reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-U 9 a 12: dvě věže z Rakouska

15.2.2006, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-U 9 a 12: dvě věže z Rakouska
Na pole chlazení procesorů vstoupil nový adept – rakouská firma Noctua. Ta má prozatím ve svém repertoáru pouze dva modely, na které se dnes zaměříme. Jsou to chladiče využívající čtveřice heatpipe a hliníkových žeber rovnoběžných se základní deskou, což je dnes již zažitý a osvědčený design a výsledky testů budou tedy záležet hlavně na kvalitě zpracování - rozhodně ale překvapí.
Kapitoly článku:
Firma Noctua si pro nás připravila opravdu pěknou premiéru a její prvotiny se po stránce výkonu vůbec nemusí stydět, když při víceméně stejných podmínkách NH-U 9 poráží Scythe Ninju a NH-U 12 dokonce Thermaltake Big Typhoon. Jistě tomu přispívá už na pohled velmi dobré a precizní zpracování, mezi což se dá počítat především spojení žeber a heatpipe a tloušťku samotných žeber. Také ostatní kvality jsou na úrovni, ovšem tu se dostáváme až k přichycení chladičů na základní desku.



Způsob přichycení chladičů je v tomto případě kamenem úrazu a to především pro NH-U 12. Již sám o sobě je poněkud přerostlý a svými žebry ohrožuje pozice pro operační paměti a hlavně přídavné karty. Na naší DFI LanParty UT nF4 Ultra-D tak zabral jeden z PCI Express slotů a tak tak, že nezasáhl i do hlavního slotu pro grafickou kartu. Pokud by instalace umožňovala chladič alespoň pootočit o 90°, jistě bychom měli více na výběr, ale takto jsme limitováni uzpůsobením slotů na desce a ještě navíc orientací socketu. Oproti tomu verze NH-U 9 nemá s místem vůbec žádný problém, což je dáno jednak kratšími žebry a také jejich vetším odestupem od desky.

Větší chladič bych tedy doporučil pouze tam, kde si jste jistí, že budete mít dostatek místa. Jeden krátký PCI Express slot sice lze oželet, ale některé desky mají místo něj rovnou plný PCI Express x16 a to už by příjemné nebylo. Na deskách pro Intel procesory jsme chladič sice nezkoušeli, ale sám výrobce varuje, že je třeba mít dostatek místa mezi socketem a zdrojem, v opačném případě by se chladič také nemusel vejít a zase zde narážíme na nemožnost vybrat si jeho orientaci, i když je řešení v podobě dvou dodatečných pacek pro upevnění více než zřejmé. A nakonec, nezanedbatelná je zde také mluva peněz. Za cenu menšího chladiče můžeme koupit Thermaltake Big Typhoon, který se dodává i s kvalitním ventilátorem a ten si zde musíme dokoupit zvlášť. Cena většího chladiče je ještě o pár set korun větší a to již mluví samo za sebe.

Velmi dobrý výkon obou chladičů
Vyšší cena
Kvalitní zpracování
Není možné si vybrat orientaci chladičů
Pásky k snížení vibrací ventilátoru
NH-U 12 je příliš velký a koliduje s ostatními komponenty
Ikona Odkaz na databáziStyčná plocha mohla být lépe zpracována
Orientační cena: 1200,- Kč a 1450 s DPH (JSC-Computers), záruka 3 roky

Za zapůjčení chladičů Noctua NH-U 9 a NH-U 12
a poskytnutí ventilátorů PAPST děkujeme firmě JSC-Computers


Dále děkujeme firmě Ridea distribution za poskytnutí základní desky DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
reklama