reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?

1.2.2007, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?
Společnost Palm uvedla na trh po delší odmlce nový komunikátor s Palm OS. Palm Treo 680 nepřináší, jak se mnozí domnívali, zásadní inovace. Změn je poskrovnu a ne vždy k lepšímu. Mezi hlavní novinky patří větší paměť, integrovaná anténa a několik změn v dodávaných programech. Bude to však uživatelům stačit?
Telefonní aplikace v Palm Treu 680 se velmi liší od té ve starším komunikátoru Palmu. K dispozici máte celkem 5 záložek. První záložka umožňuje vytáčení čísel, a to vyťukáním na displeji telefonu či zadáním na klávesnici komunikátoru. Telefonní číslo je možno rovněž zkopírovat přes systémovou schránku z jiné aplikace.






Druhá záložka obsahuje seznam nejčastěji používaných aplikací, který si můžete upravit podle svých potřeb. Programy ze seznamu pro rychlé spuštění můžete mazat, měnit jejich pozici i přidávat nové. K programům lze rovněž přidat tlačítko rychlé volby. Po jeho dlouhém stisku se vybraná aplikace spustí. Rychlé spouštění aplikací přes zkratku funguje pouze v telefonní aplikaci. Rovněž si můžete vytvořit klávesovou zkratku pro vytočení určitého telefonního čísla, napsání textové zprávy, e-mailu a otevření webového prohlížeče se zvolenou adresou.













Třetí záložka je zajímavá v tom, že si na pozadí můžete umístit obrázek a dále tím, že se v horní liště zobrazuje počet nepřečtených e-mailů a textových zpráv.



Ve čtvrté záložce najdete výpis kontaktů, které můžete stisknutím zeleného tlačítka vytočit. Dále lze kontakty upravovat, posílat přes infraport atp. zkrátka lze dělat vše, co systémová aplikace pro správu kontaktů dovoluje.



Poslední, tedy pátá záložka poskytuje přehled o příchozích, odchozích a také zmeškaných hovorech. Volání si můžete nechat při výpisu rozdělit dle druhu, případně je možno zobrazit všechny hovory na jedné obrazovce.



Z telefonní aplikace se můžete dostat do systémových preferencí, kde lze mj. nastavit vyzváněcí melodie pro hovory, textové zprávy i události v kalendáři. U každého typu zvonění si lze kromě melodie vybrat hlasitost.






Nechme nyní telefonní aplikaci stranou a povězme si pár slov o kvalitě hovoru. Ve srovnání s Palm Treem 650 se model 680 pyšní mnohem větší kvalitou přenosu hlasu. Velmi potěšující je, že zmizelo šumění, hovor již není rušen. Hlas druhé osoby je mnohem přirozenější. Stále sice poznáte, že dotyčný nesedí přímo vedle vás, ale hovor je velmi kvalitní, hlas minimálně ořezaný.

Zvuková kvalita je velmi dobrá i při použití dodávané hands free sady. Bohužel, ta je pouze monofonní, takže pro stereofonní poslech hudby budete muset dokoupit sluchátka nebo alespoň redukci na jack 2,5 mm, kterým je Palm Treo 680 vybaveno.

Druhým příjemným překvapením byla citlivost na signál. Bydlím v místech, kde má Vodafone slabší příjem a na Palm Treu 650 hovor občas vypadne. Na Treu 680 došlo k výpadku během týdenního testování přístroje jen jednou, v naprosté většině byl přenos hlasu bez sebemenších výpadků a bez zašumění.
reklama