reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 180: SSD s ochranou

25.3.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 180: SSD s ochranou
Test výdrže SSD OCZ Vector 150 je v plném proudu, ale nebude na škodu, když se mezitím podíváme na jeho nástupce, model Vector 180. Ten k nám dorazil v nové verzi a zbrusu nový je také SSD Guru, software nahrazující starý Toolbox.
Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově se 2 GB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4.









Máme tu první potenciální problém, a sice poměrně slabý výkon při práci se 4kB soubory. Dle OCZ to může být důsledek správy metadat, která jsou z DRAM průběžně ukládána do paměti flash, což krátce ovlivňuje I/O výkon. Metadata jsou ukládána v rámci ochrany Power Failure Management Plus (PFM+, viz druhá kapitola), která zajišťuje integritu dat a častěji to můžeme pozorovat právě u modelů s vyšší kapacitou. Nicméně to prý nemá mít téměř žádný reálný vliv na výkon, pokud tedy nejde o syntetické benchmarky, mezi něž právě ATTO patří. Uvidíme tedy, co na to další výsledky.


Čerstvé SSD


Použité SSD

Různé poklesy výkonu ukazuje i ATTO Disk Benchmark, přičemž několika opakovanými testy jsme zjistili, že se objevují v pravidelných intervalech. A jak je vidět na výše uvedených screenshotech, může se objevit pokles výkonu při práci s 32kB daty nebo 64kB daty, nebo jinde. To by skutečně mohlo být ovlivněno pravidelným ukládáním metadat, díky němuž se ostatní operace na chvíli zpomalí.

reklama