reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC 1770GX - ve znamení TN technologie a věrných barev

25.8.2005, Pavel Kovač, recenze
NEC 1770GX - ve znamení TN technologie a věrných barev
Dnes se podíváme na LCD panel o úhlopříčce 17". Jedná se o zástupce vyšší třídy. Jak si tento panel s již starou technologií TN+Film ve finále povede se dozvíte v následující recenzi.
Testy byly prováděny naprosto shodně jako u předchozího megatestu. Více o tom jak jsme testovali si můžete přečíst zde


Doba odezvy

Ačkoli se jedná o jeden z papírově nejrychlejších panelů (ideální odezva 8ms), tak při testech vykazoval značně delší časy. Částečně je toto zapříčiněno starou technologií.



Zřetelně viditelné čtyři čtverce je pro panel s 8ms příliš. V tomto ohledu by jistě potřeboval monitor o něco lepší výsledky. Avšak pro běžnou práci monitor naprosto dostačuje. Jak je na tom ideální odezva?



Bohužel jen o malý kousek lépe. Tři viditelné čtverce nevěstí nic dobrého.

Sledování filmů bylo na přijatelné úrovni. Pouze u Hvězdných Válek Ep. 1 (závody kluzáků) monitor "nestíhal" a celý obraz byl mírně rozmazaný.

Naopak hraní her bylo velmi příjemné. Je to zvláštní, ale u UT 03 i Half-Life 2 docházelo k zprůhledňování hran objektů jen při rychlých pohybech a tak si monitor vylepšil reputaci ze syntetických testů. Monitor tedy bude vyhovovat i těm náročnějším hráčům. Samozřejmě na CRT monitor zdaleka nemá.


Pozorovací úhly

Udávané hodnoty 160 stupňů v obou směrech jsou na dnešní dobu již podprůměrné, ale vzhledem k použité technologii velmi dobré a jde prakticky o její horní hranici.






Při pohledu pod úhlem 45 stupňů již obraz začíná ztrácet sytost a barevné přechody jsou ostré. Všimněte si odrazu v monitoru. Tuto vlastnost u monitoru vidíme opravdu neradi.




Při pohledu ze strany fotoaparát nezachytil nic jiného než odraz (pouze mírný náznak testovacího obrazce). V reálu je obraz přece jen trochu vidět, avšak musíte již oči přeostřit buď na obraz nebo odraz a to je pro oči velmi namáhavé.






Naprosto stejná situace je i při vertikálním úhlu pohledu. Pouze odraz není tak znatelný a to jen díky tomu, že se odráží čistě bílá barva stropu. Když si však odmyslíme odraz, tak se jedná o premianta TN+Film LCD panelů. Opravdu škoda, že výrobce zvolil tento lesklý povrch. Avšak musím podotknout, že někomu se takováto povrchová úprava může líbit (vytváří dojem, že se koukáte na klasický monitor a ne na LCD panel).


Podání barev

Technologie TN resp. TN+Film dokáže zobrazit jen 6-bit barevnou hloubku čemuž odpovídá 262 144 barev - samozřejmě ostatní barvy dopočítává ditheringem, ovšem to je opravdu málo. Jak si tento panel poradil s barvami a případným ditheringem?



Bíločerný přechod zobrazil panel jen s obtížemi. Uprostřed panelu dostával obraz modrý nádech a celkově přechod vyznačoval výrazné proužkování. Toto je ovšem u této technologie běžné. Právě s přihlédnutím k výrobní technologii se jedná o lepší průměr, avšak jsou i lepší. Přechod byl jinak plynulý.



Duhový přechod byl slušný až na pár drobných vad. Hlavní, čeho jsme si všimli, byl ostrý přechod ze žluté do červené. Ostatní však byly naprosto v pořádku.



Zobrazení fotografie nebylo pro tento panel až tak velkým problémem. Pouze červená barva byla lehce dominantní a tak jí je potřeba stáhnout v nastavení monitoru. Dithering byl velmi dobrý a prakticky nepozorovatelný. Monitor vymáčkl z použité technologie naprosté maximum a jen těžko si představit něco lepšího.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

Při zobrazení našeho testovacího obrazce jsme měli pocit, že není něco v pořádku. Tmavě šedý obdélník jsme hledali zpočátku marně, až po nahlédnutí k vysokým hodnotám jsme zpozorovali u čísla 6 leký rozdíl oproti černé barvě. Hodnota 6/0 je jen s těží dostatečná. U bílé barvy tomu bylo o něco lépe. První viditelný obrazec nesl číslo 253 a tak se jedná o velmi dobrý výsledek 253/255.


Podsvícení

Podsvícení měl panel proveden kvalitně. Jen snad v horní části monitoru prosvítala trubice o něco více než by měla. Díky vysokému jasu monitor v noci až nepříjemně zářil, avšak situaci zachránil velký rozsah nastavení kontrastu a jasu v OSD menu.




OSD Menu

Menu monitoru se zdá na první pohled až příliš jednoduché, avšak nenechme se zmást. V menu najdete vše potřebné, včetně ručního vyvážení barev a módu sRGB, který zlepšuje podání barev u fotografií. Nutno podotknout, že sRGB měl možná až příliš teplé barvy, ale to je také trochu otázka vkusu.
Ovládání je díky joysticku velmi pohodlné a neuvěřitelně rychlé. V tomto ohledu si monitor zaslouží velkou pochvalu.


Celkové hodnocení

Stručně řečeno: Kvalitní zástupce TN technologie, který ztrácí na své dokonalosti jen lesklým povrchem a slabší odezvou. Nebýt těchto dvou neduhů, tak se jedná o opravdu špičkový monitor ve své třídě. Bohužel cena tohoto monitoru je dosti vysoká, za tuto cenu se již dají pořídit leckteré 19" panely.
Sečteno a podtrženo: Dobrý 17" LCD panel za vyšší cenu.


NEC 1770GX (technologie TN+Film)
Klady
Zápory
Dobré podání barev
Dobré podsvícení
Slušný dithering
Horší odezva
Lesklý povrch obrazovky
Cena: 11 990 Kč bez DPH


LCD panel NEC 1770GX zapůjčila firma NEC, které tímto děkujeme
reklama