reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum: nejlepší z nejlepších?

26.8.2010, Petr Štefek, recenze
Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum: nejlepší z nejlepších?
U nás poměrně málo známá značka Palit nám přináší velmi zajímavou alternativu k notoricky známým produktům Asus či Gigabyte. Dokáže se Palit postavit těm největším producentům grafických karet, nebo být dokonce zajímavějším?
Krabice Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum nás informuje o tom, že k dispozici máme nejen dvojici DVI a HDMI ale také obyčejný analogový D-sub.



K dispozici je u této karty 1024 MB paměti, což má hned dvě výhody. První je více paměti pro rozlišení 1920x1200 a výše a tou druhou přítomnost plné 256-bitové sběrnice a tedy větší propustnost paměťového subsystému.



Zajímavostí GeForce GTX 460 Sonic Platinum je, že se netváří nijak honosně a vedle grafických karet typu MSI nebo Gigabyte vypadá levněji. Pod plastem se ovšem skrývá solidně provedený chladič s dostatečně velkým pasivem s tzv. „heat-pipes“ pro lepší rozvod tepla do celého těla pasivu.



GeForce GTX 460 je osazená grafickým jádrem GF104 alias Fermi 2 (nejedná se o úplně stejnou architekturu jako u většího dražšího a žravějšího GF100). Jádro samotné tiká na velmi slušných 800 MHz, což je o 125 MHz více než u standardní verze. Při přetatkování jsem dosál na vynikajících 900 MHz pro jádro a slušných 4200 MHz pro paměti. Papírově to posunuje tuto kartu na úroveň Radeonu HD 5850 či dokonce GeForce GTX 470.



Zde je velmi patrné, že verze Sonic a Sonic Platinum se odlišují nejen samotnými takty, ale především chladiči, kde dražší verze Sonic Platinum je vybavena o poznání lepším pasivem s heat-pipes. I toto má za následek dosažení výše uvedených vynikající taktů.



Velmi dobrou známku dostává Palit za větraček, který je příkladně tichý. Ve srovnání s Gigabyte nebo Asus se zdá být subjektivně lepší.
reklama