reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech

18.5.2015, Pavel Šantrůček, recenze
MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech
GeForce GTX 960 může vypadat jako dnešní mainstreamový král grafických karet. O tom, že tomu tak není a GTX 960 má přeci jen zdatnou konkurenci, bude dnešní článek, v kterém se podíváme na zoubek kartě AMD Radeon R9 285 alias Tonga.

Přetaktování


Přetaktování grafických karet není zrovna to, čemu bych v tomto "mainstreamovém" segmentu nějak zvláště holdoval, ale protože to lidé chtějí, tak to také samozřejmě musí dostat. Na přetaktování MSI R9 285 Gaming jsem použil přímo AMD Catalyst Control Center.


Catalyst Control Center


Frekvenci jádra jsem zvyšoval pomocí posuvníku taktu GPU v OverDrive postupně, až jsem se dostal k poslední stabilní hodnotě 1049 MHz (10 %). Při testování stability jsem však zjistil, že od hodnoty 1021 MHz výkonu už nepřibývalo, protože zřejmě začalo úřadovat PowerTune a jeho omezovač spotřeby. Limit spotřeby jsem, stejně jako dříve u GTX 960, nezvedal záměrně. Frekvenci jádra jsem tedy nechal na 1021 MHz (7 %).

U pamětí to bylo velmi jednoduché, mým cílem bylo dostat paměti na frekvenci 1500 MHz (efektivně 6000 MHz). To se podařilo na první pokus, dál jsem už nešel a po testech stability v Apocalypse When jsem začal hned testovat. Vše bylo naprosto stabilní.


Přetaktování graf


Z výsledků je patrné, že výkon grafické karty škáluje spíše s frekvencí jádra, než s frekvencí paměti a zdá se, že je grafický čip dobře vyvážený. Spotřeba u takto přetaktované grafické karty se zvedla z původních 280 W na 290 W a je tedy velmi pravděpodobné, že i zde zasahovalo PowerTune.

OverDrive je opravdu fajn, ale samozřejmě bych měl pár výhrad. Posuvníky ukazují pouze procenta navýšení, nikoliv absolutní hodnoty a dále bych tam přivítal také možnost nastavování napětí jádra. V každém případě za OverDrive přímo v ovladačích má u mě AMD jedno velké plus.
reklama