reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 180: SSD s ochranou

25.3.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 180: SSD s ochranou
Test výdrže SSD OCZ Vector 150 je v plném proudu, ale nebude na škodu, když se mezitím podíváme na jeho nástupce, model Vector 180. Ten k nám dorazil v nové verzi a zbrusu nový je také SSD Guru, software nahrazující starý Toolbox.

Testovací sestava, metodika a Write Amplification


Jedná se o klasické SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného. Instalovali jsme na následující sestavě:
  • Základní deska Gigabyte GA-Z87X-UD5H
  • Procesor Intel Core i7-4770K
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Samsung Spinpoint F3 - 1 TB
  • OS Windows 8.1 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, a to u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích.

Zaměříme se i na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň dvakrát či třikrát využity. K tomu nám dopomohou už první provedené testy. S pomocí Iometeru však zapíšeme na SSD ještě daleko více dat, necháme jej z poloviny zaplněný a pak provedeme všechny testy ještě jednou. Budeme tak simulovat SSD, které již bylo několik týdnů používáno. Však je známo, že výkon již použitého SSD klesá, aby se postupně ustálil, což se týká především náhodného zápisu. Kvůli tomu také firmy včetně OCZ udávají hodnotu "sustained write".

Nakonec přijde čas podívat se na statistiky Crystal Disk Info, z nichž bychom se měli dozvědět informace o Write Amplification. Jde o rozdíl mezi objemem dat, které systém poslal do SSD pro zápis, a objemem skutečně zapsaných dat včetně interních operací samotného SSD, jenž by logicky měl být vyšší. Jde tedy o to, o kolik bude vyšší.

Je třeba ještě zopakovat, že k nám došel kus s udávanou 87% kondicí, čili jde o již důkladně testovaný inženýrský vzorek. Nicméně ostatní údaje systému S.M.A.R.T. říkají, že SSD nebylo ještě v provozu ani hodinu a nezapsalo žádná data, což jsou nejspíše údaje, které byly resetovány.


Write Amplification


Při testování výdrže OCZ Vector 150 jsme se od zástupce výrobce dozvěděli, že hodnotu Total NAND Writes je třeba násobit dvěma, abychom získali správnou hodnotu. Není divu, že zde to je stejné, však nový Vector 180 se od starého tak moc neliší. A to ani poměrem Host Writes vs. NAND Writes, který udává velmi malou Write Amplification. Pokud v tom skutečně není žádný zádrhel, pak to vypovídá o velmi vysoké vyspělosti kontroleru Barefoot 3 M00.


CrystalDiskInfo - použité SSD

Však záměrem je to, aby objem dat odeslaných do SSD pro zápis (Host Writes) se od objemu reálně zapsaných dat (NAND Writes) lišil co nejméně, čili aby SSD se svými paměťmi nakládalo pokud možno co nejvíce hospodárně. Nicméně tento poměr může být jiný u krátkodobě a intenzivně testovaného SSD a u SSD, které poznalo několikaměsíční reálný provoz. Tím může být třeba náš OCZ ARC 100 s kontrolerem Barefoot 3 M10, v jehož případě jsou se 1600 hodinami v provozu (čili 200 pracovních dní) hodnoty Total Host Writes 2848 GB a Total NAND Writes po zdvojnásobení 3852 GB. Ty už daleko více odpovídají předpokladům než hodnoty, které se liší třeba jen o procento.

V tomto případě jsme dosáhli podobné hodnoty celkového zápisu, ale pouze za 6 hodin provozu. Jde o Total Host Writes 2704 GB a NAND Writes 2720 GB (po zdvojnásobení), čili rozdíl je opět nicotný.

reklama