reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GX623: stará škola

20.5.2010, Jan Vítek, recenze
MSI GX623: stará škola
Označení stará škola není pro nový notebook asi nejpřívětivější, avšak zde sedí hned z několika důvodů. Jedním z nich je zpracování, kde téměř kompletně chybí lesklé plasty a také poměr stran obrazovky 16:10. Více se tento herní notebook představí v recenzi.

Vnější zpracování


MSI se chlubí, že tento notebook využívá pro stavbu svého šasi nejen obvyklé plasty, ale z velké části také hliníkové plechy, které byly patřičně vybroušeny. Hliník najdeme jak na víku LCD displeje, tak na základně v místě opěrek pro vaše zápěstí. Jinak se jedná o kombinaci převážně černého a pak také červeného plastu s matnou povrchovou úpravou a jen malé plastové části jsou lesklé. Nakonec tu je také stříbrně lesklá kovová mřížka jako obvyklý doplněk herních modelů MSI.



Víko displeje je tedy vytvořeno téměř celé z hliníku až na úzký plastový proužek v přední části, pod nímž evidentně bude anténa bezdrátového rozhraní Wi-Fi. O pevnost víka se nemusíme bát, protože hliník je příkladně tuhý a odolný a ani pod větším tlakem se výrazně neprohne.

Spodní část notebooku tvoří černý plast se zdrsnělým povrchem. Gumové nožky jsou čtyři podpořené řadou dalších plastových výčnělků a my si můžeme povšimnout, že zadní nožky jsou podstatně vyšší než přední. To nám jednak vytvoří menší náklon klávesnice, ale také zvětší odstup notebooku od podložky či stolu, díky čemuž se bude k mnohým spodním ventilačním otvorům lépe dostávat čerstvý vzduch.


- klikněte pro zvětšení -

Vedle baterie lze od těla GX623 odpojit ještě dva panely - jeden menší, pod nímž máme evidentně pevný disk a jeden podstatně větší, který kryje i chlazení. Radost nad možností jeho snadného vyčištění od prachu nám však trochu pokazí bílá ochranná samolepka s hláškou o ztrátě záruky při jejím poškození, ovšem v České republice se záruka dle dřívějšího prohlášení zástupce MSI uznává i při odstranění této ochranné samolepky. Dle vzezření spodní části má také tento notebook evidentně mnoho společného s již recenzovaným MSI GT627, což bohužel platí i pro pevnost onoho velkého panelu, který se dokáže velmi prohýbat.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá hrana přístroje v sobě nese nejdříve slot Expresscard pro 54 i 34mm karty a hned pod ním je čtečka čtyřech druhů paměťových karet SD/MMC/MS/MS Pro. Oba sloty jsou opatřeny černými plastovými záslepkami a hned vedle nich je minikonektor rozhraní FireWire. Ten má trošku špatnou polohu, protože je až příliš nablízku oněm slotům. Dále pokračujeme se dvěma porty USB 2.0, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA pro připojení externích disků. Následuje výdech chlazení, jenž byl příhodně zpracován tak, aby jeho mřížka kladla proudícímu vzduchu jen malý odpor a nezabraňovala kvalitnímu chlazení. A jako poslední se zcela vzadu ukáže port RJ-45 gigabitového Ethernetu.


- klikněte pro zvětšení -

Na levé hraně vepředu uvidíme čtyři barevně odlišené konektory audia. Všechny jsou to 3,5mm jacky a slouží pro mikrofon, sluchátka a pak linkový vstup a výstup. Za nimi je poslední konektor USB 2.0 a pak již následuje optická mechanika TSSTcorp TS-L633C s rozhraním ATA. Za ní příliš místa nezbylo, takže si tam našel místo už jen RJ-11 pro modem a také otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

Přední hrana má v sobě jen tři kontrolky s čtvercovým tvarem a modrým podsvícením. Udávají stav počítače, baterie a bezdrátových rozhraní. Ostatní kontrolky jsou již nad klávesnicí.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní hrana pak v sobě nese jednak malý anténní konektor. Ten se v tomto modelu neuplatní, protože se v něm nenachází televizní tuner. Ten jsme ještě pro jistotu zkusili nainstalovat pomocí ovladačů ze stránek MSI, ale ty také žádný nenašly. Pak je tu uprostřed videt zasunutá baterie a vedle ní napájecí konektor a dva obrazové výstupy - D-Sub a HDMI. Jejich poloha v zadní hraně je velmi příhodná, protože zvláště VGA kabel by z boku nepěkně vyčníval.


