reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8M Neo-V: kancelář s Athlonem 64

26.1.2005, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8M Neo-V: kancelář s Athlonem 64
Dnes se podíváme na základní desku MSI určenou pro procesory AMD64 s integrovaným grafickým jádrem Unichrome. Jedná se o velmi zajímavé řešení, které v kombinaci se Sempronem bude tvořit ideální kancelářskou sestavu za dobrou cenu.
Kapitoly článku:
Rozložení komponent

Už podle rozměrů jste si mohli všimnout, že deska je poněkud užší než bývá zvykem - 210mm ve srovnání s 240mm. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o tzv. Value desku, tedy s deska se základním vybavením a nízkou cenou, není tolik místa pro komponenty a ani menší plocha desky nedělá žádné potíže.


Obr. 04 - Rozložení komponent
-->klikněte pro zvětšení<--

Za zmínku tak stojí pouze poněkud zvláštní umístění konektoru PATA disků, který je netradičně otočen o 90°. Problém by to mohlo činit pouze při použití delší grafické karty zasazené do AGP slotu, i když to se o desky s integrovaným grafickým jádrem ani moc neočekává.

Jinak umístění napájecích konektorů je v ideální pozici na okraji desky a nemělo by tak docházet ke konfliktu s chladičem nebo ostatními komponentami. A pokud vás zajímá onen oranžově zbarvený PCI slot, jedná se o tzv. komunikační PCI slot, do kterého by se měly zasunovat Wi-Fi nebo Bluetooth karty.

Vybavení

Jak jsem již nakousl, jedná se o Value desku se základním vybavením, proto zde nehledejte věci jako FireWire nebo Gigabit LAN či přídavný RAID řadič. Na druhou stranu je nutné ocenit, že byť je výbava malá, jsou použity kvalitní komponenty. Zde narážím především na zvukový kodek ALC655, který pochází od firmy Realtek a podporuje 6-kanálový zvuk. Jsem rád, že MSI nesáhlo k produktům firmy C-Media, které se někdy používají v tomto levnějším segmentu a kvalitou za zna4kou Realtek značně zaostávají.


Obr. 05 - Zvukový kodek Realtek ALC655

Konektory

Konektory, které se na desce jsou vychází z vybavení, tedy: 2x PS/2, 1x LTP, 1x COM, 1x VGA, 4x USB, 1xRJ45 a tři audio konektory.


Obr. 06 - Konektory
-->klikněte pro zvětšení<--

Síť

Pro připojení k lokální síti lze využít integrovaný síťový čip s podporou rychosti 10/100Mbit. Gigabit budete muset bohužel oželet, i když si nemyslím, že by se našlo mnoho především kancelářských uživatelů, kteří 1000 Mbit/s síť běžně používají.


Obr. 07 - Síťový čip

Southbridge

Stejně jako ostatní momentálně dostupné základní desky pro AMD64 s čipovými sadami firmy VIA, je i dnes testovaná MSI vybavena jižním můstkem VIA VT8237.


Obr. 08 - Jižní můstek
-->klikněte pro zvětšení<--

Nastavení BIOSu

Základní deska je určena především do kanceláří nebo do domácností, nikoliv pro hráče. Tomu odpovídá i provedení BIOSu, kde budete dlouho hledat možnosti manuálního přetaktování nebo jiného zvýšení výkonu. Ale abych tolik nekřivdili, součástí BIOSu je možnost dynamického přetaktování a to v klasických režimech - Private, Sergeant, Captain a Colonel. Pokud si pamatujete podobné menu u ostatních desek MSI, chybí zde poslední položka s nejvyšším přetaktováním, tedy General.



Pokud se rozhodnete měnit velikost frame bufferu integrovaného grafického jádra, máte na výběr ze čtyř velikostí: 8MB, 16MB, 32MB nebo 64MB.



Co se týká pamětí a jejich nastavení, nečekejte žádné zázraky, na výběr je pouze CAS latence.



A na závěr pak možnost nastavení napětí AGP nebo pamětí.



Poslední vlastnost9, bohužel negativní, je absence AGP/PCI locku. Ale opět připomínám, jedná se o kancelářskou desku, nikoliv o "ladičův sen".
reklama