reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Optiarc AD-7191A - vypalujeme dvacetirychlostně

21.12.2007, Jan Dedek, recenze
Optiarc AD-7191A - vypalujeme dvacetirychlostně
Po delší době se podíváme na zoubek DVD vypalovačce. Dnešní testovaná vypalovačka Optiarc AD-7191A je vybavena starším rozhraním PATA, a je tedy určena převážně do starších počítačů. Říkáte si, že výroba vypalovaček s tímto rozhraním nemá smysl, ale není to pravda, je mnoho uživatelů, kteří jiné rozhraní v počítači nemají a chtějí zkusit a mít nejnovější technologie, právě pro tyto uživatele je dnes testovaná vypalovačka určena.

Hardware


  • Základní deska: Gigabyte GA-8I955X Royal
  • CPU: Intel Pentium D820
  • RAM: 2 x DDR2 533MHz 512MB
  • VGA: MSI nVidia NX7300GS-TD256E
  • HDD: Samsung SP2514N 250GB ATA133
  • DVDRW Lite-ON SHM-165P6S, firmware MS0R
  • DVDRW Optiarc AD-7191A, firmware 1.01, 1.03, 1.04


Software


  • OS: Windows XP Professional SP 2
  • Nero Burning Rom 8.1.1.0
  • Nero Info Tool 5.1.0.0
  • Nero CD-DVD Speed 3.80 + 4.9.0.0
  • VSO Inspector 1.3.1.82


Použitá média


Program VSO Inspector určí možné rychlosti zápisu na média DVD pro vypalovačku. Většinou je možno těchto rychlostí dosáhnout, ale ve velmi malém procentu případů může zasáhnout technologie optimalizace zápisu a vybrat rychlost nižší, než je zde udávaná.

Kromě toho VSO shromažduje data o úspěšnosti vypálení disků a vytváří a aktualizuje jejich databázi. Podle úspěšnosti pálení na ten který disk sice nepoznáte, jak je sám o sobě kvalitní, ale určitou vypovídací hodnotu toto kritérium dozajista má.


DVD+R DL EMTEC 8x

Jak vidíte, úspěšnost zápisu dat na tento disk je pouze 82,5 % a do teď bylo do databáze VSO zaneseno pouze 9 597 výsledků. S nadsázkou lze řící, že Optiarc si vede na výbornou, jeho úspěšnost vypálení je 100%, bohužel ale pouze při jednom vzorku.




DVD+R DL Verbatim 8x

S úspěšností vypalování je na tom mnohem lépe disk Verbatim, je to 90,7 % oproti 82,5 % u EMTECu. Disků Verbatim bylo také vypáleno větší množství, a to 11 867. Vypalovačka Optiarc je poměrně nová, a proto databáze neobsahuje mnoho výsledků přímo pro ní. Podobné to bude nejspíše i u dalších disků.




DVD+R Verbatim 16x

V případě tohoto disku je v databázi poměrně velké množství médií a úspěšnost pálení je 96,1 %, pro samotnou vypalovačku Optiarc bohužel ani jeden vzorek.




DVD+RW Imation 8x

Osmirychlostní přepisovatelní disk je málo používanou záležitostí, potvrzuje to i screenshot z programu VSO Inspector, na kterém je vidět pouze 567 vypálených vzorků s nižší úspěšností 78,8 %.




DVD-R DL Verbatim 4x

Ani v databázi disků DVD-R DL se nenachází moc vzorků, jejich pouze 5 838 s úspěšností vypálení 92,6 %. Databáze neobsahuje ani jediný disk vypálený na testované vypalovačce.




DVD-R Verbatim 16x

Databáze obsahuje velké množství vzorků. Tak jako v předchozích případech pro Optiarc je jich absolutní minimum, zde konkrétně 3 vypálená DVD s úspěšností 100 %.




DVD-RW Verbatim 6x

VSO Inspector disk pozná a bez problémů určí rychlosti přepisu, ale i u tohoto disku zeje databáze prázdnotou pro testovanou vypalovačku. Jinak je v databázi obsaženo poměrně dost velké množství vypálených vzorků.




DVD-RAM Verbatim 5x

U média DVD-RAM nedokáže VSO Inspector určit ID, ale i přesto ví, že má 2,7 miliony vypálených vzorků tohoto média a dokonce jedno přímo na tomto Optiarcu.



Pro jistotu se na disk podíváme ještě v programu Nero CD-DVD Speed, který ho už jednoznačně identifikuje a určí rychlosti přepisu.




Aktualizace firmware


Vypalovačku jsme obdrželi s firmwarem v 1.01, který byl nahrán ve výrobním závodě a během testování došlo k vydání dvou nových verzí 1.03 a 1.04.


- původní firmware 1.01 -

Samotný postup aktualizace je jednoduchý a je ukázán na následujících obrázcích. V prvním kroku je třeba stáhnout aktuální firmware ze stránec Optiarc.



Dalším krokem je spuštění aktualizačního programu, potom se už jen stačí držet instrukcí na obrazovce. Ještě než se ale pustíte do aktualizace měli byste u PC zajistit jednu věc, aby během aktualizace nebylo přerušeno napájení, jinak je tu možnost, že vypalovačka bude "umrtvena".



Samotná aktualizace, tedy nahrání nového firmwaru do vypalovačky trvá asi půl minuty, během této doby nesmí dojít k přerušení napájení, jak bylo řečeno výše.





Po ukončení nahrání firmwaru už zbývá jeden krok, a to je restartování počítače.





Po návratu do windows, si můžete zkontrolovat novou verzi firmwaru například v programu Nero InfoTool. Následující screenshoty ukazují aktualizaci na verzi 1.03 a 1.04.



reklama