reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ RevoDrive Hybrid: SSD i HDD na kartě

16.12.2011, Jan Vítek, recenze
OCZ RevoDrive Hybrid: SSD i HDD na kartě
Po recenzi vysoce výkonného SSD na kartě RevoDrive 3 X2 od společnosti OCZ Technology si dnes představíme také úložné zařízení v podobě PC karty, které však bude kombinovat SSD a klasický pevný disk. O naši přízeň se tak bude ucházet RevoDrive Hybrid.

Testovací prostředí a úvodní testy


Instalace RevoDrive Hybrid byla celkem jednoduchá. Stačilo jej zasunout do slotu PCI Express, zapnout počítač a stáhnout si ze stránek OCZ Technology příslušné ovladače. Poté se ale v systému objeví samostatný pevný disk s dostupnou kapacitou 931,51 GB a SSD s kapacitou 93,17 GB. A abychom RevoDrive Hybrid využili tak, jak výrobce zamýšlel, musíme si připravit licenční klíč (uveden je na štítku přilepeném na samotné kartě) a stáhnout si ještě také software Dataplex, kterým obě zařízení spojíme v jedno úložiště. Při jeho instalaci si jednoduše zvolíme cílový disk (v našem případě HDD, klidně i rozdělený) a cache disk (SSD), z nějž budou všechna data před vytvořením pole smazána a máme hotovo. Ovšem ve skutečnosti si nemusíte vybrat pevný disk z karty, ale třeba jiný, který máte v systému.

Nedalo mi to, abych nevyzkoušel jeden test aplikovaný na HDD a SSD zvlášť. Tím se stal PCMark Vantage, jehož výsledky obvykle dobře reflektují výkon úložného zařízení použitého pro operační systém. Tento test ukázal hodnotu pouhé 3002 body pro HDD Toshiba, což odpovídá pomalejším mobilním diskům a naopak velmi vysokých 71252 bodů pro SSD. To je naopak o cca 10000 bodů více, než kolik nabízí dnešní nejrychlejší desktopová SSD s rozhraním SATA 6 Gbps.

Už z tohoto je naprosto jasné, že s daty uloženými ve vyrovnávací paměti SSD bude možné pracovat velmi svižně, ale pokud sáhneme na něco, co je pouze na pevném disku, můžeme se připravit na výrazně pomalejší přenosové rychlosti i v porovnání s běžnými desktopovými pevnými disky. To pak ve skutečnosti představuje datovou propustnost 75 MB/s při čtení a 45 MB/s při zápisu velkých souborů. Software Dataplex po instalaci běží v pozadí, SSD nechává pro uživatelovy oči skryté a postupně se učí.

Jenomže právě proto není jednoduché takové řešení otestovat pomocí klasických benchmarků, protože to bychom museli software Dataplex nejdříve přinutit, aby data vytvořená benchmarky pro jejich účely umístil do cache. Lepší by bylo testovat reálné použití, což není dost dobře proveditelné a navíc bychom ani neměli k dispozici žádné jiné výsledky pro srovnání. Co tedy s tím? Nakonec jsem se rozhodl provést dvě sady testů - jednu s využitím pouze samotného SSD, tedy bez řešení Dataplex a druhou s Dataplexem, přičemž bylo ale nutné testy třeba PCMark Vantage nechat několikrát proběhnout, aby se cache zaplnila příslušnými daty.

Zrovna v případě PCM Vantage výsledek prvního testu odpovídal výkonu samotného HDD (cca 3000 bodů) a už u druhého jsme se dostali na cca 42300 bodů, přičemž další testy už zlepšení nepřinesly. A to je škoda, když samotné SSD dosáhlo 70000 bodů, ale s tím už se nedá nic dělat.


Instalovali jsme na následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor Intel Core i5-661
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Kingston HyperX SSD 120 GB
  • OS Windows 7 - 64bit

Nyní si provedeme několik testů, které nám napoví, jak moc velký výkon můžeme od tohoto zařízení očekávat. Konkrétně to budou tři obvyklé (ATTO, PCMark a h2benchw) doplněné o další, které se v našich testech SSD jinak moc neuplatňují. Při této zvláštní příležitosti ale bude vhodné provést měření více způsoby. Nakonec si také vyzkoušíme, jaké to je provozovat na tomto SSD operační systém.
  • ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46
  • Crystal Disk Benchmark 3.0 x64
  • h2benchw ve verzi 3.12
  • PCMark Vantage a jeho dílčí test pevných disků

U obvyklých testů mohu nabídnout porovnání s Kingston HyperX SSD a samozřejmě také s RevoDrive 3 X2, které jsme si vyzkoušeli již dříve.


ATTO Disk Benchmark 2.46


Jako první tedy přichází na řadu ATTO, který ukáže výkon testovaného SSD při čtení a zápisu různě velkých bloků dat. Zde si můžeme tento model srovnat s již testovanými SSD, takže zde jsou příslušné grafy.







Při práci s malými soubory a s v ideálních podmínkách (ATTO při svých testech využívá snadno komprimovatelná data) můžeme vidět poněkud překvapivý výsledek - samotné SSD v RevoDrive Hybrid překonává model RevoDrive 3 X2, jenž by měl být lepší díky svým čtyřem kontrolerům SandForce. Leč v tomto testu není. Dále můžete vidět, že kombinace HDD a SSD u modelu Hybrid vykazuje o mnoho nižší výsledky a právě to je pro tento produkt směrodatný údaj, protože je pro zkombinování pevného disku a SSD navržen.







Při práci s 8MB soubory to dopadlo zcela jinak. RevoDrive 3 X2 se již od ostatních odpoutal a ukázal, co v něm vězí a rozdíly mezi SSD a kombinací HDD+SSD u Hybridu se velmi zmenšily, což je dobrá zpráva.

Nyní si ještě ukážeme podrobné výsledky testu ATTO:




RevoDrive Hybrid SSD




RevoDrive Hybrid HDD+SSD (Dataplex)




RevoDrive 3 X2
reklama