reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu

14.5.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu
Požadujete od monitoru dobré barevné podání a nespokojíte se s 24"? Požadujete zkrátka něco navíc? NEC PA301W je 30" velikán slibující dobré barevné podání a extrémně mnoho možností v OSD menu. Jak se daří tomuto téměř dvacetikilovému obrovi v našich testech?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1680 x 1050)


V menu lze nastavovat hodnotu Sharpness. Tím docílíte výrazného doostření obrazu při nenativním režimu. Díky tomu se vyšplhala interpolace do výrazně lepších končin. V nativním režimu však Sharpness asi nepoužijete.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Dalšího komentáře asi není třeba. Monitor je pro grafiky a těžko jej někdo bude provozovat v nenativním režimu. Pokud však ano, tak má zaručený velmi dobrý výsledek.


Regulace jasu


Protože jde o monitor s CCFL podsvícením, tak jsem byl opravdu zvědavý, jakou bude mít frekvenci blikání. V poslední době se na trhu objevují samé LED monitory, které mají docela slušnou regulaci. Např. nedávno testovaný Samsung S27A850, který ukázal, co LED umí. NEC se však vrací do staré školy a reguluje jas zcela klasicky. Frekvence je 180 Hz. Není to mnoho a myslím, že by si zasloužil o něco více.





Spotřeba


18,8 kg, 18 podsvětlovacích trubic, rozlišení 2560x1600 a 10bitové barvy. Už z těchto parametrů je jasné, že spotřeba nebude nikterak malá. A taky není. 147 W při maximální jasu je hodnota, kterou mají některé celé počítače. Při optimální nastavení 120 cd/m2 je hodnota poloviční. Stále to však není zrovna málo. Ten, kdo si však koupí grafický monitor, musí počítat s vyššími náklady na provoz.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 70 W.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 0,487 lm/W.


Roční náklady na energii


A jaké má NEC PA301W roční náklady? Připravte si celých 650 Kč při 8hodinové pracovní době a 250 pracovních dnech. To už není až tak málo. Je to cca jako tři běžné 24" LED monitory.
reklama