reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Phantom: rudý borec

18.10.2011, Jan Vítek, recenze
NZXT Phantom: rudý borec
Společnost NZXT je již zavedený výrobce skříní a jiného počítačového příslušenství a právě z její série Crafted pochází zajímavě a neobvykle tvarovaná skříň Phantom, kterou nyní prozkoumáme. Dorazila k nám červená verze, jež ale není jediná na trhu.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice přidržují dva klasické přítlačné šroubky, jež ale nemusíme vůbec využít, protože je tu ještě jeden uprostřed přichycený za jednoduchý mechanismus s pružinkou. Stačí jej povolit a stlačit dolů, aby se uvolnil ze západky v bočnici. Tento mechanismus má však daleko k dokonalosti, protože sám o sobě bočnice nedokáže dobře přidržet. Je tak třeba onen šroubek ještě utáhnout a to už pak osobně nevidím moc velký rozdíl mezi tímto a prostým závitem.




- klikněte pro zvětšení -


Po odejmutí bočnic se ukáže interiér v celé své červené kráse. Uvnitř je evidentně dost prostoru i pro velmi výkonné a dlouhé grafické karty a problémy nebudou ani s vysokými procesorovými chladiči, jen pak v řadě případů nebude možné využít velký boční ventilátor. Ovšem to by stejně v takovém případě nemělo velký smysl.

Tray pro základní desku v sobě nese obvyklé moderní prvky, tedy otvor v oblasti socketu pro procesor, kryté otvory pro protažení kabelů, a tedy možnost jejich vedení mezi trayem a pravou bočnicí a nechybí ani malá poutka, abychom mohli kabeláž pevně přikurtovat. To už ostatně výrobce částečně zařídil v případě zadního ventilátoru a jeho kabelů nebo také těch vedoucích od horních tlačítek, diod a konektorů.




- klikněte pro zvětšení -


Pohled z opačné strany ukazuje, že diskové šachty jsou dobře průchozí pro vzduch od bočních ventilátorů a také je vidět, že pro kabely tu bude dost místa. Jen je pak dobré zajistit, aby se nepletly právě před diskové šachty, respektive aby se pletly co nejméně.





Ukážeme si ještě levou bočnici a její dva 120mm ventilátory. Ty mají připraveny své kabely s třípinovou koncovkou, jež bude nejlepší zapojit do připraveného regulátoru otáček. Z něj vede pětice kabelů, s nichž dva jsou již od výroby připojeny k zadnímu a hornímu ventilátoru. Samotný regulátor pak bude napájen pomocí konektoru Peripheral Power (aka MOLEX). Všimněte si ještě, že pozice pro 200/230mm ventilátor nese prachový filtr.





Nyní se konečně podíváme do zadní části skříně, kde se ukazují proděravěné záslepky, nad nimi zadní 120mm ventilátor a vespod zase pozice zdroje vybavená vysokými gumovými podstavci a horní zarážkou. Před ní je dostatek místa, kam budete moci složit přebytečné kabely (a kde nebudou ničemu vadit), pokud tedy váš zdroj není vybavený modulárním systémem kabeláže.

Co se týče pevnosti konstrukce bez nasazených bočnic, ta bohužel není zase tak dobrá. Skříň se pod tlakem znatelně kroutí, což by částečně mohly napravit rohové výztuže. Použitý materiál také není kdovíjak silný. Posuvné měřítko sice ukázalo ještě slušných 0,8 mm, ovšem je třeba si uvědomit, že do toho jsou započítány také dvě vrstvy barvy.





Na provedení předních šachet není třeba si stěžovat, protože jsou dobře přístupné a posílené zakulacenými hranami. Disky také dostanou díky bočním ventilátorům slušné chlazení. Ovšem ony plastové rámečky jsem osobně neshledal jako zrovna povedené, ale o tom až v další kapitole.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se už jen podíváme pod přední "kapotu", kterou můžeme snadno sejmout opatrným trhnutím, protože drží pouze díky plastovým sloupkům. A přesně z tohoto důvodu nebude moc vhodné, abyste zvláště zaplněnou skříň při přenášení drželi právě za přední panel.

Všimněte si především přední ventilátorové pozice. Ta sice nemá žádnou omezující mřížku, ovšem to nás nezachrání vzhledem ke zpracování přední diskové šachty. Ta dokáže sama o sobě ventilátor zablokovat, a ten pak zcela jistě nebude účinnější než již nainstalované ventilátory v bočnici. Dle mého názoru se tedy vůbec nevyplatí tuto pozici využít.


Příslušenství


Posledním tématem této kapitoly je dodávané příslušenství. Skrývá je malá bílá krabička, vedle níž tu máme také prostý obrázkový manuál. NZXT nám naservírovalo celou řadu malých popsaných sáčků s různými šroubky, distančními podložkami a nezapomnělo se ani na plastové pásky pro upevnění kabelů a PC Speaker.






reklama