reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Multimédia po síti: Netgear Stora MS2110

26.4.2010, René Pfeifer, recenze
Multimédia po síti: Netgear Stora MS2110
Jednou z hlavních funkcí externích síťových úložišť NAS je v domácích podmínkách sdílení multimédií. Právě tímto směrem míří na náš trh stále více produktů. V dnešní recenzi se pokusíme odhalit, zda Netgear svým multimediálním centrem Stora vykročil správně.
Kapitoly článku:

Uvedení do provozu


V balení se Storou obdržíme vše potřebné, tedy stručnou instalační brožuru v několika jazycích (čeština chybí, ale obrázky napoví), napájecí adaptér, síťový kabel a instalační CD. Po připojení NASu do elektrické i počítačové sítě zapneme server tlačítkem vzadu a můžeme přistoupit k instalaci softwaru.

Instalace obsahu CD probíhá ve dvou krocích – nastavení přihlašovacích údajů s výběrem služeb (standard či zkušební premium) a zavedení aplikací do počítače. V prvním kroku se během instalace provede aktualizace softwaru. Průvodce instalací i následná správa serveru probíhá v přehledném a graficky povedeném prostředí AJAX, které nás bez problémů navede, i když s námi nemluví česky.


Stora - průvodce instalací

K programovému vybavení centra Stora MS2110 patří drobná aplikace Stora Agent, která usnadňuje vyhledání a přihlášení k NASu. Prostřednictvím Agenta lze spustit další nástroje, jako je Stora Application pro přístup k webovému rozhraní a zobrazení složek.

Neméně důležitou součástí programového balíčku může být zálohovací aplikace Desktop Mirror. V základním nastavení se zálohuje obsah Dokumentů všech počítačů v lokální síti na disk NASu po každém spuštění aplikace. Zálohovaná data jsou tak k dispozici všem oprávněným uživatelům v lokální síti. Jednoduchá utilita umožňuje i pokročilejší funkce plánování a výběru zálohovaných dat. Vybrané soubory lze zálohovat při každém startu počítače, nebo načasovat opakování od každých 5ti minut až po určitý den a čas v týdnu.


Desktop Mirror - nastavení
- pro zvětšení klikněte -


Administrace serveru


Správa přístroje Stora MS2110 je zaměřena (s ohledem na méně zkušené domácí uživatele) pouze na základní možnosti, jako jsou práva a počet uživatelů (u verze standard omezený), sdílení složek, přidělení IP adresy nebo formátování disků.


Stora - administrace

Jak již víme, server pořídíme včetně 1TB pevného disku. Pro zvýšení bezpečnosti našich dat můžeme volnou pozici NASu osadit druhým úložištěm. V tom případě se správa disku (Administration > RAID) rozšíří o možnost vytvoření pole typu RAID 1.


Multimédia


„Nové, snadno použitelné síťové úložiště pro domácí média - Netgear Stora - umožňuje snadno ukládat, sdílet a chránit hudbu, filmy, fotografie a další data na jediném místě a používat je na téměř všech síťových zařízeních.“, tolik popis produktu od výrobce. Pokud zabrousíme více do detailů, NAS Stora MS2110 je vybaven přehrávačem multimédií, ve kterém můžeme přímo prohlížet základní okruh mediálních souborů:

Media Class
Supported Formats
Image:
JPEG, GIF, PNG
Audio:
MP3
Video:
MPEG-4 (H.264), MOV, FLV



Stora - správa multimédií

Přehrávání dalších typů souborů je možné z počítače prostřednictvím Windows Media Playeru a aplikace Quicktime, pro které má Stora Application zabudovanou podporu. Média server Story MS2110 umožňuje i přehrávání svého mediálního obsahu nejrůznějšími externími přehrávači, kompatibilními se standardy UPnP-AV (Universal Plug and Play - Audio Visual), DLNA (Digital Living Network Alliance) nebo Windows Media Connect.


Stora - služby balíčku Premium
- pro zvětšení klikněte -

Základní nabídka služeb NASu Stora (standard) zahrnuje ještě podporu pro sdílení našich fotek a videí na Facebooku. Za malý roční poplatek nám výrobce Netgear umožní povýšit naše zařízení o balíček Premium, který mimo jiné rozšiřuje větší část funkcí z lokální sítě do WAN, přidává sdílení obsahu v síti Flickr či lokálně do mobilních telefonů.

Stora - upload médií Drag and Drop
- pro zvětšení klikněte -

Nahrávání či zálohování multimédií na server Netgear Stora je přes webové rozhraní usnadněno funkcí Drag and Drop. Tento fakt zmiňujeme úmyslně, protože na mnoho přístrojů podobného typu lze tímto způsobem data zadávat pouze po jednom souboru.


reklama