reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear JWNR2000: bezdrátová elegance

5.11.2010, Jakub Doležal, recenze
Netgear JWNR2000: bezdrátová elegance
Výrobky společnosti Netgear se vždy honosily elegantním designem a ukrytými anténami, nejinak je tomu u dnes testovaného modelu JWNR2000. Vybaven podporou 802.11n a 100mbit porty se pouští do souboje s ostatními. Bude však jeho výkon stačit?
Konfigurace těchto menších routerů skrze webové rozhraní dnes patří k naprostému standardu a jejich kvalita je u některých výrobců na vysoké úrovni. U testovaného modelu jsou sice základní přístupové údaje uvedeny na spodní části, ale díky barevnému provedení jsou takřka nečitelné.



Po zadání nestandardní adresy routerlogin.net v okně webového prohlížeče a vyplnění přihlašovacích údajů si můžeme pustit průvodce Wi-Fi sítě. Neznalým uživatelům poslouží lépe přibalené CD, které nabízí názornější nastavení.



Průvodce na CD je naštěstí v češtině, avšak webové rozhraní nenabízí možnost českého jazyka, což může být pro neznalé uživatele problém. Pokud tedy budete během instalace váhat, můžete zkusit pomocí CD kontaktovat podporu, samozřejmě musíte být připojeni k internetu.


- klikněte pro zvětšení -

Webové rozhraní je uspořádáno do tří základních částí, ostatně tento model mají dnes snad všichni výrobci. Vlevo nalezneme menu přístroje a přístup k veškerým funkcím. Střední a nejširší část slouží pro vkládání hodnot a tvorbu nastavení. Sloupec vpravo vždy zobrazí příslušnou nápovědu.


- klikněte pro zvětšení -

Možností konfigurace je zde opravdu mnoho a neshledal jsem nic, co by chybělo pro detailní nastavené celé sítě. Samozřejmě zde máme DHCP server, Firewall, Wi-Fi, vzdálený přístup, vyhrazení povolených MAC adres, nebo zálohování nastavení. Překvapilo mne, že veškerá nastavení jsou prakticky ihned „online“. Ostatní routery bylo totiž potřeba skoro při každé změně restartovat.


V menu je možné nastavit až 4 nezávislé sítě pro hosty
- klikněte pro zvětšení -

Netgear po stránce nastavení a funkcí plně dostatečným pro moderní sítě. Rychlost v menu patří k tomu lepšímu, co jsme v redakci testovali. Nápověda v pravém sloupci je v některých situacích dobrým pomocníkem. Opomenout nesmíme také přítomnost IPv6 Pass-Through, která je zárukou budoucí funkčnosti a v současně prodávaných routerech často chybí . Jediným negativem je bohužel absence české lokalizace.
reklama