reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vertex 4 a Intel SSD 330: zamotaná situace

19.6.2012, Jan Vítek, recenze
OCZ Vertex 4 a Intel SSD 330: zamotaná situace
Na testy nám dorazily dvě novinky z oblasti SSD, které spadají mezi ty zajímavější. Jednak je to nová generace modelů Vertex od firmy OCZ Technology, která již nevyužívá kontrolery SandForce, a pak také Intel SSD 330, jež mají patřit mezi ty levnější modely.

Intel SSD 330 Series - 120 GB


Intel série 330 má klasické zpracování, takže jde o SSD uzavřené v hliníkovém pouzdře a opatřené graficky strohým informačním štítkem. Za něj se dozvíme to nejdůležitější - typ a kapacitu, přičemž 120 GB v tomto případě znamená, že po naformátování uživatel získá 111,79 GB využitelného prostoru.





Tělo tohoto SSD má plnou výšku 9 mm a my od jeho hrubě opracovaného hliníku můžeme očekávat vysokou mechanickou odolnost. Jinak na něm není vůbec nic zajímavého.





Intel však k němu dodává široké příslušenství, které nám umožní snadnou instalaci i do normální počítačové skříně, která není vybavena pozicí pro 2,5" zařízení. Pro ten účel dostaneme rámeček z tlustého plechu, příslušné šroubky, napájecí i datový kabel a dále také návod, malé CD s instrukcemi a softwarem pro migraci operačního systému a dat ze starého disku a SSD a nakonec také samolepku Speed Demon.




- klikněte pro zvětšení -



OCZ Vertex 4 - 128 GB


Základní specifikace nového SSD od OCZ Technology jsme si už rozebrali na první stránce, takže nyní si je už jen rozvedeme. Hned na začátku se ale musím zmínit o aktualizaci firmwaru, která nemusí proběhnout zcela bez problémů, ale na to je řada uživatelů se zkušenostmi s firmou OCZ již celkem zvyklá.

K nám dorazil Vertex 4 vybavený firmwarem verze 1.3, což by mu v testech nijak neprospělo. Bylo třeba jej aktualizovat na verzi 1.4.1.3, a to pomocí OCZ Toolbox, který si můžete stáhnout zde. Jenomže ten v našem případě hlásil, že si firmware nemůže stáhnout, protože neexistuje. Nastoupil tedy strejda Google, aby našel funkční řešení tohoto problému. To z nějakého důvodu spočívá v tom, že je třeba ručně přeinstalovat ve správci zařízení řadič ve skupině IDE ATA/ATAPI a zvolit "Standardní řadič AHCI 1.0 s rozhraním Serial ATA".

Po restartu systému již OCZ Toolbox našel příslušná data, začal je stahovat, což je třeba provést ve dvou krocích. Nejprve stáhne firmware 1.4.1.2 a až pak 1.4.1.3. Mezitím i potom musíte počítač vypnout a zapnout, pouhý restart nestačí a akce se nepovede. Nakonec byste se tedy měli dobrat k výsledku, kdy OCZ Toolbox ukazuje firmware 1.4.1.3, popřípadě novější.

Poté můžeme zjistit, že OCZ Vertex 4 nám v tomto případě nabídne pro využití 119,24 GB prostoru, což je o cca 7,5 GB více než Intel SSD 330 - rozdíl odpovídající specifikacím.





OCZ Vertex 4 má své horní víko se samolepkou vyrobeno z plastu, ovšem boční závity jsou již součástí spodní kovové části, díky níž bude tělo celého zařízení pevnější. Je třeba si ale dávat pozor a netlačit na SSD seshora, protože plast není moc pevný. Spodní štítek ukazuje celkovou kapacitu tohoto modelu a dozvíme se i celkové Part Number.





Také OCZ Technology ke svému SSD přidává příslušenství, ale zde si musíme vystačit jen s černým rámečkem pro montáž do 3,5" pozice (šroubky jsou tu také), a pak tu je průvodce instalace s informacemi o záruce a nakonec klasická vychloubačná samolepka.


 

reklama