reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová architektura Radeonů: zaostřeno na Polárku

15.1.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Nová architektura Radeonů: zaostřeno na Polárku
Nebojte, dnes to nebude o astronomii. Dnešní článek bude o architektuře připravovaných grafických karet společnosti AMD s názvem Polaris. Ale kdo ví, třeba se v budoucnosti kolem této architektury bude vše točit tak, jako kolem skutečné Polárky.

Měříme spotřebu


Jelikož v naší testovací metodice nemáme počítačovou hru Star Wars Battlefront, budeme ji muset nahradit nějakou jinou počítačovou hrou s podobným pracovním vytížením (workload) a snímkovou frekvencí. Naštěstí pro nás jsme v naší testovací metodice takovou hru našli. Jedná se o hru Alien: Isolation, která při vypnutém antialiasingu generuje prakticky totožnou snímkovou frekvenci jako Star Wars Battlefront nastavený na střední detaily.


Mohli jsme tedy začít testovat a naší první otázkou, na kterou bychom si rádi odpověděli, bylo, zda GeForce GTX 950 byla opravdu tou správnou grafickou kartou na porovnání s Polaris, a zda AMD tuto grafickou kartu nepoužila záměrně kvůli tomu, že GTX 950 nepatří mezi ty nejvýhodnější grafické karty v ukazateli výkon na Watt. Řada lidí na různých fórech dala zřetelně najevo, že mnohem lepší grafickou kartou pro případné srovnání by byla GeForce GTX 960.

Gigabyte GTX 950 Xtreme

Vzali jsme tedy grafickou kartu Gigabyte GTX 950 Xtreme a nastavili její takty na výchozí hodnoty. V testovací scéně Alien: Isolation jsme zapnuli vertikální synchronizaci (VSYNC) a změřili průměrnou spotřebu celé testovací sestavy během našeho testu. Celkem překvapivě jsme se dostali na stejné hodnoty, které byly dosaženy ve zmíněné prezentaci Polaris – 149,7 W.

GTX 950 spotřeba

Abychom vyzkoušeli, jak by si v tomto testu vedly také další grafické karty rodiny Maxwell, otestovali jsme je proto všechny s výjimkou GeForce GTX 970 a GeForce Titan X, které jsme bohužel zrovna v redakci neměli. Výsledky našich měření byly poměrně překvapující.

Nvidia spotřeba

Jak můžete sami vidět, také všechny ostatní grafické karty v tomto testu dopadly prakticky stejně! Spotřeba kolem 150 W v tomto nastavení se zdá být shodná pro všechny grafické karty rodiny Maxwell.

Pokud tedy tak, můžeme s klidem vyloučit možnost, že společnost AMD do testů zařadila GeForce GTX 950 záměrně kvůli její horší spotřebě. Ten pravý důvod zdá se být jiný a více než zřejmý.

Finfet slide

Pokud totiž prezentovaný vzorek Polaris disponoval velikostí kolem 120 mm na výrobním procesu FinFET 14nm, pak by se dalo poměrně úspěšně spekulovat o tom, že by se vlastně mohlo jednat o nástupce grafického čipu Trinidad, který na procesu 28nm zabírá plochu 212 mm2. Na grafickém čipu Trinidad je pak založena grafická karta Radeon R9 370(X), která je přímým konkurentem GeForce GTX 950.

Spiklenecké teorie kolem záměrné volby nevhodné grafické karty v testu tedy můžeme hodit za hlavu a věnovat se něčemu zajímavějšímu, třeba právě samotné spotřebě oné „utajované“ grafické karty na bázi Polaris.

Víme tedy, že spotřeba celé testovací sestavy AMD se během demonstrace pohybovala v rozmezí 86 – 90 W a abychom zjistili, nebo spíše odhadli, spotřebu samotné grafické karty, musíme nějak změřit spotřebu testovací sestavy bez grafické karty.

K tomuto účelu jsme z naší testovací sestavy odebrali samostatnou grafickou kartu a počítačovou hru Alien: Isolation začali testovat pouze pomocí interní grafické karty Intel HD4600.

HD4600 využití CPU

Spotřeba všechny karty

Při testování bylo vytížení procesoru s HD4600 sice nižší o nějakých 7 % než se samostatnou grafickou kartou, ale protože zase něco navíc konzumovala grafika interní, můžeme námi naměřenou spotřebu 71 W brát jako poměrně přesnou hodnotu.

Pokud tedy od celkové spotřeby odečteme spotřebu samotné testovací sestavy, dostáváme se do velmi zajímavých čísel.

Spotřeba samotné grafické karty GeForce GTX 950 nám vychází na nějakých 79 W a spotřeba naší tajuplné Polaris pak na zhruba na 20 W. To je opravdu velmi pěkný výsledek, v který jsme popravdě ani nedoufali.

Snímky na Watt všechny karty

Než ale propukne všeobecné veselí a jásot, je třeba si uvědomit jednu věc. Stále nezapomínejte na to, že vše bylo testováno se zapnutou vertikální synchronizací, kdy jak procesor, tak i grafické karty nepracovaly na plný výkon. My bohužel nevíme, jak se Polaris zachová při vypnutí vertikální synchronizace a jak tedy její spotřeba poroste s výkonem. U Maxwellů jsme byli zvyklí na to, že spotřeba roste pomaleji než výkon a tedy i ukazatel poměru výkon/Watt stoupá.

Snímky na Watt GTX 950

Snímky na Watt GTX 980 Ti

Pokud grafické karty architektury Polaris budou s růstem výkonu vykazovat stejný či podobný vývoj, jistě pak budeme při hraní počítačových her svědky překonání mezníku 1 snímku na 1 Watt při započítání spotřeby celé herní sestavy. A to už je panečku něco.
reklama