Pohled dovnitř notebooku


Víko MSI GX623 drží na místě samo a nepotřebuje k tomu žádný zámek. Otevřeme je tedy velmi prostě popadnutím za okraj, což jde díky mezeře mezi ním a základnou snadno. Dobré také je, že maximální úhel činí bezmála 180°, takže v tomto ohledu omezeni nebudete, pouze by se slušelo, aby panty byly o něco více tuhé, a víko se při psaní na klávesnici neklepalo. Zvláštní je, že u dříve testovaného GT627 byly klouby pevnější, alespoň co se pamatuju.


- klikněte pro zvětšení -

Vnitřní rámeček displeje byl vyroben z černého plastu s matnou povrchovou úpravou. Nahoře je dnes již povinná výbava - webkamera a vedle ní kontrolka, ovšem ozlišení webkamery je více než dostatečné; činí 2 megapixely, takže dokonce přesahuje rozlišení použitého displeje (1280 x 800). A aby se v něm při přenášení neobtiskly klávesy, rozmístilo MSI po obvodu měkké gumové podložky a vše zakončilo svým logem vespod.



Hlavní základnu můžeme opticky rozdělit na tři části. První nahoře má v sobě zasazený stříbrný panel s podlouhlými otvory. V něm je zasazen lesklý plast s modře podsvícenými dotykovými tlačítky a kontrolkami. Pokud to vezmeme zleva, pak jako první jsou to čtyři tlačítka pro ovládání přehrávání hudby či filmů (skok vzad, stop, spustit/pauza a krok vpřed).

Poté jsou to dvě důležitá tlačítka Eco a Turbo pro podtaktování, nebo přetaktování procesoru a vedle nich další čtyři. Ty fungují pro zapnutí/vypnutí webkamery, pak rozhraní Bluetooth, Wi-Fi a nakonec je to P1. To si lze nastavit na spuštění libovolného programu. Následují čtyři tlačítka indikující práci disku a pak zapnutý Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Výčet završuje nyní již normální tlačítko Power, které je stejně jako vše ostatní v tomto panelu podsvíceno modrou LED.



Další část je tvořena pouze klávesnicí. Ta využívá celou šířku notebooku bezezbytku, díky čemuž nám MSI nabízí také numerický blok klávesnice. Patnáctipalcový notebook dokáže pro klasickou notebookovou klávesnici poskytnout dostatek místa, ale pro klávesnici i s numerickým blokem je to už horší. Některé klávesy se tak musely uskrovnit, což nejvíce zasáhlo pravou část klávesnice, tedy především Enter, Backspace a směrové šipky. Více se tomuto budeme věnovat v kapitole o ergonomii. A že jde o herní notebook, to je demonstrováno také zvýrazněním kláves A, S, W a D červeným podkladem. Celkově se klávesnice uprostřed a v levé části trošku prohýbá, a není tedy úplně pevná.



Spodní část povrchu základny je stejně jako víko vyrobena z broušeného hliníkového plechu. Ten byl uvnitř vykrojen, což vytvořilo stříbrný rámeček jinak černě eloxovaného materiálu a uvnitř si našel místo dostatečně velký touchpad. Ten je tedy zasazen pod okolní povrch a pod sebou má dvě tlačítka. Ty výrobce šikovně vytvořil také vykrojením, které je provedeno do velkého ležatého písmena S. V okolí touchpadu nalezneme samolepky, jichž ale není tolik, aby zakryly otvor s mikrofonem umístěný pod směrovými šipkami klávesnice. Nakonec se ještě mrkneme notebooku pod kapotu.

Oba spodní panely jsou přidržovány dvěma šroubky, takže není problém je odstranit, i když je docela pevně na místě drží ještě plastové packy. Samolepka s upozorněním o ztrátě záruky by neměla být problém, protože výrobce uvedl, že záruku bude uznávat i při jejím poškození, jež se ostatně může přihodit i čirou náhodou.


- klikněte pro zvětšení -

Pod velkým panelem máme všechny důležité komponenty - procesor Core 2 Duo P8400, dva zabrané sloty SO-DIMM paměťmi Samsung DDR2 s kapacitou 4 GB, kartu ATI Mobility Radeon HD 4670, čipovou sadu, moduly Wi-Fi a Bluetooth a navíc tu zbyl také jeden port mini PCIe, do nějž je možné umístit další modul (třeba TV tuner, ale problémem bude připojení ke konektoru antény). Chlazení tu zajišťují dvě zploštělé heatpipe, kde jedna vede k modulu MXM II grafické karty a sbírá teplo z měděného heatspreaderu a druhá pak vede přes trojúhelníkový chladič procesoru k severnímu můstku PM45.

Pod druhým panelem se skrývá 500GB pevný disk od Seagate. A ještě se musím zmínit o jednom malém panýlku u přední hrany, jenž drží pouze za plastové packy a dá se velmi snadno vycvaknout. Pod ním může něco být, ale v našem případě se objevilo jen připravené prázdné místo s dalším slotem Mini PCIe.
reklama