reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K9A2 Platinum: základ nejen pro Phenomy

16.1.2008, Petr Popelka, recenze
MSI K9A2 Platinum: základ nejen pro Phenomy
Dnes se podíváme na základní desku společnosti MSI, která je hrdým zástupcem High-End platformy společnosti AMD, založené na novém čipsetu AMD 790FX se socketem AM2+. Recenzovaná deska umožňuje použití až 4 grafických karet s podporou CrossFireX, připojit je možno 8 SATA zařízení, samozřejmostí je potom Gigabitový ethernet, FireWire 400. 7.1 HD audio nebo celkem až 10 USB 2.0 portů. Cena této desky se pohybuje kolem 3 700,- korun včetně DPH.
Mnozí z vás si jistě všimli kapitoly, která je v dnešní recenzi tak trochu navíc - podíváme se v ní trochu blíže na program AMD OverDrive, který umožnuje monitoring, ladění a přetaktování z pohodlného a příjemného prostředí operačního systému. Použil jsem poslední dostupnou verzi programu AMD OverDrive a to ve verzi 2.0.14 Beta.

Instalace programu a jeho první spuštění bylo zcela bezproblémové. Člověk se v něm velmi rychle zorientuje, rozvržení jednotlivých prvků je dobré a uživatele zbytečně nemate. Vrhneme se rovnou na první screenshoty.

Po spuštění programu Vás přivítá základní přehled konfigurace vašeho systému:



Záložka Detailed nabízí ještě více informací za pomoci stromové struktury. Mě docela zaujala informace, že naši referenční grafickou kartu NVIDIA GeForce 8800 GTS vyrobila společnost ATI Technologies :-)



Tato chybka je samozřejmě způsobena tím, že se jedná o Beta verzi programu a navíc se tak nějak počítá s použitím platformy AMD/ATI pro možnost využití všech vlastností tohoto programu.

Další screenshot zachycuje Status Monitor - monitoring jednotlivých jader procesoru, zahrnující frekvenci, násobič, napětí, teplotu a samozřejmě také vytížení. Najdeme zde také informace o frekvenci pamětí, systémových sběrnic a grafické karty.



Třetí z hlavních záložek Performance Control umožňuje ladění a taktování počítače přímo z prostředí operačního systému. Abyste měli dostupné všechny položky, je nutné ještě navštívit záložku Preference a zvolit Advanced Mode namísto Novice Mode. Nyní s již můžeme podívat, co vše nám AMD OverDrive umožňuje ovládat.



Zde musím podotknout, že možnosti ladění jsou do značné míry limitovány naši referenční sestavou - respektive procesorem. Pokud bychom toto ladění prováděli s procesorem AMD Phenom, mohli bychom navíc ovládat nezávisle na sobě takt i napětí jednotlivých jader procesoru. To samozřejmě náš Athlon X2 neumožňuje.

Až do této chvíle vše vypadlo velmi nadějně, začal jsem malými změnami frekvence sběrnice, násobiče procesoru atp. (zde ještě musím poznamenat, že vše se chovalo zcela korektně, včetně změny násobiče procesoru, se kterou měl BIOS dnes recenzované desky značné problémy). Narazil jsem však na problém, který velmi rychle zhatil veškeré další plány na větší přetaktování z prostředí operačního systému - napětí pro procesor je možné nastavit maximálně na 1,35 V. Nutno říci, že se nejedná o vlastnost programu, ale spíše o jakousi nekompatibilitu s deskou, BIOSem nebo samotným procesorem. Žádným způsobem se mi program nepodařilo donutit k nastavení vyšší hodnoty napětí procesoru než 1,35 V. Ba co víc, pokud jsem v BIOSu nastavil vyšší napětí a následně v prostředí OS spustil AMD OverDrive, systém okamžitě vytuhnul - z toho vyplývá jednoduchá skutečnost, v případě, že si systém přetaktujete v BIOSu, AMD OverDrive nelze použít ani k monitoringu.

První pokus tedy nevyšel a AMD OverDrive v případě naší dnešní referenční sestavy lze použít pouze v případě žádného nebo jen velmi nízkého OC (kde si vystačíte s napětím pro CPU 1,35 V). Pojďme se ale podívat na další možnosti ladění.

Ladění pamětí je opravdu vynikající a tento program vám umožňuje v reálném čase měnit všechny parametry pamětí.



Obsah třech zbývajících záložek přesně odpovídá jejich názvu - najdete zde Benchmark pro možnost zjištění rozdílů ve výkonu, Stability Test pro ověření stability systému a také Auto Clock - automatické přetaktování systému, které je ale v důsledku neustálého ověřování stability velmi pomalé a může trvat i několik hodin.

Ke schopnostem programu AMD OverDrive se v budoucnu zcela určitě ještě vrátíme.
reklama