reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti

12.5.2008, Jan Vítek, recenze
OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti
Společnost OCZ se primárně zabývá výrobou paměťových modulů, ale ve své nabídce má také chladicí produkty, z nichž si dnes představíme dva. Zaprvé to bude teplovodivá pasta OCZ Freeze, která slibuje vysoký výkon a pak také aktivní chladič paměťových modulů, jehož účelem je samozřejmě snížit teplotu pamětí a možná dovolit i dosažení lepších taktů.
Kapitoly článku:
  1. OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti
  2. OCZ XTC Cooler
  3. Testy a závěr
Dnešní malá recenze bude tedy trošku speciální v tom, že se v ní představí dva různé produkty, i když jsou i tak z jedné oblasti, tedy chlazení komponent. Jako první si představíme teplovodivou pastu OCZ Freeze, kterou využijeme při chlazení procesoru, ale to neznamená, že se nedá použít i jinak. OCZ Freeze se v testu utká s osvědčenou pastou Arctic Cooling MX-2, která se ve velmi dobrém světle ukázala v testu sedmi teplovodivých past a poté také porazila pastu Noctua NT-H1 v samostatném testu. Můžeme ji tedy považovat za výchozí měřítko k porovnávání produktů ostatních výrobců.



ModelOCZ Freeze
Hmotnost3 g
Tepelný odpor0,032 °C/W
Tepelná vodivost3,8 W.m-1.K-1
Hustota3,5 g/cm3

OCZ Freeze se dodává v malé tlusté tubě, kde jsou k dispozici celkem 3 gramy hmoty. Tuba je pak zabalena v plastovém výlisku, kde je kromě ní již jen potištěný štítek se základními informacemi. Z tohoto výlisku pak musíme tuto pastu nejlépe vystřihnout nůžkami.



Dle specifikací výrobce má Freeze tepelný odpor 0,032 °C/W, tepelnou vodivost 3,8 W.m-1.K-1 a hustotu 3,5 g/cm3. OCZ také mluví o bezpečnosti této látky, že není toxická a dále udává, že pasta nepotřebuje zahořovací čas k dosažení optimálního výkonu a také že její aplikace je velmi jednoduchá.



To ostatně poznáme sami při její aplikaci na procesor. Pasta není vůbec tuhá, jako byla například Arctic Cooling MX-1, ale má co se týče konzistence velmi blízko ke svému soupěři - AC MX-2. Díky tomu se snadno nanáší, ať už je váš způsob jakýkoliv.

Nyní je již čas se podívat na druhý z dnešních produktů - XTC Cooler.
reklama