reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Rogue: malý obrněnec

19.8.2008, Jan Vítek, recenze
NZXT Rogue: malý obrněnec
Dnes si představíme skříň NZXT Rogue pro základní desky Micro ATX, která je postavena z masivního, až 3,8 mm silného hliníkového plechu. Je určena pro herní sestavy, má modré či červené podsvícení, horní akrylové okno a prostor pro až pět 120mm ventilátorů.
Velmi mě zajímalo, jak má NZXT vyřešenou instalaci komponent, což znamená především rozložení skříně tak, abychom se mohli ke všemu dostat.


- klikněte pro zvětšení -

Vše se ukázalo být velmi snadné a také velmi rychlé. Nejdříve je nutné pomocí jednoho přítlačného šroubku odstranit horní panel, který se vysouvá podobně jako bočnice u většiny ATX skříní typu Tower. Pak se nám již ukáže pohled na základní desku, se kterou lze i tak poměrně slušně pracovat, ale již bychom se těžko dostali k ostatním částem počítače.



Nutné je tedy sejmou i obě bočnice a ty drží pouze za dva malé šroubky na vrchní hraně. Ty odšroubujeme a následně můžeme bočnice vyklopit a odejmout. Prohlédneme si také levou bočnici z druhé strany, kde se ukáže jeden nasávací ventilátor a další připravená pozice i s prachovým filtrem, za což si NZXT zaslouží další pochvalu. Již tolik se mi ale nelíbí napájení ventilátorů pouze pomocí průchozích Peripheral Power konektorů. Jednak je nutné k nim přivést napájení přímo ze zdroje a potom je těžší regulovat jejich otáčky.


- klikněte pro zvětšení -

Dále se můžeme podívat na vysouvatelný tray pro základní desku. Ten je zpracován celkem klasicky do tvaru písmene L, zasouvá se do připravených kolejniček a jinak ho přidržují v zadním panelu skříně čtyři přítlačné šroubky. Tray se hodí pouze pro jeden typ základních desek, takže jej výrobce mohl již v továrně opatřit distančními sloupky. Jejich otravnému šroubování se zde tedy vyhneme. Záslepky pozic rozšiřujících karet jsou klasicky připevněny pomocí šroubků.



Takto tedy vypadá odstrojený NZXT Rogue bez horního panelu, bočnic a traye základní desky. Všímat si teď budeme především pozic pro mechaniky a disky. Ty jsou provedeny jednoduše, ale robustně. V horní části uprostřed skříně máme dvě pozice pro optické mechaniky, popřípadě jiné 5,25" zařízení a pod ní jedna externí pozice pro 3,5" zařízení. Ta je šikovně posunuta na jednu stranu, aby neomezovala delší grafické karty, které se tak snadno vejdou vedle ní.


- klikněte pro zvětšení -

A po stranách pak máme po dvou pozicích pro 3,5" pevné disky. Ty se instalují ve svislé poloze a jejich šachty jsou vybaveny měkkými proužky, aby se omezilo šíření vibrací, či spíše aby disky ve svém uložení nedrnčely. Zespodu se však běžně velkým šroubovákem dostaneme k diskovým šachtám jen těžko, proto NZXT v příslušenství ke skříni dodává také malý křížový šroubovák, s nímž to již bez problémů zvládneme.




Příslušenství


Firma nám příslušenství sice jen tak pohodila v plastovém sáčku do skříně, ale jinak je vše pěkně rozškatulkováno do popsaných sáčků, kde v jednom z nich vidíme také zmíněný šroubovák. Dále to je prodlužovací kabel k předním ovládacím prvkům, dva klíčky pro uzavření předních dvířek a již také zmíněný adaptér pro delší napájecí zdroje.



A posledním plusem je kvalitně zpracovaný popruh, s jehož pomocí budeme moci skříň snadno přenášet.



Jeho zpracování vypadá dostatečně kvalitně na to, aby dokázal unést téměř 10kg skříň i s dalšími kily v podobě počítačových komponent.


reklama