reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum: nejlepší z nejlepších?

26.8.2010, Petr Štefek, recenze
Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum: nejlepší z nejlepších?
U nás poměrně málo známá značka Palit nám přináší velmi zajímavou alternativu k notoricky známým produktům Asus či Gigabyte. Dokáže se Palit postavit těm největším producentům grafických karet, nebo být dokonce zajímavějším?
Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum je vskutku vynikající kartou, která vyvrací pravidlo o tom, že v současné době referenčních designů se od sebe karty vzájemně liší pouze nálepkami na chladičích. Sonic Edition Platinum pracuje na výrazně vyšších taktech, než je tomu u běžné GeForce GTX 460, což deklaruje takt 800 MHz pro jádro a 4000 MHz pro paměti GDDR5.

Aby toho nebylo dost, tak jsem s touto kartou dosáhl při přetaktování na stabilní takt 900 MHz pro jádro a 4200 MHz pro paměti. Takto přetaktovaná karta s přehledem utekla zbytku startovního pole a velmi pravděpodobně bude výkonnostně atakovat i samotnou GeForce GTX 470.



Pokud nyní chcete namítnout, že se možná jedná o výjimečný kousek, tak s velkou pravděpodobností nemáte pravdu, protože v několika zahraničních recenzích dosáhli u jádra na ještě vyšší frekvence. A to už, jak sami uznáte, náhoda s velkou určitostí nebude. Z šedé myšky a nezajímavého outsidera se alespoň u mne stala tato karta jasnou volbou do nového herního počítače.

Ano, je zde ještě Radeon HD 5850, který je minimálně stejně výkonný jako edice Sonic Platinum a také má poměrně slušný potenciál pro přetaktování. Důležitý fakt ovšem je, že je o cca 1000 Kč v průměru dražší a hráč má konečně k této kartě alternativu ze strany Nvidie, což jsme delší dobu postrádali.

podpora DirectX 11
u nás méně známá značka
tichý a výkonný chladič
Ikona Odkaz na databázi
špičkový výkon
Ikona Odkaz na databázi
výborné přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 5800 Kč s DPH


Za zapůjčení děkujeme společnosti 100MEGA Distribution s.r.o.
reklama