reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Olympus DS-2200: užitečný pomocník

20.10.2004, Igor Viduna, recenze
Olympus DS-2200: užitečný pomocník
Olympus DS-2200 je plně digitální a kromě toho i stereo. Součástí dodávky je pak paměťová karta 128MB, na kterou se vejde přes 4 hodiny stereo záznamu při maximální kvalitě. My vám dnes přinášíme jeho recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Olympus DS-2200: užitečný pomocník
  2. Popis displeje, funkcí a příslušenství
  3. Závěr
Popis displeje a funkcí přehrávače

Oranžově podsvícený displej je dostatečně kontrastní i prostorný. Tlačítkem Displej/Menu pak můžete měnit zobrazení buď informací o nahraných souborech (jako je délka, datum apod.) či hodin a data, které mohou být důležité, pokud chcete diktafon používat jako budík. Pokud jej pak podržíte déle, dostanete se do menu, kde můžete nastavit spoustu parametrů od kontrastu displeje přes nastavení kvality signálu až po čas a datum. Zde se pohybujete pomocí tlačítek pro přeskakování skladeb a play/stop. A i když na první pohled může menu vyhlížet "nehostinně", tak až si na něj zvyknete a zjistíte, co jednotlivé položky znamenají, nebudete s ním mít již větší problém.


Obr.06 - Oranžová je barva naše...

Jinak používání diktafonu je relativně komfortní, protože pokud zvládnete všechna nastavení, se kterými si bez manuálu asi neporadíte, vystačí vám již pouze tlačítka "rec", "play" či "stop".

A nyní vám nabídneme ukázky nahrávek, které jsme pořídili v naší kanceláři. První dvě jsou pořízeny ze vzdálenosti cca 20 cm a druhé dvě z 5 metrů; jedna je mono (HQ) a druhá stereo (SHQ). Všechny jsou pak v maximální kvalitě. Zkoušeli jsme i nejnižší kvalitu, ale zde je soubor ve formátu dss, který jsme nepřehráli v žádném softwarovém přehrávači. (Při přímé reprodukci z diktafonu mu ale bylo rozumět také bez problémů.) Vzhledem k tomu, že v maximální kvalitě se v monu vejde na kartu přes 8 hodin záznamu, si ale myslíme, že stejně nebude tento formát nijak zvlášť používaný, protože si každý bohatě vystačí s HQ či SHQ.

  • 20 cm, mono - HQ
  • 20 cm, stereo - SHQ
  • 5 m, mono - HQ
  • 5 m, stereo - SHQ

Příslušenství

Velmi důležitou součástí příslušenství je určitě přídavný mikrofon. Zde máte k dispozici kromě toho vestavěného celkem dva. První, který je Stereo, a druhý jež zase integruje dálkové ovládání a konektor pro sluchátka. A aby byl popis diktafonu kompletní, napravíme naše opomenutí v úvodu a řekneme, že konektor pro sluchátka i externí mikrofon je jeden a ten samý. Vidět jej můžete úplně nahoře, hned vedle integrovaného mikrofonu a diody ukazující (blikáním), že diktafon zrovna nahrává. Také docking station může být užitečným pomocníkem, protože slouží pro komfortní připojení s PC.


Obr.07 - Přehrávač s mikrofonem
Pro zvětšení klikněte myší


Obr.08 - Dva jsou více než jeden... :-)
Pro zvětšení klikněte myší

Samozřejmou součástí balení je pak i USB kabel a stereo sluchátka. A protože bez nějakého "prográmku" by výbava nebyla kompletní, máte k dispozici CD s programem DSS Player Software. Jeho podrobný popis naleznete taktéž v manuálu. A poslední věcí na kterou bychom málem zapomněli jsou dvě AAA baterie a kožené pouzdro na diktafon.


Obr.09 - Všechno pohromadě
Pro zvětšení klikněte myší
reklama