reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Synapse Cache: SSD, či vyrovnávací paměť?

2.1.2012, Jan Vítek, recenze
OCZ Synapse Cache: SSD, či vyrovnávací paměť?
Po recenzi kombinace SSD a HDD na kartě pro PCI Express RevoDrive Hybrid od společnosti OCZ Technology si dnes představíme něco podobného, ovšem v mnohem jednodušší podobě. Jedná se o samostatné SSD pro software Dataplex, k němuž si zvolíme vlastní HDD.
Ve své podstatě je tak OCZ Synapse Cache pouze běžné moderní SSD s rozhraním Serial ATA 6 Gbps, jež bychom mohli s ohledem na výkon zařadit mezi modely OCZ Vertex 3 a Vertex 3 Max IOPS. Doplněné je pouze o software Dataplex, který se stejně jako u RevoDrive Hybrid postará o využití SSD coby vyrovnávací paměti (cache). Všechna data přitom fyzicky zůstanou na pevném disku, který si již musíme obstarat sami, pouze ta, jež budeme využívat nejčastěji, software automaticky umístí i na SSD. Musí se tedy postarat o správný výběr těch nejvíce používaných dat a rovněž o jejich synchronizaci mezi SSD a HDD, do čehož mu uživatel nemůže zasahovat.



Se softwarem Dataplex tak můžeme teoreticky využít jakékoliv SSD, takže OCZ Synapse Cache se od ostatních modelů liší pouze v tom, že k němu dostaneme licenční klíč pro jeho instalaci. SSD si můžeme zakoupit ve 64GB nebo 128GB kapacitě, jež se od sebe také mírně liší ve výkonu. 128GB verze má o 20 MB/s vyšší maximální rychlost zápisu a o 5000 vyšší hodnotu IOPS (náhodný zápis 4kB bloků dat).

Ze specifikací však zjistíme také další důležitou informaci. Oba modely Synapse Cache rezervují plnou polovinu své kapacity pro Over Provisioning, tedy techniky určené pro prodloužení životnosti SSD. To dává smysl, protože můžeme předpokládat, že bude využita celková kapacita pro cachovaná data a provoz bude skutečně silný. Buňky by se tak mohly relativně brzy opotřebovat a takto budeme mít pro každou v záloze ještě jednu a i díky tomu zde OCZ může nabídnout hodnotu MTBF 2 miliony hodin. Nevýhoda v podstatně snížené kapacitě je pak očividná.





Synapse Cache přišel v modro-černé krabici, kde byl dobře chráněn pevným pěnovým materiálem.

Model
OCZ Synapse Cache - 64 GB (32 GB *) (SYN-25SAT3-64G)
Paměti
25nm MLC NAND Flash
Kontroler
SandForce 2281
Rozhraní
SATA 6 Gbps
Datová propustnost
550 MB/s - čtení
490 MB/s - zápis
Náhodné čtení/zápis 4 kB dat
10 000 IOPS při čtení (40 MB/s)
75 000 IOPS při zápisu (75 MB/s)
Spotřeba
1,5 W v klidu
2,7 W při aktivitě
Pevný disk
výběr závisí na uživateli
Ostatní
monitorování S.M.A.R.T.
128-bit & 256-bit AES
MTBF 2 000 000 hodin
ECC recovery - až 55 opravitelných bitů 512B sector (BCH)
TRIM
3letá záruka
Rozměry a hmotnost
98 x 69,9 x 9,1 mm
79 g
*/ výsledná kapacita 32 GB kvůli technikám Over Provisioning

Výkon a ostatní specifikace OCZ Synapse Cache odpovídají jiným výkonným SSD dnešní doby a zde bych ještě trochu rozvedl rozdíl mezi 64GB a 128GB modelem. Ten nespočívá pouze ve snížených maximálních hodnotách zápisu a IOPS o 20 MB/s a 5000 IOPS, což by se dalo přežít, ovšem pak je tu také IOPS vztahující se pro čtení 4kB dat. OCZ nám také na Synapse Cache poskytne tříletou záruku a bezplatnou technickou podporu.


Zpracování SSD


OCZ Synapse Cache je tedy i na pohled normální SSD velikosti 2,5", jehož kabátek se skládá ze spodní kovové základny a vrchního krytu z černého plastu.





Na spodní straně máme štítek s podrobnějšími informacemi, štítkem s licenčním klíčem softwaru Dataplex (ten jsme pochopitelně z fotografie odstranili) a pak je tu nad jedním z rohových šroubků ochranná samolepka. Ta už byla poškozena a šroubky ožužlány, takže se někdo už před námi díval dovnitř. Tam ale není nic zajímavého, pouze očekávaný kontroler SandForce SF-2281V81-SDC a k němu osm 25nm MLC NAND Flash čipů od firmy Micron.





Příslušenství


V balení najdeme kromě samotného SSD obvyklou samolepku, dále šroubky pro jeho instalaci a také jednoduchý kovový adaptér pro montáž SSD do 3,5" pozice určené pro běžné disky.



reklama