reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Synapse Cache: SSD, či vyrovnávací paměť?

2.1.2012, Jan Vítek, recenze
OCZ Synapse Cache: SSD, či vyrovnávací paměť?
Po recenzi kombinace SSD a HDD na kartě pro PCI Express RevoDrive Hybrid od společnosti OCZ Technology si dnes představíme něco podobného, ovšem v mnohem jednodušší podobě. Jedná se o samostatné SSD pro software Dataplex, k němuž si zvolíme vlastní HDD.

Testovací prostředí a úvodní testy


Stejně jako u modelu RevoDrive Hybrid i v tomto testu využijeme kombinaci SSD a pevného disku. V tomto případě ale jde o test SSD OCZ Technology Synapse Cache, které přichází pouze s licenčním klíčem pro software Dataplex, takže pevný disk si budeme muset obstarat sami. Respektive to bude asi tak, že si do počítače jen nainstalujeme Synapse Cache, stáhneme a nainstalujeme software Dataplex a využijeme existující pevný disk s nainstalovaným OS. Ten bude dle konfigurace Dataplexu při instalaci využitý celý, tedy bez ohledu na rozdělení na logické jednotky, přičemž SSD poté zmizí z nabídky Správy disků. Vše je také řízeno automaticky a uživatel se může pouze podívat, zda je Dataplex aktivovaný, či ne, což mu ukáže prográmek běžící v textovém režimu (žádné GUI).




OCZ RevoDrive Hybrid - klikněte pro zvětšení -


Zde se tedy již nabízí otázka, co je lepší - zda řešení od Dataplexu, do nějž nemůžeme zasáhnout, ale zase je univerzální a vhodné i pro nezkušené uživatele, nebo zda bude lepší použít SSD dle vlastních potřeb a umístit si na ně vybraná data. Zde se u OS Windows přímo nabízí složky Program Files a Users, které zpravidla obsahují často využívaná data, ale pochopitelně i ta, pro něž je umístění na rychlé SSD zbytečné.

Pak je tu ještě třetí řešení, které bych si zvolil sám, a to i s ohledem na pořizovací ceny. OCZ Synapse Cache s kapacitou jen 64 GB (která navíc kvůli technikám Over Provisioning bude poloviční, tedy 32 GB, nebo přesněji 29,82 GB formátované kapacity) přijde na stejnou cenu jako OCZ Vertex 3 (tedy cca 3300 Kč s daní) s hrubou kapacitou 120 GB, přičemž výkony obou SSD by měly být velmi podobné. Vzhledem k tomu bych využil onen Vertex 3 jednoduše jako systémový disk a měl k dispozici jeho plný výkon a věděl, u jakých dat jej mohu očekávat. Ostatně výkony modelů Vertex 3 a Synapse Cache si srovnáme i v dnešním článku, nicméně porovnání všech třech jmenovaných konfigurací není možné, protože se každá hodí pro něco jiného. Tady se musí rozhodnout každý dle vlastních potřeb.

Porovnáme si výkon OCZ Synapse Cache v kombinaci s moderním 1TB diskem Samsung SpinPoint F3 HD103SJ a se starším 320GB diskem SpinPoint T166, což provedeme v aplikačních testech PC Mark Vantage. Pro ilustraci budou v některých grafech i výkony samostatného 1TB disku Samsung SpinPoint F3 HD103SJ, aby bylo dobře vidět, jaký přínos ve výkonu přináší použití OCZ Synapse (a obecně i jaký je vlastně rozdíl ve výkonu mezi pevnými disky a SSD).


Konfigurace testovací sestavy:
  • Základní deska Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor Intel Core i5-661
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Samsung SpinPoint F3 HD103SJ - 1 TB
  • Samsung SpinPoint T166 HD321KJ - 320 GB
  • OS Windows 7 - 64bit

Nyní si provedeme několik testů, které nám napoví, jak moc velký výkon můžeme od tohoto zařízení očekávat. Konkrétně to budou tři obvyklé (ATTO, PCMark a h2benchw) doplněné o další, které se v našich testech SSD jinak moc neuplatňují. Při této zvláštní příležitosti ale bude vhodné provést měření více způsoby. Nakonec si také vyzkoušíme, jaké to je provozovat na tomto SSD operační systém.
  • ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46
  • Crystal Disk Benchmark 3.0 x64
  • h2benchw ve verzi 3.12
  • PCMark Vantage a jeho dílčí test pevných disků

U obvyklých testů mohu nabídnout porovnání s Kingston HyperX SSD a samozřejmě také s RevoDrive Hybrid, které jsme si vyzkoušeli již dříve. V případě h2benchw ale není možné provést srovnání hybridních řešení, protože tento benchmark potřebuje mít pro testy zapisování přímý přístup k disku bez souborového systému, apod. Proto v příslušné kapitole najdete pouze výsledky samotných SSD.


ATTO Disk Benchmark 2.46


Jako první tedy přichází na řadu ATTO, který ukáže výkon testovaného SSD při čtení a zápisu různě velkých bloků dat. Zde si můžeme tento model srovnat s již testovanými SSD, takže zde jsou příslušné grafy.








Už z prvních testů můžeme vidět, že bychom měli očekávat výrazně nižší výkon s použitím kombinace SSD a HDD spojených pomocí softwaru Dataplex, a řešení využívající samotné SSD má tak jednoznačně navrch. To není žádným překvapením, protože velmi podobné výsledky se ukázaly i v předchozím testu RevoDrive Hybrid.








Při sekvenčních přenosech rozdíly v obou případech nejsou tak značné, ovšem takové využití nebude u SSD s kapacitou 32 GB sloužícího zrovna typické. To bude sloužit především pro uložení menších a často využívaných souborů.


Nyní si ještě ukážeme podrobné výsledky testu ATTO:




Synapse Cache - pouze SSD




Synapse Cache + 1TB HDD




Samsung SpinPoint F3 HD103SJ




RevoDrive Hybrid SSD




RevoDrive Hybrid HDD+SSD (Dataplex)




RevoDrive 3 X2
reklama