reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ RD400: M.2, NVMe a především výkon

6.6.2016, Jan Vítek, recenze
OCZ RD400: M.2, NVMe a především výkon
V poslední době jsme si z nabídky firmy Toshiba zkoušeli slabší zástupce SSD, a to řady OCZ Trion vybavené pomalými paměťmi TLC. Nyní nastane obrat, neboť na řadě je 512GB model OCZ RD400, který kombinuje vysoký výkon s rozhraním M.2 a podporou NVMe.

PCMark Vantage


Nyní následují dva testy PCMark, které sledují aplikační výkon. Nejdříve přijde na řadu klasický PCMark Vantage, jehož výsledky můžeme porovnat s mnoha staršími modely a pak se podíváme na nejnovější PCMark 8.

















Výkon OCZ RD400 v PCMark Vantage se dá prostě charakterizovat tak, že je na půl cesty mezi klasickými SSD se SATA 6 Gbps a moderními Intel SSD 750. Ty sice v předchozích testech končily spíše za RD400, ale v aplikačních testech tomu bylo právě naopak. Na pozici systémového disku se tak jistě daleko více hodí právě Intel SSD 750 a RD400 by přišel vhod spíše jako rychlé úložiště pro práci s velkými soubory.



Naměřeným výsledkům tak odpovídá i celkový index, kde je RD400 na půl cesty mezi SSD 750 a zbytkem klasických SSD. Mezi ně se ale vtírnul ještě starý OCZ RevoDrive 350, který využívá svůj vlastní RAID a staré a dříve široce využívané kontrolery SandForce SF-2218. Jak je vidět, toto už letité SSD pro rozhraní PCI Express je na pozici systémového SSD ještě daleko horší volba a dá se říci, že dnes už nemá mezi moderními SSD místo, ačkoliv se stále doprodává za ceny srovnatelné s moderními Intel SSD 750.


PCMark 8


V testu PCMark 8 jsme už nasbírali dostatek dat pro srovnání několika SSD a samozřejmě nechybí ani nedávno testované modely. Tento test by měl být velice podobný aplikačním testům v PCMark Vantage. Simuluje hry a aplikace, přičemž z nasbíraných výsledků nabídne jakousi průměrnou propustnost úložiště a celkové skóre. To však bohužel bývá u moderních SSD velice podobné a rozhodují jen desítky bodů. Dá se ale říci, že pokud nějaké SSD překročí hranici 5000 bodů, už opravdu stojí za to.





I z nejnovějších výsledků je patrné, že výsledné skóre testu PCMark 8 se moc nemění. Právě tento test ukázal, že RD400 bude přeci jen dobrý kandidát na pozici systémového SSD a i celková průměrná datová propustnost byla velice slušná. Výsledky se tak velice podobaly tomu, co bylo naměřeno na Intel SSD 750.


reklama