reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mujjo pro dotykové displeje: konec omrzlinám!

6.1.2012, Jakub Doležal, recenze
Mujjo pro dotykové displeje: konec omrzlinám!
Jistě to znáte, stojíte venku v mraze a najednou se rozezvoní váš zbrusu nový mobil s kapacitním displejem. Jenže skrze rukavice jeho dotyková plocha jaksi nereaguje. Naštěstí je sundávání rukavic konec, je tu Mujjo.
Kapitoly článku:
  1. Mujjo pro dotykové displeje: konec omrzlinám!
  2. Jdeme ven a závěr
Dotykové technologie se zejména v oblasti mobilních telefonů těší nebývalé popularitě a vytlačují klasické telefony s hardwarovou klávesnicí. Poslední roky jsou pak ve znamení kapacitních displejů, které nahradily předchozí generaci s rezistivní technologií. V záplavě superlativ ohledně nových displejů se však výrobci zapomněli zmínit o jedné drobnosti, tedy že s klasickými pletenými rukavicemi vás dotyková plocha nebude poslouchat.


Je to rozbité


Neuplyne zimní období, abych nebyl svědkem zmateného majitele mobilního telefonu s kapacitním displejem, který se v rukavicích marně snaží stupňovat intenzitu úderu prstu na plochu displeje, v domnění, že tím donutí telefon k poslušnosti. Stejné nepochopení panuje u starších lidí, kteří přešli na nový telefon pod „nátlakem“ a v podobné situaci vám pak sdělí, že je to stejně nějaké rozbité a že ten starší byl prostě lepší. Oběma skupinám však uniká fakt, že nic není rozbité.




Rezistivní displej reaguje hlavně na stisk, tedy funguje i s běžnými rukavicemi (zdroj: wizardjournal)


Mlátit do kapacitního displeje v domnění, že to pomůže, může být zkušenostmi z dob minulých. Tehdy ještě trhu vládly rezistivní displeje, u kterých bylo třeba zatlačit na sklo a docílit tak dotyku dvou jinak oddělených vnitřních vrstev. Tím začal v daném bodě procházet elektrický proud, z čehož následně elektronika vyhodnotila pozici (osu X a Y). Z výše uvedeného popisu je tedy jasné, že takový displej šel ovládat prakticky čímkoliv, avšak ideálně něčím s hrotem.




Kapacitní displej funguje pouze za dotyku vodivým materiálem, což bavlněná rukavice není (zdroj: wizardjournal)


S příchodem mobilního telefonu iPhone se však do popředí dostaly právě kapacitní displeje, kde na síle stisku absolutně nezáleží. Zde se totiž pracuje s jinou vlastností lidského těla a tou je vodivost. Ačkoliv to není lidským okem viditelné, jsou povrchy kapacitních displejů pokryté vodivou vrstvou, která v případě dostatečného přiblížení vodivého materiálu (převážně lidského prstu) vytvoří elektrický obvod, ten je v mžiku vyhodnocen elektronikou uvnitř displeje a tím určena poloha prstu.


Jak to opravit


Doufám, že nyní je už jasné, proč tyto displeje v klasických bavlněných rukavicích nefungují. Ostatně tomuto tématu se věnoval snad každý na hodinách fyziky na základní škole. Bylo tedy výzvou pro šikovné inženýry, aby zapojili své mozky a vymysleli, jak tento problém elegantně vyřešit. Svým způsobem by stačilo uříznout konečky prstů rukavic, ale to by nám zase omrzala bříška prstů. Nyní však na trh dorazily rukavice, v kterých budou vaše prsty pořád v teple.



Ovládat skrze rukavice kapacitní displej bylo ještě nedávno prakticky nemožné


Jejich výrobcem je společnost Mujjo, která se specializuje na mobilní příslušenství. Základním kamenem úspěchu se stala vhodná kombinace materiálů, jenž poskytnou uživateli tepelnou izolaci od okolního prostředí a zároveň budou schopné vést proud. Jako správná volba se nakonec ukázala vlákna z nylonu potažená vrstvou stříbra. Ty tvoří ve výsledku 13,5 % z celkového objemu rukavice, přičemž zbytek si mezi sebe dělí acrylic (66,5 %) a spandex (20 %). Ačkoliv to na pohled, ani na dotek není zřejmé, jsou tyto rukavice pouze ze syntetických materiálů.




Celé kouzlo rukavic spočívá ve vpletení vodivého materiálu


Mujjo na trh dodává tyto rukavice ve dvou verzích, jež se mezi sebou liší jen velikostí. Nám se do redakce dostala větší (pánská) verze o velikosti M/L. Výsledný upletený materiál je samozřejmě pružný, takže jej na svou ruku natáhne prakticky každý. Z venku vypadají rukavice kvalitně zpracované a nikde netrčí žádné nitě či vytažená oka.
reklama