reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Rogue: malý obrněnec

19.8.2008, Jan Vítek, recenze
NZXT Rogue: malý obrněnec
Dnes si představíme skříň NZXT Rogue pro základní desky Micro ATX, která je postavena z masivního, až 3,8 mm silného hliníkového plechu. Je určena pro herní sestavy, má modré či červené podsvícení, horní akrylové okno a prostor pro až pět 120mm ventilátorů.
Společnost NZXT se specializuje především na počítačové skříně, ale v poslední době začala dodávat také jiný, drobnější hardware, jako například novou herní myšku Avatar. My však zůstaneme v tomto článku právě u skříní. Ty jsou od NZXT povětšinou opatřeny barevným podsvícením a také okny vyplněnými plexiskly, což napovídá, že se tato firma zaměřuje především na mladší zákazníky, kteří takové designy ocení.


Dnešní model by však měl dle specifikací mít podstatně více kvalit, což již napovídají specifikace hovořící o 3mm hliníkovém plechu a pěti 120mm pozicích. Dle vyjádření firmy jde o herní SFF skříň a ta se dodává v celkem třech mutacích. Dvě z nich mají černou povrchovou úpravu a liší se v podsvícení, kde si můžeme vybrat mezi modrou a červenou barvou. Třetí je pak stříbrná s modrým podsvícením. Námi testovaný model má označení ROG-003, černou barvu a modré podsvícení.

Model
NZXT Rogue
Rozměry
368 x 278,2 x 443,9 mm
Hmotnost
9,2 kg
Materiál
až 3,8mm hliník či ocel
Kompatibilita
mATX
Pozice
2x 5,25"
1x externí 3,5"
4x interní 3,5"
Chlazení
zadní 120mm
4x boční 120mm, z toho dva volitelné
I/O Porty
2x USB 2.0, 2x audio, 1x eSATA
Variace
Černá skříň - modré podsvícení
Černá skříň - červené podsvícení
Stříbrná skříň - modré podsvícení

NZXT také udává, že se do skříně vejdou i dlouhé grafické karty, čímž myslí například NVIDIA GeForce 8800 GTX, která je však dnes již poněkud starší, ale je pravda, že svým výkonem stále aktuální. A abychom mohli takové karty nakrmit, třeba v SLI nebo CrossFire módu, je nutné mít k dispozici také patřičně dimenzovaný napájecí zdroj. Na to firma také pamatovala a přiložila ke svým skřímím Rogue adaptér, který umožní nainstalovat i delší zdroje. Pouze se tak skříň o nějaký ten centimetr prodlouží.


- klikněte pro zvětšení -

Skříň Rogue na první pohled vypadá, že má kvůli svým tvarům celkem složitou konstrukci, ale ve skutečnosti se skládá z nemnoha samostatných dílů, které jsou k sobě přišroubovány nebo jinak připevněny, většinou velmi jednoduchým způsobem. Prostou konstrukci ukazuje již přední část skříně, která se skládá ze dvou hliníkových plechů.



Dvířka zakrývají u této skříně podstatnou část předního panelu, ale přístupné zůstávají přední I/O porty a samozřejmě i kulatý zámek těchto dvířek. Jejich plech je prohnutý, tlustý 2,6 mm a nad firemním logem má tři podlouhlé otvory. Ty jsou zde však spíše na ozdobu, protože jednak chlazení není přes přední panel řešeno a potom by se i tak podstatná většina vzduchu dostala dovnitř horem a spodem. Na místě dvířka drží jeden magnet a kovové panty jim dovolí se otevřít až do krajní polohy, kde se zastaví o zbytek skříně. Zmínit zde můžeme ještě svislé plastové pruhy, jež budou rozvádět světlo z modrých světelných diod.



Otevřená dvířka odhalí přední plochou část skříně, kde si můžeme všimnout, že je stejně tak svisle broušena. Tato povrchová úprava jednak vypadá dobře a potom také do jisté míry zamezuje zviditelnění mastných otisků a nachytaných nečistot. Na 3,8mm tlustém panelu pak máme uprostřed dvě 5,25" pozice a pod nimi doprava zarovnanou externí 3,5mm pozici. Dole pak máme dvě téměř stejná tlačítka. Větší je zcela jistě Power, ale po vyzkoušení druhého jsem si myslel, že nejde o prostý spínač, protože se zdálo, že má dvě polohy. Tím by logicky měl sloužit nejspíše pro zapínání a vypínání předního podsvícení, což by se hodilo, avšak ukázalo se, že jde prostě o Reset, který se pouze zasekával.



Zcela nalevo pak máme přední I/O konektory ve složení 2x USB 2.0, mikrofon, sluchátka a eSATA port.



Boční strany skříně Rogue si jsou velmi podobné. Skládají se z jednoho kusu, který je nahoře zaoblený a téměř celý zbytek je opatřen vodorovnými lištami, jež u kruhových otvorů pro 120mm ventilátory tvoří rošt. Na horním obrázku je vyfocena levá strana, kde ventilátory mají nasávat a dole pak pravá strana pro vysávání. Posledním viditelným rozdílem je, že levá strana má pozice ventilátorů opatřené prachovými filtry.



Velmi zajímavá je zadní část, která má v podstatě stejný tvar jako rovný přední panel, ale samozřejmě slouží něčemu jinému, což se ukazuje v jejím provedení. Její plech je také již podstatně slabší a má "pouze" 1,5 mm. Dole můžeme vidět čtyřmi přítlačnými šroubky připevněný vysouvatelný tray pro základní desku Micro ATX se čtyřmi záslepkami slotů, nad nimi pak rovněž odšroubovatelný štítek pro upevnění napájecího zdroje a nakonec zadní ventilátor s průhlednými lopatkami a modrým podsvícením


- klikněte pro zvětšení -

Zde si společnost NZXT rozhodně zaslouží pochvalu za provedení pozice ventilátoru. Použitý je nerestriktivní rošt z černých kulatých drátků, což je ideální řešení.



Dost možná, že firmu k tomuto kroku donutil spíše použitý materiál skříně než snaha o snížení hluku, ale nebudeme očerňovat a spíše se radujme, že se něco takového objevilo.

reklama