reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.

Prvních 490 GB: 25 dní provozu*


*/ Pokud budu brát hodnoty svého SSD, pak to za svou 170denní historii zapsalo denně cca 20 GB dat. Když tedy náš OCZ Vertex 150 zapsal svých prvních 490 GB dat, měl za sebou teoreticky tedy již 25 dní běžného provozu (zaokrouhleno). I v dalších kapitolách popisujících nové a nové milníky tedy budeme používat tento orientační údaj, a sice že každý pracovní den znamená zápis 20 GB dat a z toho budeme vycházet.

Zápis prvních 460 GB byl dílem okamžiku, ovšem CrystalDiskInfo si pro nás přichystal překvapení. Většina z těchto zapsaných dat byla vytvořena všemožnými úvodními testy, což může být důvodem toho, že objem Total Host Writes byl mnohem vyšší než Total NAND Writes, i když by tomu mělo být spíše naopak. Kontroler SSD ještě obvykle přehrazuje a rovná data mezi buňkami, ovšem do této doby je mohl použít vůbec poprvé. Nicméně takto to vypadá, jako bychom používali v podstatě jen velmi snadno komprimovatelná data, neboť z požadovaných 464 GB dat SSD do svých buněk dle těchto informací zapsalo jen 246 GB. Ve skutečnosti, jak je vysvětleno v další kapitole, jsou Total NAND Writes dvojnásobné, takže 492 GB.



Hodnotu Total NAND Writes je třeba zdvojnásobit, aby odpovídala realitě (viz testovací metodika)

Zatím jsme tedy na samotném začátku testu a tyto výsledky ještě vůbec nic neznamenají, nicméně jsou trošku překvapivé ve světle jiných testů. V minulosti jsme zmiňovali především test serveru Ocaholic, v němž sice zkoušeli také Vector, ale původní 256GB model. V jejich případě se ale Total NAND Writes ukazovaly správně, a to kvůli tomu, že starý Vector používá 16kB a ne 32kB stránky. Pro vysvětlení vás opět odkážu na další kapitolu. Znamená to tedy, že následující graf neplatí, neboť pak by SSD muselo zapisovat data s výraznou kompresí.



A nyní se podívejme na to, jak se první krok podepsal na výkonu. Nebudu vás napínat, protože není proč. Výkon se v podstatě vůbec nezměnil a v případě testu Anvil se dokonce výrazně zrychlil náhodný zápis s frontou (QD16).







Znovu se tedy přihlásíme až příště, kdy SSD dosáhne hranice zápisu 10 TB.

reklama