reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P35 Platinum Combo - je libo DDR2 nebo DDR3?

21.11.2007, Petr Popelka, recenze
MSI P35 Platinum Combo - je libo DDR2 nebo DDR3?
Dnes se podíváme na základní desku disponující čipovou sadou Intel P35 s podporou 1333MHz FSB a 45nm procesorů a sloty jak pro DDR2 tak pro DDR3 paměti. Ani samotná výbava desky rozhodně není špatná, kromě podpory CrossFire tato deska disponuje i dvěma eSATA porty, FireWire řadičem a bezhlučným chlazením Circu-Pipe. To vše za cenu pohybující se okolo 3 800,- CZK včetně DPH.
Jsme na samém závěru recenze v pořadí již třetí základní desky z dílny MSI, tentokrát s označením MSI P35 Diamond Combo. Společnost MSI u základních desek MSI P35 Neo2-FR(FIR), P35 Platinum, P35 Platinum Combo a P35 Diamond vychází vždy z jednotného návrhu PCB, které se zpravidla liší jen v detailech. Tato skutečnost samozřejmě předurčuje i to, že mezi těmito deskami, které kromě PCB spojuje i takřka naprosto identický BIOS, budou naprosto minimální výkonnostní rozdíly. V čem se tedy liší? Stačí si projít dvě přechozí recenze a člověk to hned zjistí - je to především výbava a logicky i cena. Dnes recenzovaná deska se nachází někde uprostřed mezi dvěma dříve recenzovanými modely. Hlavní výhoda této desky je samozřejmě v možnosti využití jak DDR2, tak DDR3 pamětí a s ohledem na cenu a další výbavu této desky se určitě nejedná o nezajímavý kus HW. Shrňme si tedy její hlavní výhody a nevýhody.

Design desky je velmi solidní a použití výhradně kondenzátorů s pevným dielektrikem je samozřejmě plusem. Zamrzí však pouze 4fázová filtrace napájení procesoru. Systém chlazení je výtečný a to nejen na pohled, což dokazují velmi nízké teploty, které byly během testů naměřeny. Jeho jedinou nevýhodou je možná kolize s některými chladiči CPU. Výhrady můžeme mít k nevhodnému umístění několika prvků na desce, jako je +12 V 8pinový konektor pro napájení CPU, konektor Peripheral Power, modrý SATA port řadiče Marvell, který není možné použít po osazení žlutého slotu rozměrnou grafickou kartou nebo konektor pro FDD mechaniku. Za určité negativum považuji i přítomnost pouze jediného síťového rozhraní, což je vzhledem k ceně docela škoda.

Co se týče možností ladění, zde si deska vede takřka stejně jako její dvě dříve testované kolegyně. Překročit 500MHz hranici se bohužel nepodařilo, hodnotu 496 MHz ale i tak považuji za dostačující.



Během používání této desky jsem nezjistil žádné problémy. Deska se i s 1. verzí BIOSu chovala stabilně a pracovala zcela korektně s DDR2 i s DDR3 paměťovými moduly. Moduly, které MSI v manuálu desky označuje jako Turbo Card, slouží k detekci, zda jsou osazeny DDR2 nebo DDR3 paměti. Turbo Card jsou se svými LED diodami příjemným zpestřením tmavého vnitřku case, a přestože se s jejich použitím velmi nepatrně zhoršily možnosti taktování pamětí, nelze je považovat za nějaké negativum, spíše doplňkem příslušenství desky. Porovnat si poměr cena/výkon u této desky je již na vás, já nevidím důvod, proč desku nedoporučit.

Příště už značku MSI opustíme a podíváme se na zoubek deskám i dalších výrobců.

Nízké teploty - Chlazení Circu-Pipe
Pouze 4fázová filtrace napájení CPU
Paměťové sloty pro DDR2 i DDR3
Nevhodné umístění některých prvků na desce
Solidní přetaktování
Pouze jedno síťové rozhraní
Orientační prodejní cena: 3 800 Kč s DPH

Za zapůjčení všech základních desek MSI děkujeme společnosti BGS LEVI Czech



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

We're finishing the review of third motherboard from MSI in row, today it is MSI P35 Diamond Combo. MSI uses the same PCB design with motherboards MSI P35 Neo2-FR(FIR), P35 Platinum, P35 Platinum Combo a P35 Diamond which usually differs only in a few details. That is also the reason why these motherboards, that moreover use almost identical BIOS, will perform the same, or only with minimal differences. So, what the real differences are? It is easy to find out from just two reviews - it is especially their equipment and of course price. MSI P35 Diamond Combo is situated somewhere between the two previously tested models. The main advantage of this motherboard is the ability to use DDR2 and DDR3 memory modules and considering the price and other equipment, it is certainly not an uninteresting piece of hardware. Let's sum up the main advantages and disadvantages.

The desing is good and I also welcome exclusive use of solid capacitors. However, CPU power filtering could be better than just 4-phase. The cooling system is efficient, which is proved by low temperatures that were measured during our tests. But there may be a problem with using some large CPU coolers. Also, +12V 8-pin connector is rather incorrectly placed and the same could be said about Peripheral Power connector, blue SATA port Marvell (may interfere with graphics card in yellow PCIe x16) and also FDD connector is not on the best spot. I would also like to see one more Gb Ethernet port.

Considering the overclocking and tuning abilities, this motherboard is on the same level as the previous two. I couldn't pass the 500 MHz limit, but 496 MHz is also sufficient.

When using this motherboard, I found no problems. The first BIOS version acted stable and worked well with both DDR2 and DDR3 modules. The modules that MSI calls Turbo Card are here to detect, whether DDR2 or DDR3 memory was installed. Turbo Cards nicely liven up the inner space in the computer and even if their use slightly worsened memory overclocking, it was negligible. To compare the price / performance ratio is up to you and I can see no reason not to recommend this motherboard.
reklama