reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vertex 4 a Intel SSD 330: zamotaná situace

19.6.2012, Jan Vítek, recenze
OCZ Vertex 4 a Intel SSD 330: zamotaná situace
Na testy nám dorazily dvě novinky z oblasti SSD, které spadají mezi ty zajímavější. Jednak je to nová generace modelů Vertex od firmy OCZ Technology, která již nevyužívá kontrolery SandForce, a pak také Intel SSD 330, jež mají patřit mezi ty levnější modely.

ATTO Disk Benchmark


Poslední čtyři grafy se tedy budou týkat testu ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46, abychom si také ukázali, jestli výrobci opravdu udávají odpovídající údaje u rychlostí sekvenčního čtení či zápisu. ATTO dokáže disky otestovat i na to, zda nejsou příliš pomalé při práci s malými bloky dat, protože pracuje s kapacitami od 512 B do 8 MB.

Budou zde ukázány jednak dílčí výsledky v grafech využívající testy přenosů 4kB dat (typické pro údaje o IOPS) a výsledky u 8 MB, které se zase dají považovat za ono maximálně rychlé sekvenční čtení a zápis. A nakonec přijdou na řadu výstupy přímo z ATTO pro každé nově testované SSD zvlášť.







Pokud bychom testovali jen IOPS, pak by to s OCZ Vertex 4 vůbec nebylo tak nahnuté, i když spíše nevyrovnané. Zatímco čtení 4kB dat bylo spíše podprůměrné, pak v zápisu mohou ostatní modely jen závidět. Intel pak ukázal v obou případech podprůměrné výsledky, tedy na to, s jakou výbavou přichází.







Co se týče čtení 8MB dat pak se Vertex 4 dle ATTO vyrovnal ostatním modelům a při zápisu téměř dosáhl na hodnotu uvedenou ve svých specifikacích. Nový firmware tedy skutečně funguje, ale jak se to projeví v Crystal Disk Mark, který nepoužívá pro testy snadno komprimovatelná data?




Intel SSD 330 - 120 GB




OCZ Vertex 4 - 128 GB


Co se týče Intelu, pak ten v Crystal Disk Mark ukázal očekávané hodnoty, které jsou trošku slabší obdobou třeba Kingston HyperX 3K. To je naprosto v pořádku, ale co předvedl Vertex 4, je zde velmi dobrý výkon především při sekvenčním zápisu, který byl velmi vyrovnaný se čtením. OCZ Technology také uvádí velmi vysoké hodnoty IOPS při Queue Depth 32, a to se zde beze zbytku potvrdilo. V porovnání s SSD se SandForce SF-2281 jsou totiž téměř až 3,5x vyšší a ukazuje to na fakt, že Vertex 4 si dokáže dobře poradit v náročných prostředích.


Dílčí výsledky


Jako poslední si ukážeme slíbené dílčí výstupy z tohoto testu, kde na screenshotech můžete také vidět nastavení benchmarku ATTO, které bylo pochopitelně ve všech případech stejné, tedy 2 GB testovacích dat s bloky od 512 B do 8 MB.




Intel SSD 330 - 120 GB




OCZ Vertex 4 - 128 GB




Kingston HyperX 3K SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 240 GB




Intel X25-M 160GB




OCZ Vertex 2 120 GB




OCZ Vertex 3 240 GB
reklama