reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind Top AE1900: soupeř pro Eee Top PC

8.6.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind Top AE1900: soupeř pro Eee Top PC
Od MSI se k nám dostalo nové All-in-One PC s označením Wind Top AE1900, které je konkurencí pro Eee Top PC od Asusu. Dočkáme se kompletního počítače zahrnujícího i LCD s dotykovou vrstvou. Oba zmíněné počítače ale přesto nejsou stejné. V čem se liší?

Hardware


Systém je postaven na 1,6GHz procesoru Intel Atom, čipové sadě Intel 945GC, 1 GB paměti a 160GB pevném disku. Na tyto komponenty se nyní podíváme trošku blížeji.



Procesor Atom N270 (Diamondville) má tedy základní frekvenci 1,6 GHz a dle CPU-Z na rozdíl od Eee Top PC nevyužívá změny násobiče a podle zatížení nemění svou frekvenci. Napájecí napětí je tedy stále na stejné úrovni - 1,176 V. Procesor dále využívá 24 kB L1 datové cache, 32 kB L1 instrukční cache a 512 L2 cache. Zmínit se můžeme také o technologii Hyperthreading, díky níž se Atom pro systém jeví jako dvoujádrový. Oproti Asusu bude mít tento procesor menší nevýhodu, protože u Eee Top PC je možné procesor přetaktovat o 80 MHz. Crysis si na něm ale stejně nezahrajeme.



Základní deska se hlásí pod označením MS-7438, kterýžto styl je firmou MSI běžně používaný vedle oficiálních názvů. V rozporu se specifikacemi na stránkách firmy je deska osazena čipovou sadou Intel 945G, ale to bude jen chybka, protože mutací tohoto čipsetu je mnoho. Doplněn je jižním můstkem ICH7/R a BIOS pochází ze dne 10. 3. 2009.



Co se týče operační paměti, té máme k dispozici 1 GB a jde o modul DDR2 pracující dle CPU-Z na frekvenci 200 MHz s poměrem 2:3 (FSB:DRAM). Časování je nastaveno na 4-4-4-12-16 (CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC). Styl komunikace je pochopitelně jednokanálový. Záložka SPD nám toho ale bohužel moc neřekne, tedy spíše vůbec nic nového, takže jdeme dále.



Podíváme se ještě také na integrované grafické jádro Intel GMA 950 pracující na frekvenci 400 MHz a nabízející 4 pixel shadery a 1 vertex shader. Podporováno je API DirectX 9.0 a Shader Model 2.0, ovšem na modernější 3D hry v tomto případě raději zapomeňme. Schválně ale co si MSI chystá pro své All-in-One systémy řady Gaming.

Mobilní pevný disk s kapacitou 160 GB patří do rodiny Western Digital Scorpio Blue, které mohou mít 80 až 500 GB a jsou takovými univerzály v nabídce této firmy. Přesně jde o model s označením WD1600BEVT-22ZCT0, rozhraním SATA 3 Gbps, otáčkami 5400 RPM, vyrovnávací pamětí 8 MB, seekem při čtení 12 ms a nejvyšší hlučností 26 dBA.

A nakonec optická mechanidka DVD Super Multi má ve správci zařízení označení HL-DT-ST DVDRAM GT10N, a jde tedy o produkt firmy LG.


Software


Tento MSI Wind Top je vybavený dotykovou obrazovkou, takže k tomuto účelu byl také vybaven příslušným softwarem. Jedná se o MSI Wind Touch, jenž je počeštěn (to ale nedalo příliš práce, když jde o čtyři slova) a rozdělen na čtyři záložky - Práce, Zábava, Nástroj a Web.



Záložka Práce celkem nepřekvapivě obsahuje šest aplikací z balíku Microsoft Office 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access a Publisher. A pak je to Adobe Reader, Malování, WordPad, FreeMind, plánovací software GanttProject, Dia pro vektorovou grafiku a Gimp 2 pro bitmapovou.



Zábava nabídne multimediální software a vedle něj také nějakou tu hru. Jako první je tu tedy Windows Media Player, pak Power 2GO, Power Director, Power DVD8, Power Producer a pro obrázky MSI Easy Viewer, MSI Q-Face pro ovládání kamery, kde si můžeme přidat nějaké blbůstky v podobě kreslených pozadí, apod. Pak už následují hry - standardní hry z Windows jako Pinball, Hledání min a další a vedle nich také MSI Chicken Game a MSI Star Game. Ty využívají webkameru a detekci obličeje, takže se v nich jednoduše budeme hlavou naklánět, a určovat tak směr raketě, či kuřeti. Zábavné jsou tyto hry ale asi jako ono samotné pohupování se na židli a navíc má detekce značné zpoždění, takže se ani nedají dobře ovládat.



Záložka neohrabaně pojmenovaná jako Nástroj slouží hlavně k nastavení počítače, takže si zde můžeme zkalibrovat dotykovou vrstvu obrazovky, využít SoftStylus, tedy virtuální dotykovou klávesnici (alternativou je Klávesnice na obrazovce), WinRar, kalkulačku, podávat se na možnosti napájení, vyčistit disk od nepotřebných dat a pak je tu také GeoGebra - matematika pro školy.



A nakonec to je záložka Web, kde je pouze Internet Explorer, Windows Live Messenger a Skype. Poslední dvě jmenované aplikace se ve výchozím nastavení spouštějí automaticky se systémem. Software Wind Touch má také nastavení, ale zde si můžeme pouze deaktivovat ukazované zástupce. Možnost přidání vlastních zástupců jsem však nikde neobjevil (ani funkce Drag'n'Drop nepomohla), což nám tedy nedává moc prostoru k uzpůsobení si nabídky vlastním požadavkům a přitom by člověk řekl, že by mělo jít o samozřejmost.
reklama