reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nízkoprofilové chladiče v testu

14.10.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Nízkoprofilové chladiče v testu
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři nízkoprofilové chladiče, tedy takové, které se hodí do nízkých počítačových skříní. Takové se používají především pro HTPC, tedy domácí multimediální PC a my se podíváme, jaké možnosti nám testované trio skýtá.

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavu a vůbec celé nastavení testu. Sestavě velel procesor Intel Core i5-661 se dvěma jádry (podpora Hyperthreading) a základní frekvencí 3,33 GHz. Tento procesor však podporuje také Turbo Boost v konfiguraci 1/2, a tak při plném zatížení se frekvence zvedne o 133 MHz na 3,46 GHz. Maximální spotřeba procesoru je dle specifikací 87 W, ovšem do toho bude patřit i pár wattů jeho integrovaného grafického jádra Intel GMA HD.
  • Základní deska: Gigabyte GA-H57M-USB3 (čipová sada Intel H57)
  • Procesor: Intel Core i5-661 (3,33 GHz - 3,6 GHz, 4 MB L3 Smart Cache, TDP 87 W)
  • Paměti: 2x 1 GB - Qimonda DDR3 (PC3-8500U s časováním 8-8-8-20-1T)
  • Grafická karta: integrovaný Intel GMA HD v procesoru
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)

Teplo procesoru této sestavy rozložené na stole se snažily zkrotit chladiče Arctic Freezer 11 LP, Akasa AK-CCE-7106HP a Scythe Shuriken rev. B, které byly doplněny o nízký Intel BOX pro Lynnfield/Clarkdale. Zátěž nám zajistila aplikace Prime95 se čtyřmi výpočetními vlákny, teploty jsme odečítali pomocí průběžného grafu v utilitě Speedfan 4.41 a tu jsme rovněž využili pro kontrolu nastavení otáček. Ty byly fyzicky ovládány pomocí zátěžového potenciometru, tedy ne s využitím PWM základní desky, ale to ničemu nevadí.

Osobně se mi u chladičů Arctic a Akasa vůbec nezamlouval způsob nanesení past, které již byly aplikovány přímo výrobcem a především jejich množství. Proto jsem se rozhodl je setřít a využít pro všechny testované modely pastu Arctic MX-2, což jim zajistilo stejné podmínky. Okolní teplota byla měřena čidlem digitálního teploměru umístěným tak, aby je přímo neovlivňovalo teplo z komponent počítače a pohybovala se v úzkém rozmezí od 22,1 do 22,4 °C.

Co se týče otáček, pak zde je celá věc velmi znesnadněna tím, že chladiče mají rozdílně velké ventilátory, ale na druhou stranu jsou větší ventilátory tenčí. Zvoleny byly proto fixní otáčky pro všechny chladiče dohromady, a to 1000, 1500, 2000 a případně i 2500 RPM.

Výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.


Teplotní testy


Nyní následují čtyři grafy s výsledky testů všech čtyř chladičů. Předem upozorním, že v prvním testu s otáčkami 1000 RPM nebyl chladič Intel BOX schopen procesor rozumně uchladit, a tak hodnota chybí. V posledním testu s 2500 RPM chybí zase výsledky chladičů Arctic Freezer 11 LP a Scythe Shuriken, ovšem z toho důvodu, že otáčky jejich ventilátorů končí na 2000, respektive 2200 RPM.









Z testu je jasně patrné, že chladiče bez heatpipe nemohou modernímu designu s využitím těchto trubic vůbec konkurovat. Jde tak především o efektivní rozvod tepla ze zdroje na místo, kde ho může dobře rozptylovat proud vzduchu. A je pochopitelné, že heatpipe v tomto ohledu odvedou daleko lepší práci než hliníková žebra.

Konkrétní výsledky ukazují, že vítězem se stal chladič Scythe Shuriken v druhé revizi, což je pochopitelné, neboť jde o fyzicky největší model v testu. O centimetr nižší Arctic Freezer 11 LP byl v každém případě jen o 2 °C horší, což není propastný rozdíl. Ten nastane až s výkonem modelu Akasa AK-CCE-7106HP, jehož teplotní propad je cca 20 °C. Nakonec jej stíhá Intel BOX, u nějž je patrné, že s vyššími otáčkami náskok snižuje.

A jak jsou na tom chladiče s hlučností? Arctic Freezer 11 LP má velmi kultivovaný chod a pokud jeho otáčky dostaneme pod 1500 RPM, pak se velmi zklidní i jeho aerodynamický hluk. Namísto toho Akasa AK-CCE-7106HP se projevila vrčením motorku a jestli má její výkon za něco stát, tak se otáčky musí pohybovat aspoň kolem 2000 RPM. Tehdy je ale už ventilátor velmi slyšitelný. A nakonec Scythe Shuriken. Tento chladič se pyšní největším, ale také nejtenčím ventilátorem v testu a s hlučností je na tom podobně jako Freezer 11 LP, takže pro tichý chod bez výrazného hluku od lopatek musíme s otáčkami klesnout pod 1500 RPM. Na 1000 RPM jsou Arctic i Scythe již v podstatě neslyšné, respektive jejich hluk snadno zanikne v okolním šumu.
reklama