reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT S340 Elite: moderní a elegantní skříň

9.3.2017, Jan Vítek, recenze
NZXT S340 Elite: moderní a elegantní skříň
Řada skříní NZXT S340 je dobře známá jako middletowery s jednoduchým designem za slušnou cenu. My se dnes zaměříme na nový model s označením Elite, který byl na trh uveden loni na podzim jako podstatně vylepšená verze původního modelu.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Dá se říci, že interiér modelu S340 Elite je až na drobnosti stejný jako u staré S340. Dostaneme se k němu přes výtečně zpracované bočnice, čili levou z tónovaného skla a pravou z cca 1mm plechu, který byl navíc posílen širokými lemy. Takto odstrojená skříň už je výrazně lehčí, ale stále dost pevná. Však její konstrukci podporuje tray, který spojuje přední stranu se zadní, i když nejde o jednolitý panel. Máme v něm především velký otvor pod pozicí desky a pak také vykouslý pruh, skrz nějž se budou protahovat kabely. Pokud máme hledat rozdíly mezi touto a starší verzí skříně, pak je tu pouze jediný výrazný, a to další 2,5" pozice na straně spodního tunelu.


- klikněte pro zvětšení -

Ovšem na opačné straně narazíme na další vylepšení, a to napevno přimontované držáky kabelů, namísto nichjž měla původní verze leda tak poutka pro stahovací pásky. Toto řešení je daleko lepší a použitelnější. Především pak tu máme dvě cesty pro vedení kabelů. Ta prostřední je už využita pro kabely vedoucí od předního panelu. A pak tu máme krajní, která je zapuštěna hlouběji a právě tu dobře využijeme pro hlavní ATX svazek, napájecí kabely ke grafické kartě, apod. Systém pro správu kabeláže tak vypadá velice použitelný a dočkal se výrazného vylepšení.


- klikněte pro zvětšení -

Vrátíme se do hlavní komory, kde máme připraveno sedm perforovaných záslepek, k nimž se však dostaneme z vnější části skříně. Ventilátor FN V2 velikosti 120 mm dobře známe z předchozí verze a on samotný má zcela běžné provedení rotoru s lopatkami, takže zde nic zvláštního. Spodní dvojice 2,5" pozic zůstala nezměněna, takže tu máme dva moduly, které se zasunují na připravené packy a zajišťují jedním přítlačným šroubkem. Samotná SSD nebo případně mobilní disky se do nich přišroubují zespoda a kabely se přivedou skrz blízké otvory. Od NZXT je také milé, že už pro nás připravil našroubované distanční sloupky, takže se s tím není třeba při instalaci desky otravovat.

Diskové pozice jsou zde tři, a to dole v přední části skříně, přičemž primární jsou dvě nahoře a pak je tu ještě jedna, do níž budeme muset strkat disk od prostoru napájecího zdroje a připevnit jej zespoda šroubky, jak už bylo řečeno. O zbylých dvou pozicích se ještě zmíním dole.



Vepředu máme ještě jednu zcela stejně provedenou 2,5" pozici na boku tunelu. Zde můžeme také lépe vidět otvor pro protažení kabelů, ventilační otvory v samotném tunelu, aby měl kudy dále proudit vzduch od pevných disků a nakonec tu je velká pozice pro dva 120mm/140mm ventilátory, nebo až 280mm raditátor vodního chlazení. Ta je vybavena zpředu přístupným prachovým filtrem, což je jeden z důvodů, proč jej budeme sundávat, tedy abychom jej mohli vyčistit.



Přední panel lze snadno odtrhnout a to platí i pro prachový filtr, který je připevněn pomocí magnetů nahoře a zaklesnutý za kovovou packu dole. Jeho čištění je tak jeden důvod, proč panel sundávat, takže jaký je ten druhý? Jde právě o připevnění pevných disků ve dvou hlavních pozicích.


- klikněte pro zvětšení -

Disky se totiž instalují samotné, takže bez ližin či čehokoliv jiného. Je tak třeba disky pochopitelně nějak připevnit, což lze buď ze strany zdroje, který bychom ale museli vysunout, nebo lépe zepředu. Musíme tak sundat přední panel i prachový filtr, ale to je daleko rychlejší a pohodlnější než vysouvat celý zdroj a nejspíše i odpojovat kabely.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je plné malých sáčků se šroubky, dále tu máme několik krátkých plastových pásků pro upevnění kabelů, jeden prodlužovací kabel pro napájení zařízení s rozhraním SATA a nakonec onen magnetický držák.


- klikněte pro zvětšení -

Na něm je trošku překvapivé, že jde vlastně o dva držáky, které pojí dohromady slabé magnety. Silné magnety už jsou ale na straně, která se přiloží ke skříni a takový držák opravdu nebude mít problém zajistit i těžší VR headset. Můžeme jej ale použít i jako dva samostatné držáky, jeden třeba pro sluchátka a druhý pro kabel, který zapadne do jeho hluboké zdířky. Toto řešení je tak jednoduché, užitečné a promyšlené.

reklama