reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová vlajková loď Epoxu – 8RDA3+

16.6.2003, Pavel Švéda, recenze
Nová vlajková loď Epoxu – 8RDA3+
Po dovoluji si říci veleúspěšném typu 8RDA+ poměrně brzo nasazuje Epox na startovní čáru nového závodníka, opět desku s čipovou sadou nForce2 respektive nForce2 Ultra 400, ale zato s velmi zajímavými integrovanými prvky. V dnešní recenzi se podíváme novotám této desky zblízka na zoubek a samozřejmě ji neopomeneme podrobit našim testům.

Layout



Rozvržení desky je prakticky totožné s 8RDA/+, pouze přibylo pár integrovaných čipů a konktorů navíc a některé naopak zmizely. Asi na první pohled upoutá chladič doplněný na MCP a nové řešení chladiče SPP. Pasiv má nyní čtvercový půdorys a jeho profil je frézovný rafinovaněji než dříve, což by mělo zlepšit odvod tepla z čipu. Škoda jen, že se Epox z dřívejška nepoučil a stále používá stejnou technologii pro spojení pasivu s chlazenou součástkou, teplovodivá pasta opět nepokrývá plnou plochu čipu využitelnou pro přenos tepla.


Obr. 5 – Nové řešení chladiče SPP



Obr. 6 – Chladič MCP

Velmi blízko SPP se nachází patice procesoru, která ve své vnitřní části obsahuje nové teplotní čidlo CPU. Perličkové čidlo bylo nahrazeno pružným páskem, který má na svém konci umístěn termistor. Tímto je čidlo dotlačeno přímo na spodní stranu procesoru a snímané hodnoty teploty budou nyní o něco přesnější.


Obr. 7 – Modifikace teplotního čidla

Další novinkou na desce je přidání 12V konektoru pro posílení napájení desky. Velký počet integrovaných součástí desky a především novější procesory vyžadují značné množství energie, toto řešení se tak stává nutností a nebude už jen výhradní doménou desek s Pentiemi 4.


Obr. 8 – Doplňující konektor napájení

O regulaci jednotlivých napěťových větví se i v tomto případě stará trojice párů MOSFET tranzistorů.


Obr. 9 – Třífázový regulátor napětí

Možná jste si při čtení technické specifikace povšimli pár nesrovnalostí. Deska je osazena southbridgem MCP, který na rozdíl od své plné verze postrádá Firewire, dual LAN a další vymoženosti, ale právě Firewire i dvě síťová rozhraní 8RDA3+ nabízí, jak je to možné?

Zřejmě se nedozvíme jaké pohnutky vedly firmu Epox k tomu aby použila verzi jižního můstku MCP, každopádně ať to byla cena či technická náročnost vysoce integrovaného systému, rozhodla se tento problém vyřešit po svém.

O Firewire se stará řadič Agere FW323, který můžeme vidět na následujícím obrázku:



Obr. 10 – Řadič IEEE 1394 - Agere FW323

Realizaci druhé síťovou karty kompletně zajišťuje čip Realtek RTL8101L. Další Realtek RTL8201BL se stará pouze o fyzickou vrstvu druhé síťové karty, jejíž logika je integrována v MCP (jedná se o LAN adaptér nVidia, MCP-T v navíc sobě navíc integruje síťovku 3COM). Oba čipy jsou na následujícím obrázku:



Obr. 11 – Realtek RTL8101L a RTL8201BL

Integrovaný řadič RAID Sil3112A od Silicon Image umožňuje vytvářet Serial ATA RAID pole modů 0 a 1:


Obr. 12 – Silicon Image Sil3112A

Změně se nevyhla ani část zvukového výstupu. Dřívější kodek ALC650 nahradil C-Media CMI9739A, který je kompatibilní se specifikací AC97 verze 2.2 a obdobně poskytuje 5.1 kanálový zvukk včetně digitálního S/PDIF vstupu a výstupu.


Obr. 13 – C-Media CMI9739A

O celkové zdraví počítače, jeho teploty a rychlosti tepů ventilátorů se stará náš starý dobrý známý Winbond 83627HF:


Obr. 14 – Hardware monitoring v rukou Winbond 83627HF

Na závěr nesmí chybět pohled na zadní konektorový panel, i zde se oproti 8RDA/+ udály jisté změny. USB konektory se přesunuly vedle sebe na pravou stranu a přibyla zásuvka RJ45 druhé síťové karty. Naopak ubyly dva COM porty:


Obr. 15 – Zadní panel s konektory


BIOS



Epoxy byly po stránce BIOSů lahůdkou a významně svými schopnostmi hlavně po stránce přetaktovávacích schopností vystupovaly nad ostatní. V případě nForce2 desek se prakticky všechny BIOSy podobají jako vejce vejci, tzn. ani zde nemůžeme očekávat větší rozdíly. Přece jen tu ale jsou. Kromě položek nastavujících přibylá integrovaná zařízení je zde konečně vytoužený regulátor napětí pro čipset, který dovoluje měnit napětí v rozsahu od 1.6 do 2.0 V po 0.2 V. Ruku v ruce s nejnovější revizí čipové sady nForce2 (C1) nic nebrání extrémnímu přetaktování (snad jen ne úplně ideální chlazení Northbridge).

Jednotlivé obrazovky BIOSu zachycují následující obrázky:






Obr. 16 – BIOS

Následující část obsahuje výsledky našich testů.
reklama