reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic - jedna z prvních vypalovaček Blu-ray na trhu

21.11.2006, Jan Dedek, recenze
Panasonic - jedna z prvních vypalovaček Blu-ray na trhu
Už je to nějaký čas, co jsme zde recenzovali vypalovačku DVD. U klasických vypalovaček není pomalu už co recenzovat. Jednou za čas se objeví kousek, který umí zápis až 20x, ale to je vše; novinek je pomálu. Protože se ale na trhu začaly objevovat vypalovačky Blu-ray, tak se dnes na jednu podíváme. Předmětem článku bude mimo jiné také srovnání se současnými vypalovačkami .

Instalace



Prvním krokem, aby bylo možno média Blu-ray bez problémů, je instalace ovladače. Stačí vložit CD přiložené k vypalovačce a setup se spustí sám, jak ukazuje následující obrázek:



Při instalaci se nainstaluje nejenom ovladač, ale i utility od Panasonicu, DVDForm a WPtool včetně anglického manuálu o tom, jak zacházet s Blu-ray disky a jak je formátovat.



Například pomocí prográmku VSO Inspector lze zobrazit, jaký ovladač Blu-ray se do systému nainstaloval. Pokud se o něm chcete dozvědět více, stačí si soubor psecbdr.sys nechat vyhledat v systému a zobrazit jeho vlastnosti.




Formátování



Utilitka DVDForm, která se nainstalovala společně s ovladači, vám nabídne pro disk BD-RE následující formáty:



Stačí zvolit formát, potvrdit pár kliknutími, že to skutečně chcete a nechat disk naformátovat. Jak je z předchozího obrázku jasné, disk nabízí BD-RE - stejné možnosti formátování jako disk DVD-RAM a lze k tomu použít stejné nástroje.



Na konci formátování se zobrazí dialog o jeho dokončení. Všimněte si, že formát UDF 2.5 je připraven už za 11 sekund, formát FAT32 se ale připravuje minutu a 24 sekund.




Při použití formátu FAT 32 se Blu-ray disk chová stejně jako pevný disk. Stačí kliknout na jeho vlastnosti a ukáže se vám následující okno, ve kterém je zřejmé, že disk BD-RE má formát FAT32 s kapacitou 45GB.



A jak ukazuje následující obrázek, v praxi to vypadá tak, že stačí použít průzkumníka a přetahovat soubory na ikonku mechaniky.




Ochrana proti zápisu



Mezi jednou z utilitek přibalených na CD je i nástroj WPTool, který umožnuje zamknout disk a ochránit ho tak proti nechtěnému zápisu.



Po jeho spuštění tlačítkem Write-Protect Setting se zobrazí nálsedující dialog, který vás informuje o stavu stavu disku, tedy jestli je zamčený či odemčený.



Po nastavení zámku Enable Write-Protect proběhne několik dialogů a poslední vám oznámí, že je operace hotova.




Následně na to se můžete přesvědčit, že na disk BD-RE opravdu nejde zapisovat, jak ukazuje následující obrázek:



Pokud chcete změnit stav do původního stavu, tedy odemknout disk, postupujete úplně stejně, jenom v dialogu zaskrtnete položku Disable Write-Protect.



reklama