od modulu grafické karty. Chlazení není nijak tiché ani v klidovém režimu, takže se rozhodně nedá mluvit o notebooku, o němž byste při brouzdání po netu nebo psaní textu ani nevěděli. To se značně zhorší v zátěži grafické karty i procesoru, tedy ve hrách, kdy se ventilátor značně roztočil a velmi rozhučel celý stroj. To ale lze při použití tak výkonných komponent, které potřebují 150W zdroj, očekávat.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95, přičemž sestava byla přetaktovaná. To však platí pouze pro grafické jádro (708 MHz z původních 675 MHz), což ve výsledku nepřinese velkou spotřebu navíc.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35 °C
73 °C
GPU
49 °C
82 °C
HDD
34 °C
42/44 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Stejně jako v předchozím případě u GT663 má i GT680R povrch šasi i v zátěži spíše chladný. Výrazně se zahřívá pouze vespod u výkonných komponent, což je naprosto normální. Hlavně že v oblasti klávesnice a touchpadu nás nebude obtěžovat nadměrné teplo.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 9článkovou baterii BTY-M6D s kapacitou 87 Wh (7800 mAh / 11,1 V). Co se týče modelu GT663, pak ten v klidovém režimu potřeboval kolem 28 W, ovšem v tomto případě tu máme dva pevné disky a také čtyři paměťové moduly. To se musí nějak projevit.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:05
0:45
Spotřeba
31 W
127 W

V klidovém režimu se tak dostaneme na průměrných 31 W spotřeby (jas obrazovky byl poloviční), což je na tak výkonný hardware velmi slušné, ale i tak jde o hodnotu, kterou 9článková baterie stačí uspokojovat pouze po dobu asi tří hodin. Výdrž v klidu je tedy průměrná.



V zátěži se pak dostaneme na 127 W, ovšem to jen s vytíženou grafickou kartou a jedním jádrem. Jestliže se pak o zbylá tři jádra postará Prime95, spotřeba na měřáku Voltcraft Energy Check 3000 vystřelí ke 170 W. To představuje spotřebu celého notebooku i se ztrátami zdroje. Počítač pak chvílemi nedostává dostatek energie na to, aby jeho procesor pracoval dle specifikací, a tak se frekvence propadá i k 800 MHz, ale to jen velmi zřídka. To tak můžeme GT680R odpustit, neboť jde skutečně o maximální "zahořovací" zátěž, které dosáhneme v reálném použití jen těžko.





reklama