reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Myš Microsoft řady 4000: bezdrát pro vaše laptopy

5.9.2008, Jan Vítek, recenze
Myš Microsoft řady 4000: bezdrát pro vaše laptopy
Testů periférií není nikdy dost, a tak se dnes zaměříme na bezdrátovou notebookovou myš Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000 ve verzi 1.0, která využívá klasickou optickou technologii a nabízí celkem rozumnou cenu.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Jak jste mohli vycítit z úvodní kapitoly, ergonomie této myši se mi poměrně zamlouvala. I přes menší rozměry se dobře drží v prstech a také slušně ovládá. I na prosté desce stolu jezdí díky teflonům celkem obstojně a má odpovídající odpor. K tuhosti tlačítek a kolečku jsem se již vyjadřoval také v první kapitole, ale přesto ještě v krátkosti - hlavní tlačítka jsou tuhá akorát, kolečko má stisk už tužší a také není krokovací, což nepřispívá k jeho přesnému ovládání, i když při použití například v textovém prostředí to nevadí. A postranní tlačítko by bylo vhodnější posunuté o kousek směrem blíže k uživateli.

Co se týče dosahu, pak zde mohu jen potvrdit specifikace Microsoftu. Myš ještě pracuje, když je vzdálená dost přes půl metru od přijímače, což pro použití s notebookem bohatě stačí. Otázkou ale je, co se stane, když bude baterie již slabší. Kvalita snímání na různých površích je celkem dobrá, ale některé povrchy myši zkrátka nesednou. Například na hladkém lakovaném stole ze světlého dřeva kurzor uskakoval a často i samovolně cestoval a na stole krytém průhledným plexisklem už vůbec nemáte šanci s myší pracovat. Pokud se jí ale připraví jen trochu vhodné podmínky, snímá velmi dobře a spolehlivě, takže s ní není problém pracovat třeba v grafickém editoru, kde se často potřebujeme pohybovat s kurzorem pixel po pixelu.



Nakonec jsem samozřejmě vyzkoušel příslušnými utilitami Direct Input Mouse Rate a Mouse Rate Checker vstupní odezvu, která se až na výjimky pohybovala na hodnotě kolem 125 Hz, což je dostatečné na kancelářskou myš, ale pro herní účely by to již uchvacující zrovna nebylo.


Závěr


Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000 je tedy bezdrátová optická myš určená pro notebooky. Z pohledu kvality a materiálů ji nemůžeme vytknout snad nic. Tělo je velmi pevné a plasty nikde nevržou. Z pohledu ovládacích prvků bude asi nejvíce diskutované kolečko, které se jen volně protáčí, a nedává šanci přesně ovládat kroky. Na můj vkus bylo také celkem nevhodně umístěné speciální boční tlačítko, ke kterému je třeba natahovat palec.



Co se týče práce s myší a kvality snímání, pak test ukázal průměrnou odezvu, jež je však pro kancelářskou myš zcela dostačující. Myš má však problémy se snímáním na některých površích (především hladké a lesklé), kde jiné modely tolik potíží neměly, ale pokud jí připravíme adekvátní podmínky, odmění se přesným snímáním vhodným i pro práci s grafikou. A nakonec je zde software IntelliPoint, jenž dovoluje celou škálu nastavení pro téměř všechna tlačítka. K němu bych měl pouze jednu výhradu - nemůžeme si nastavit alternativní funkce k naklápění kolečka.


Dobré zpracování a kvalita plastů
Kolečko nedovoluje přesné krokování
Slušné snímání na vhodném povrchu
Problémy se snímáním na lesklých površích
Celkově dobře padne do ruky
Nelze přiřadit alt. funkce k naklápění kolečka
Ikona Odkaz na databázi
Příliš velký USB přijímač
Ikona Odkaz na databázi
Speciální tlačítko je příliš vepředu
Cena v době testování: cca 800 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000 can be considered a basic mouse of its kind. The overall quality is very good. The body is strong and firm, so we can experience no awkward noises when we try to press it. The available buttons and especially wheel are also a matter to discuss. Some users will certainly hate the wheel which turns freely, so we can only hardly control its steps. And also the special side button is in my opinion placed too much in the front, so it was hard to reach it.

Considering the practical use and sensor quality, the test showed only average response rate, which is still good for a desktop mouse for normal use. However, the mouse did not manage to work well on glossy and very smooth surfaces, where other models did not have so much trouble. On the other hand, if we provide an adequate mouse pad, then the sensor works very well. And last, there is IntelliPoint software which allows us to set different functions for the available buttons, create macros and application-based settings. It is quite powerful, but first, it is not possible to assign alternative functions to the tilting wheel.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama